FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 12.30 sati

ZAGREB, 6. siječnja 2005.(Hina) - Pregled događaja do 12,30 sati:
ZAGREB, 6. siječnja 2005.(Hina) - Pregled događaja do 12,30 sati:

SARAJEVO

Ostavka Miomira Žužula na dužnost ministra vanjskih poslova Hrvatske po svemu sudeći je iznuđena, a njegov čin vjerojatno je tek uvod u širu rekonstrukciju vlade na čijem je čelu Ivo Sanader, procjenjuju u četvrtak bosanskohercegovački dnevni listovi u izvješćima o posljednjim zbivanjima na političkoj pozornici u Zagrebu. U tekstu pod naslovom "Dobrovoljni odlazak pod pritiskom" sarajevsko Oslobođenje ističe kako je Žužulova ostavka zasjenila sva druga zbivanja u Hrvatskoj, uključujući i tek završeni prvi krug predsjedničkih izbora. Sanaderova odluka da ne inzistira na Žužlovu imenovanju za glavnog pregovarača bila je ustupak oporbi, ocjenjuje Oslobođenje, a ostavka ministra koja je uslijedila vjerojatno je i rezultat razmjerno slabog uspjeha Jadranke Kosor na predsjedničkim izborima. Dnevni avaz pak sugerira kako je Žužulova ostaka tek prva u nizu onih koje će slijediti, što se odnosi prije svega na Andriju Hebranga, Branka Vukelića i Božidara Kalmetu. Banjolučke Nezavisne novine također ocjenjuju kako slijedi šira rekonstrukcija Sanaderove vlade te izvješćuju kako je "jedinstvena ocjena u Zagrebu da je Žužul morao otići i da je dobro što je podnio neopozivu ostavku".

KUALA LUMPUR

Poruke putem mobilnih telefona u kojima su se na prodaju nudila siročad iz indonezijske pokrajine Aceh koju su opustošili tsunamiji, bile su lažne, priopćila je u četvrtak malezijska policija. Na temelju istrage malezijska je policija, kako je rekao zamjenik načelnika policije Musa Hassan, zaključila da su "poruke bile loša šala", rekao je zamjenik načelnika policije Musa Hassan. Dodao je da se istraga nastavlja i pozvao javnost da zanemari poruke. UNICEF je u utorak upozorio da krijumčari žele iskoristiti nered nastao nakon tsunamija 26. prosinca u Acehu, gdje je 35.000 djece ostalo siročad, bez krova nad glavom ili su odvojeni od roditelja. Malezija je zabranila posvajanje djece zbog straha od krijumčarenja u Acehu.

JERUZALEM

Trideset četiri pričuvna izraelska časnika, među kojima i četiri zapovjednika postrojba, koji žive u naseljima na Zapadnoj obali pozvali su u četvrtak vojnike da odbiju izvršiti zapovijed o uklanjanju naselja iz pojasa Gaze. Časnici su potpisali peticiju koju je objavio dnevni list Yediot Aharonot, nazvavši "nezakonitim" uklanjanje 21 židovskog naselja u pojasu Gaze i četiriju naselja na sjeveru Zapadne obale, kako je u ovoj godini predviđeno planom premijera Ariela Sharona o jednostranom povlačenju. "Vojnici ne smiju izvršiti ovakav nalog koji se protivi državnom zakonu i vojnom moralnom kodeksu", dodaju časnici. Uklanjanje naselja treba početi u lipnju. Pričuvni časnici započeli su ovu inicijativu pošto je državni tužitelj u srijedu naložio da se pokrene istraga protiv dvoje aktivista kolonizacije koji su pozivali da se pruži otpor evakuaciji doseljenika.

PEKING

Kina, najmnogoljudnija zemlja u svijetu proslavila je u četvrtak rođenje 1,3-milijarditog stanovnika, izvijestila je u četvrtak agencija Nova Kina. Novorođenče, dijete muškog spola, dobilo je plaketu iz ruku ministra za stanovništvo Zhanga Weiqinga, u nazočnosti nekolicine dužnosnika. "Ovaj se događaj mogao dogoditi prije četiri godine da nije bilo politike obiteljskog planiranja koju je utvrdila vlada prije tri desetljeća", navodi kineska agencija. Istodobno je demografski rast smanjen s 14,39 promila na 6,01 promil na godinu. Prema zadnjem popisu koji su glasila objavila u četvrtak, grad Peking ima više od 15 mlijuna stanovnika, od kojih 7 milijuna živi u gradu, 4,5 milijuna u seoskim područjima općine, dok su 3,7 miljuna migranti. Šangaj, najveći grad u zemlji, ima više od 17 milijarda stanovnika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙