FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 29. prosinca 2004.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijetado 12,30 sati
ZAGREB, 29. prosinca 2004.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati

ZAGREB

Broj mrtvih od posljedica tsunamija u četiri najpogođenije države južne Azije u srijedu ujutro je premašio 66.000, javile su strane agencije. Broj mrtvih u Indoneziji dosegao je 32.800, a potpuno su poharana sela između obale Aceha i obližnje provincije Sjeverna Sumatra. Tamošnje službe spašavanja, već na rubu iscrpljenosti, čine sve kako bi izvukli i pokopali tijela te spriječili širenje raznih zaraza. Još uvijek je nepoznata sudbina oko 15.000 ljudi. U Šri Lanki je dosad zabilježno oko 22.000 mrtvih, a također se još tisuće smatraju nestalima.

U Indiji se potvrđena bilanca broja mrtvih kreće oko 10.000, ali se strahuje da će u konačnici biti mnogo veća jer spasitelji nisu još stigli do svih udaljenih otoka iz otočne skupine Andaman i Nicobar u Bengalskom zaljevu. U toj se zemlji također organiziraju brza i masovna kremiranja zbog straha od širenja bolesti, a u nekim su se područjima mrtvi čak i prestali brojati. Na Tajlandu je broj poginulih u srijedu ujutro premašio 1.500, ali se strahuje da bi se u konačnici mogao udvostručiti. Tri dana nakon velike prirodne katastrofe u južnoj Aziji još uvijek nije poznata sudbina više od 3.500 stranaca.

SARAJEVO

Most koji treba spojiti poluotok Pelješac s kopnom mora biti izgrađen tako da ne priječi slobodan pristup Bosni i Hercegovini otvorenome moru, izjavio je ministar transporta i komunikacija BiH Branko Dokić. U izjavi koju u srijedu prenosi sarajevski "Dnevni avaz", Dokić je pojasnio kako o visini lukova na budućem mostu ovisi hoće li BiH iz Neuma imati pristup otvorenome moru što je pravo koje joj pripada sukladno međunarodnim konvencijama. "Uvjeren sam da će Hrvatska izgraditi most u dimenzijama predviđenim međunarodnim konvencijama. Tim prije što je Hrvatska svakim danom bliža Europskoj uniji i ne može sebi priuštiti da na izgradnji jednog mosta sruši dostignuti stupanj ozbiljnosti kojom je prihvaćena kao partner Bruxellesa", rekao je Dokić. Dokić je pojasnio kako bi gradnja mosta mimo pravila predviđenim međunarodnim konvencijama, odnosno pravljenje nižih lukova zahtijevala suglasnost vlasti BiH. "Državni organi BiH neće dati pristanak na gradnju mosta koji bi nama onemogućio slobodan pristup otvorenome moru", rekao bosanskohercegovački dužnosnik.

LONDON

Velika Britanija će deblokirati 21,3 milijuna eura za pomoć žrtvama tsunamija koji su u nedjelju pogodili područje južne Azije, izjavila je u srijedu državna tajnica za međunarodni razvoj Hilary Benn. Ta svota predstavlja "prvu fazu" pomoći, i nakon američke radi se o najizdašnijoj pomoći za žrtve vodenog vala koji je, prema posljednjim podacima, odnio više od 66.000 života. "Teško je procijeniti kolika će na kraju biti šteta od te strašne katastrofe", kazala je Benn odgovarajući na pitanje koliko će sveukupno iznositi britanska pomoć.

KIJEV

Nekoliko stotina pristaša novog ukrajinskog predsjednika Viktora Juščenka blokiralo je u srijedu zgradu vlade u Kijevu i pristali su se razići tek nakon dobivenih jamstava da premijer Viktor Janukovič neće ući u zgradu. Ukrajinska je vlade objavila da zbog te blokade danas neće održati najavljenu sjednicu. "Dobili smo jamstva da Viktor Janukovič neće ući u ovu zgradu ni danas ni sutra", rekao je Taras Stetskiv, glavni Juščenkov saveznik. Juščenkove pristaše su, naime, nezadovoljne jer Janukovič odbija priznati poraz na nedjeljnim predsjedničkim izborima iako rezultati izbornog povjerenstva jasno upućuju na Juščenkovu pobjedu. Svi državni službenici mogu ući u zgradu vlade, ali "građanin Janukovič" ne može, poručila je oporba.

JERUZALEM

Žaleći se na nedostatak "uravnoteženog pristupa", izraelski premijer Ariel Sharon izjavio je da Europa neće sudjelovati ni u kakvom političkom procesu s Palestincima, objavio je u srijedu izraelski dnevnik Ma'ariv. Sharon je rekao u utorak izraelskim veleposlanicima da Europa "može pomoći palestinskim vlastima svojim ulaganjima, izgradnjom elektrana, postrojenja za destilaciju vode, autocesta, drugih prometnica i objekata za smještaj izbjeglica". "Oni ne bi trebali biti izravno uključeni u politički proces i sigurnosne aspekte", rekao je Sharon. Prema njegovim riječima, Izrael neće prihvatiti nazočnost međunarodnih snaga u regiji. Također je izjavio da treba blokirati tendenciju Europe da se izravno prijeđe na drugu ili treću fazu mirovnih smjernica.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙