FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 29. prosinca 2004.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30sati
ZAGREB, 29. prosinca 2004.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30 sati

ZAGREB

Broj mrtvih od posljedica tsunamija u četiri najpogođenije države južne Azije u srijedu ujutro je premašio 66.000, javile su strane agencije. Broj mrtvih u Indoneziji dosegao je 32.800, a potpuno su poharana sela između obale Aceha i obližnje provincije Sjeverna Sumatra. Tamošnje službe spašavanja, već na rubu iscrpljenosti, čine sve kako bi izvukli i pokopali tijela te spriječili širenje raznih zaraza. Još uvijek je nepoznata sudbina oko 15.000 ljudi. U Šri Lanki je dosad zabilježno oko 22.000 mrtvih, a također se još tisuće smatraju nestalima. U Indiji se potvrđena bilanca broja mrtvih kreće oko 10.000, ali se strahuje da će u konačnici biti mnogo veća jer spasitelji nisu još stigli do svih udaljenih otoka iz otočne skupine Andaman i Nicobar u Bengalskom zaljevu. U toj se zemlji također organiziraju brza i masovna kremiranja zbog straha od širenja bolesti, a u nekim su se područjima mrtvi čak i prestali brojati. Na Tajlandu je broj poginulih u srijedu ujutro premašio 1.500, ali se strahuje da bi se u konačnici mogao udvostručiti. Tri dana nakon velike prirodne katastrofe u južnoj Aziji još uvijek nije poznata sudbina više od 3.500 stranaca.

BAGDAD

Najmanje je 28 osoba poginulo u eksploziji koja je odjeknula u noći na srijedu u jednoj kući u zapadnom Bagdadu tijekom policijske akcije, izvijestilo je u srijedu iračko ministarstvo unutarnjih poslova, a prenosi France presse. "Među poginulima je i nekoliko policajaca. Eksplozija je uništila jednu kuću i mnoge susjedne zgrade u četvrti Ghazaliya" kaže se u priopćenju ministarstva. Policija je okružila kuću nakon dojave da se u njoj nalaze "strani militanti". "Nakon početka policijske akcije čula se snažna eksplozija u kojoj je uništena spomenuta kuća i pet obližnjih zgrada", rekao je za izvor koji je želio ostati anoniman. Žrtve su prebačene u bolnicu blizu An-Nura, a policija je pokrenula istragu o incidentu. Lokalno stanovništvo vjeruje da su u kući prebivali strani militanti arapskog podrijetla.

WASHINGTON/NEW YORK

Bogate zemlje su najsiromašnijim državama svijeta u 2003. godini uputile 31 posto više pomoći u odnosu na prethodnu godinu, što je UN osobito pozdravio. Izaslanik UN-a za najsiromašnije zemlje svijeta Anwarul Chowhury ocijenio je te podatke ohrabrujućim znakom napretka u borbi protiv siromaštva u svijetu. Prema podacima Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), najsiromašnije zemlje svijeta su u 2003. dobile 23,5 milijardi dolara službene pomoći što je 31 posto više nego prethodne godine, odnosno radi se o najvišem rastu ikada. Chowdhury je rekao da porast pokazuje da zemlje donatori poduzimaju mjere kako bi održale obećanja s konferencije UN-a u Bruxellesu 2001. da će brzo ispuniti cilj davanja 0,2 posto svog bruto domaćeg proizvoda najmanje razvijenim zemljama svijeta.

BUKUREŠT

Rumunjski parlament izglasao je u utorak navečer povjerenje vladi mandatara Calina Tariceanua, javlja France presse. Nova liberalna vlada, kojoj je glavni cilj integracija zemlje u Europsku uniju 2007., dobila je potporu 265 zastupnika, dok ih je 200 glasovalo protiv. Rezultat pregovora između koalicije DA, Unije Mađara i Humanističke stranke, nova rumunjska vlada ima 24 člana uglavnom liberalne orijentacije. Prema premijeru, prioriteti vlade bit će smanjenje poreza, odnosno uvođenje jedinstvene stope od 16 posto, te povišenje mirovina za 30 posto do 2008., ali i borba protiv korupcije te jačanje slobode izražavanja i neovisnosti pravosuđa, na što često upozorava Bruxelles.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙