FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pad cijena nafte spustio vrijednosti američkih burzovnih indeksa

NEW YORK, 28. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Predvođeni padom cijenadionica energetskih kompanija pod utjecajem oštrog pada cijena nafte,najznačajniji američki burzovni indeksi u ponedjeljak su završili uminusu.
NEW YORK, 28. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Predvođeni padom cijena dionica energetskih kompanija pod utjecajem oštrog pada cijena nafte, najznačajniji američki burzovni indeksi u ponedjeljak su završili u minusu.

Njujorški Dow Jones spustio se 0,47 posto, na 10.776 bodova. Tehnološki Nasdaq indeks oslabio je 0,3 posto, spustivši se na 2.154 bodova.

"Bilježimo slabu blagdansku trgovinu. Božić je iza nas i prigodni uzlet dionica popustio je obzirom da je velik broj tržišnih sudionika otišao na praznike", izjavio je Brian Williamson iz brokerske kuće The Boston Co. Asset Management.

Prošli tjedan zabilježen je tipičan uzlet cijena dionica uoči božićnih i novogodišnjih blagdana, a cijenama dionica podršku u ponedjeljak nije pružio ni oštar pad cijena nafte koji bi inače potaknuo jačanje većine dionica zbog snižavanja troškova kompanija i poticanja osobne potrošnje.

Pad cijena nafte pogodio je dionice naftnih kompanija, pri čemu se isticao Exxon, čije su dionice oslabile 2,1 posto. Na vrijednosti su izgubile i dionice njegovog konkurenta Chevron Texaco, gotovo 1,3 posto. Vijesti o tsunamiju u Aziji, koji je po posljednjim podacima odnio više od 29 tisuća ljudskih života, pogodile su dionice nekih osiguravatelja, pri čemu su dionice RenaissanceRe Holdingsa oslabile 1,1 posto.

Dionice su pogođene i padom tečaja dolara, koji je zabilježio novu najnižu razinu prema euru od 1,3640 dolara. Slabiji dolar "pojeftinjuje naš izvoz, ali otežava potrošačima kupnju robe iz uvoza i čini američke dionice nešto manje privlačnima", kazao je Williamson.

No, bilo je i dobitnika, ponajviše u sektoru maloprodaje. Pritom su dionice Amazona, on-line trgovca, ojačale devet posto, nakon što je kompanija objavila da je zabilježila dosad najbolju prodaju u sezoni blagdana. Dionice najvećeg svjetskog maloprodajnog lanca Wal-Marta ojačale su 0,46 posto.

Na europskim tržištima na udaru vijesti o tsunamiju koji je pogodio dijelove Azije tijekom vikenda našle su se dionice osiguravatelja i kompanija za organizaciju putovanja zbog straha od velikih odštetnih zahtjeva i otkazivanja rezervacija putničkih aranžmana. Londonska burza bila je zatvorena zbog praznika, a vrijednost frankfurtskog DAX-a spustila se na 4.235 bodova, oslabivši za gotovo 0,4 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙