FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 21 sat

ZAGREB, 18. siječnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti do 21 sat
ZAGREB, 18. siječnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti do 21 sat

ZAGREB

Hrvatski ministar vanjskih poslova Miomir Žužul sudjelovao je u utorak na svečanosti predstavljanja najvećeg putničkog zrakoplova na svijetu, Airbusova A380, priopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova. Svečanom predstavljanju jednog od najvećih zajedničkih dostignuća vrhunske tehnologije država Europske unije, održanom u sjedištu Airbusa u Toulouseu, nazočilo je pet tisuća uzvanika, među kojima i čelnici četiriju zemalja koje čine konzorcij te tvrtke - francuski predsjednik Jacques Chirac, britanski premijer Tony Blair, španjolski premijer Jose Luis Zapatero i njemački kancelar Gerhard Schroeder. U priopćenju se ističe kako je svečana promocija A380 "najznačajniji političko-gospodarski događaj u Europskoj uniji na početku 2005. godine", te da su Francuska, Velika Britanija, Njemačka i Španjolska, kao sudionice u projektu i izradi najvećeg putničkog zrakoplova na svijetu, njome potvrdile "vrijednosti ujedinjenja znanja, tehnologije i snage gospodarstva država EU-a u ostvarivanju najzahtjevnijih zadataka s vrhunskim rezultatom".

RIM

Hrvatski veleposlanik u Italiji, na Malti, Cipru i u San Marinu Drago Kraljević dobio je danas veliko priznanje Republike San Marino. Odličje Viteza visokog časnika reda sv. Agate uručeno je danas u San Marinu veleposlaniku Kraljeviću za posebne zasluge u promicanju dobrih odnosa između dvije zemlje. Odličje je Kraljeviću uručio je premijer i ministar vanjskih poslova Fabio Barardi. Koncem prošle godine predsjednik RH Stjepan Mesić posjetio je San Marino i bio je prvi hrvatski predsjednik u posjetu toj najstarijoj republici na svijetu. Tom su prigodom potpisani sporazumi o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja i suradnji u turizmu.

RIM

Talijanski predsjednik Carlo Azeglio Ciampi u opširnoj čestitki Stjepanu Mesiću na ponovnom izboru za predsjednika Hrvatske naglašava dosadašnju uspješnu suradnju dviju zemalja i izražava punu potporu Italije Hrvatskoj u pregovorima s Europskom unijom koji će započeti u ožujku ove godine. Tršćanski list "Piccolo" u utorak prenosi Ciampijevu čestitku i u naslov izvlači njegov poziv na odbacivanje nacionalizma. U sklopu EU, Italija i Hrvatska će moći "učinkovito surađivati i u učvršćivanju demokracije na Balkanu i jačanju stabilnosti temeljenoj na definitivnom odbacivanju nacionalizama. To su nužni uvjeti za razvitak regije i za brzo približavanje Hrvatske Europskoj uniji", poručuje Ciampi. On je također ukazao na povijesne veze između "naša dva naroda temeljene na dubokom naslijeđu, živoj kulturnoj isprepletenosti i jakoj gospodarskoj povezanosti". Ciampi je dodao da su te veze potaknute i prisutnošću talijanske autohtone manjine u Hrvatskoj.

SKOPLJE

U znaku potpore bivšem makedonskom ministru policije Ljubi Boškovskom koji se nalazi u pritvoru u Puli, u ponedjeljak i utorak održani su mirni kratkotrajni prosvjedi ispred zgrade Veleposlanstva Republike Hrvatske u Skopju, koje je organizirala udruga građana "Sve za Makedoniju". Prosvjede su izazvale sve češće najave u medijima da je Haški sud podigao optužnicu protiv Boškovskog, a Hrvatskoj se zamjera što ga još uvijek drži u pritvoru i što je spremna izručiti ga Haagu, ako se to od nje bude zahtijevalo. Eventualna optužnica Haškog suda protiv Boškovskog odnosila bi se na slučaj Ljuboten, selo u blizini Skoplja, gdje je u vrijeme oružanog sukoba makedonskih oružanih snaga s pobunjenim Albancima 2001. ubijeno, kako tvrde mještani, deset civila Albanaca.

WASHINGTON

Kandidatkinja za američku državnu tajnicu Condoleezza Rice obećala je u utorak da će ojačati ulogu diplomacije u odnosima sa svijetom i raditi na jačanju veza sa saveznicima, koje su postale napete zbog rata u Iraku. Rice je kazala da će nastojati ojačati američka savezništva i boriti se za širenje demokracije u svijetu. Njezine riječi su na tragu nastojanja predsjednika Busha koji je obećao u svom drugom mandatu raditi na poboljšanju odnosa s američkim saveznicima, posebice europskim te pojačati napore za obnovu mirovnog procesa na Bliskom istoku između Izraela i Palestinaca. Član Odbora, demokratski senator Joseph Biden ocijenio je da je već odavno došlo vrijeme za diplomaciju te da su Sjedinjene Države unatoč velikoj vojnoj sili sad usamljenije u svijetu nego što su to ikad bile u posljednje vrijeme. Biden je rekao da SAD plaćaju visoku cijenu zbog politike Bushove administracije u Iraku. Rice, koja je u protekle četiri godine bila Bushova savjetnica za nacionalnu sigurnost, ustvrdila je da je politika Bushove administracije nakon terorističkih napada na SAD 11. rujna 2001. među ostalim i ratovi u Afganistanu i Iraku, bila neophodna i ispravna.

LJUBLJANA

Slovenske pogranične vlasti u zadnje vrijeme s graničnog prijelaza Bregana/Obrežje sve češće vraćaju bugarske državljane koji traže sezonski posao u zemljama Europske unije. Prema navodima slovenskih medija ove je godine zabilježeno oko 500 takvih slučajeva. Najčešće je riječ putnicima na autobusnim linijama koji na prijelaz Obrežje dolaze nedjeljom. Bugarsko veleposlanstvo u Ljubljani u utorak je verbalnom notom od slovenskog Ministarstva vanjskih poslova zatražilo objašnjenje u vezi sa slučajem koji se dogodio ove nedjelje, javio je Slovenski radio. S Bregane je u Hrvatsku vraćeno više od 40 bugarskih državljana koji su autobusima bugarskog prijevoznika Yubim putovali u Španjolsku i Portugal. Prema objašnjenju slovenske policije, koje prenose slovenski mediji, riječ je o Bugarima koji u zemljama Europske unije traže sezonski posao, a često im ne dopuštaju ulaz niti druge europske zemlje ukoliko prijeđu granicu Hrvatske i Slovenije, pa je više takvih putnika bilo vraćeno i s granice s Italijom.

SARAJEVO

Predsjedatelj Povjerenstva za reformu obrambenog sustava Bosne i Hercegovine, američki diplomat Raff Gregorian ponovio je zahtjev za stvaranje jedinstvene vojske Bosne i Hercegovine (BiH). "Stvaranje jedinstvene vojske Bosne i Hercegovine uvjet je za prijam te zemlje u NATO", rekao je Gregorian u utorak u Sarajevu, u razgovoru sa članom predsjedništva BiH Sulejmanom Tihićem, priopćio je Tihićev ured. U ranijim diskusijama o reformi oružanih snaga u BiH stvaranje jedinstvene vojske BiH podržavali su bošnjački, a protivili su se hrvatski i srpski dužnosnici u BiH. Hrvatski dužnosnici u BiH isticali su da bi formiranje jedinstvene vojske BiH podsjećalo na nekadašnju JNA. Srpski dužnosnici u BiH su uporno branili potrebu očuvanja entiteta Vojske Republike Srpske.

BANJA LUKA

Ministar za ljudska prava i izbjeglice u Vijeću ministara BiH Mirsad Kebo izjavio je u utorak u Banjoj Luci, nakon sastanka s ministrima za izbjeglice Republike Srpske i Federacije BiH Jasminom Samardžićem i Edinom Mušićem, da se proces povratka izbjeglih i prognanih u BiH neće okončati do 2006. godine kako je predviđeno Strategijom povratka. Kao glavni razlog ministar Kebo naveo je smanjenje međunarodne i donatorske pomoći u 2004. godini, ali i smanjenje ovogodišnjih sredstava za ovu svrhu u entitetskim proračunima za oko 15 milijuna KM u odnosu na prošlogodišnja. Prema podacima UNHCR-a, od potpisivanja Daytonskog sporazuma do danas u BiH se vratilo više od milijun izbjeglih, ali ova brojka ne odgovara stvarnom stanju, kazao je novinarima ministar Kebo i dodao da bi se popisom stanovništva u Bosni i Hercegovini i ponovnom registracijom izbjeglih i raseljenih osoba mogao utvrditi stvarni broj povrataka izbjeglih i raseljenih.

BERLIN

Unutar vladajuće njemačke socijaldemokratsko - zelene koalicije razvio se sukob glede planiranog uzimanja DNK podataka u redoviti postupak prilikom policijske obrade što zahtijevaju Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) i demokršćanska oporba. SPD i ministar unutarnjih poslova Otto Schily namjeravaju dosadašnju praksu uzimanja otisaka prstiju prilikom kriminalističke obrade zamijeniti uzimanjem DNK uzorka što podržava i demokršćanska oporbena Unija CDU/CSU. Tomu se protivi SPD-ov koalicijski partner Zeleni te oporbeni Liberali (FDP). Bavarski kabinet na čelu s premijerom Edmundom Stoiberom donio je u ponedjeljak odluku o pokretanju inicijative za uvođenje DNK postupka u redovitu kriminalističku praksu. DNK uzorak mora postati otisak prsta 21. stoljeća, zaključio je Stoiber. Voditelj zastupničkog kluba Zelenih u Bundestagu Volker Beck smatra da bi praksa uzimanja DNK uzorka u svim prekršajnim postupcima, pa čak i kod vožnje bez vozne karte i to bez sudskog naloga, bila suprotna njemačkim ustavnim načelima.

ALDERSHOT

Židovsko groblje oskvrnuto je u Aldershotu, na jugu Engleske, gdje su na jedanaest od šezdeset grobova sprejom ispisana slova "SS", priopćio je u utorak fotograf AFP-a. Grobovi su već bili oskvrnuti u studenom 2004., rekao je fotografu Simon Hartog, upravitelj groblja. Aldershot se nalazi u pokrajini Hampshire, oko 70 kilometara od Londona. Policija nije htjela potvrditi izgred. Događaj se zbio nekoliko dana pošto je 13. siječnja objavljena fotografija princa Harryja u odori nacističkog vojnika. Mladi princ, treći u nasljednom redu za prijestolje svoje bake, britanske kraljice Elizabete II., fotografiran je na kostimiranoj zabavi, što je izazvalo gotovo opće negodovanje u Velikoj Britaniji.

PRIŠTINA

Civilni upravitelj UN-a na Kosovu Soren Jessen-Petersen izjavio je u utorak u Prištini da je razočaran razgovorima u Beogradu jer srbijanske vlasti nisu prihvatile razgovor o decentralizaciji Kosova i pitanju nestalih osoba sve dok se ne riješi problem opskrbe električnom energijom za srpska sela na Kosovu u kojima se već nekoliko godina ne plaćaju računi za struju. Nezadovoljstvo su iskazale i kosovska vlada i udruge obitelji nestalih. Petersen je posebice razočaren zbog toga što premijer Srbije Vojislav Koštunica nije pokazao čvrstu namjeru za rješavanje problema nestalih osoba. Petersen je izjavio da ipak namjerava predložiti datum za nastavak dijaloga Beograda i Prištine u bliskoj budućnosti.

BEČ

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) zatražila je da se njezini inspektori vrate na iransko vojno postrojenje u Parchineu, jugoistočno od Teherana, koje su prvi put posjetili prošlog tjedna, objavili su u utorak diplomatski izvori u Beču. Nakon osam mjeseci čekanja, inspektori agencije obišli su Parchine u četvrtak kako bi provjerili jesu li Iranci tajno radili na nuklearnom programu u vojne svrhe, kao što su ih osumnjičili Amerikanci.

JERUZALEM

Izraelski premijer Ariel Sharon posjetio je u utorak zapovjednike izraelske vojske stacionirane u pojasu Gaze koji su mu izložili sigurnosno stanje u njihovom sektoru, priopćio je dužnosnik vlade. Sharon i vojnici razgovarali su o tome kako zaustaviti raketiranje izraelskog juga iz pojasa Gaze koje je posljednjih dana učestalo, dodao je.

RAMALLAH

U sklopu plana sprečavanja napada na Izraelce, palestinske snage sigurnosti namjeravaju razoružati militantne skupine, rekao je u utorak jedan visoki palestinski dužnosnik. Bashir Nafe, zapovjednik specijalnih snaga i potencijalni šef snaga sigurnosti za Zapadnu obalu i Gazu, rekao je to dan nakon što je novi predsjednik Mahmud Abas naredio sigurnosnim službama da sprečavaju nasilje kako bi obnovio pregovore s Izraelom.

RAMALLAH

Vođa Brigada mučenika al-Aqse najavio je u utorak prekid atentata u Izraelu nakon odluke predsjednika Palestinske samouprave Mahmuda Abasa da će ih pripojiti palestinskoj sigurnosnoj službi. "Prema odlukama Abu Mazena (Mahmuda Abasa), prekidamo sve naše napade u Izraelu", rekao je za AFP Zakaria Zubeidi, čelnik Brigada za područje Jenina, na sjeveru Zapadne obale, kojeg smatraju jednim od vođa tog pokreta. Brigade su mreža oružanih skupina povezanih s pokretom Fatah Mahmuda Abasa, ali su prilično samostalne. Čine ih deseci naoružanih skupina raspršenih na Zapadnoj obali kojima zapovijedaju lokalni čelnici, bez središnje uprave. Brigade su rođene s početkom Intifade 2000. nakon krvavog sukoba 29. rujna na platou džamija u istočnom Jeruzalemu.

OSNABRUECK

Tri britanska vojnika u utorak su se pred vojnim sudom izjasnila da nisu krivi za zlostavljanje i seksualno ponižavanje iračkih civila u svibnju 2003. godine, no jedan od njih priznao je da je tukao zarobljenika. Tri britanska dočasnika optuženi su za zlostavljanje Iračana tijekom operacije sprečavanja pljačke u kaotičnim tjednima nakon invazije na Irak. Optužbe su podignute nakon što je osoblje u foto-laboratoriju za razvijanje slika u Britaniji policiji pokazalo slike očitog zlostavljanja. Tužitelj Nick Clapham fotografije zlostavljanja nazvao je "užasnim i šokantnim". Očekuje se da će suđenje trajati nekoliko tjedana.

BANGKOK

Dosad neviđena forenzička operacija identificiranja više od tri tisuće žrtava tsunamija u Tajlandu potvrdila je identitet petnaestak osoba u prvome tjednu rada, objavila je u utorak tajlandska policija. "Dosad smo postupkom uspoređivanja riješili i objavili podatke o deset do petnaest osoba", rekao je policijski pukovnik Pontrasert Ganjanarintr. Predstavnici njegova odjela kažu kako su dosad identificirana tijela po jednoga danskoga, kanadskoga, talijanskoga, i švedskoga državljanina te dvoje Norvežana, Australaca i Japanaca. Druge pojedinosti nisu objavljene. Forenzička operacija počela je prije tjedan dana, a uključeni su Interpol, tajlandska policija i još najmanje dvadeset policija raznih zemalja. Vjeruje se da je to najveća operacija identificiranja žrtava neke katastrofe u povijesti.

MADRID

Automobil bomba eksplodirao je u utorak u Gextu u pokrajini Baskiji na sjeveru Španjolske, pošto je baskijski časopis Gara primio anonimnu telefonsku dojavu uime baskijske separatističke skupine ETA-e, priopćila je policija. U atentatu je ranjen policijski časnik, ali se još ne zna koliko je njegovo stanje teško. Eksplozija se dogodila oko 14.30 sati po mjesnom vremenu, kako navodi regionalna baskijska policija. Časopis Gara potvrdio je za AFP da je ETA preuzela odgovornost za napad.

TOKIO

Potres jačine 6,3 stupnja po Richteru pogodio je sjeverni japanski otok Hokaido u utorak, ali nije objavljeno nikakvo upozorenje za tsunami te zasad nema nikakvih informacija o mogućoj šteti, objavila je radio postaja NHK. Potres se dogodio u 23,09 sata po lokalnom vremenu, a epicentar je lociran na oko 50 kilometara ispod dna mora pored Kushira u južnom dijelu Hokaida, dodao je radio NHK.

KINSHASA

Sto pedeset osoba smatra se nestalima u brodolomu koji se u noći s nedjelje na ponedjeljak dogodio na rijeci Kasaj, u središnjem dijelu Demokratske Republike Kongo, priopćio je u utorak guverner te pokrajine. "150 od ukupno 190 članova posade na brodu koji je iz Ileba plovio u Tshikapu smatra se nestalim pošto se brod prevrnuo 30 kilometara od odredišta", kazao je guverner Andre-Claudel Lubaya koji se iz Kanange, prijestolnice rudarske pokrajine Zapadni Kasaj, telefonski javio u Kinshasu. Brodolom je preživjelo 40 putnika, rekao je guverner pokrajine, dodavši da je do brodoloma došlo zbog prekrcanosti broda ljudima i robom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙