FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte stabilne nakon naglog poskupljenja

LONDON, 7. siječnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte ostale su upetak na visokoj razini nakon što su prethodnog dana porasle za dvadolara zbog rasprave članica OPEC-a o mogućem dodatnom smanjenjuproizvodnje ovog proljeća.
LONDON, 7. siječnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte ostale su u petak na visokoj razini nakon što su prethodnog dana porasle za dva dolara zbog rasprave članica OPEC-a o mogućem dodatnom smanjenju proizvodnje ovog proljeća.

Barel sirove nafte pojeftinio je u petak za 17 centi na 45,39 dolara, nakon što je prethodnog dana dosegnuo najvišu razinu od druge polovine prosinca, popevši se na 45,56 dolara. Na londonskom je tržištu barel pojeftinio dva centa na 42,83 dolara, zadržavši se na relativno visokoj razini nakon što je u četvrtak poskupio 2,34 dolara na 42,85 dolara.

"Očekujemo da će se kaotične cijene nafte vjerojatno vratiti na visoke razine kakve su bile zabilježene krajem prošle godine, a tržišta će vjerojatno odsada bilježiti porast cijena", istaknuto je u izvješću brokera Refco. "Sljedeća dva tjedna tržište će biti u sjeni pobune vezane za izbore u Iraku i političke neizvjesnosti koja okružuje ministarski sastanak OPEC-a, pri čemu su i izbori i sastanak zakazani za 30. siječnja", napominje se u izvješću.

Nagli pad cijena u odnosu na rekordnih 55,67 dolara u listopadu prošle godine uznemirio je članice OPEC-a koje ga smatraju znakom da zalihe energenata rastu i da bi moglo doći do zasićenosti tržišta uoči slabljenja potražnje na pragu proljeća.

Iranski ministar nafte Bijan Zanganeh izjavio je da bi OPEC na sastanku 30. siječnja trebao poduzeti odgovarajuće mjere ako cijene nafte padnu ispod 40 dolara po barelu, odnosno sniziti proizvodni plafon zemalja-proizvođača.

"Imamo razloga za veliku zabrinutost kada je u pitanju tržište. Treba nešto poduzeti", kazao je Zanganeh novinarima u Indiji, ali je dodao da po njegovu mišljenju cijene neće brzo pasti ispod 40 dolara po barelu.

Jedan od razloga oštrog porasta cijena u četvrtak bilo je iznenadno zahlađenje na sjeveroistoku SAD-a ali meteorolozi predviđaju da će temperature na tom području ipak ostati blage.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙