FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene sirove nafte oko 41 dolar po barelu

LONDON, 14. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Cijene nafte zadržale su seu utorak na razini od oko 41 dolar po barelu na američkom tržištubudući da je zahlađenje u SAD-u približilo temperature vrijednostimauobičajenim za ovo doba godine, jačajući potražnju za lož-uljem.
LONDON, 14. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Cijene nafte zadržale su se u utorak na razini od oko 41 dolar po barelu na američkom tržištu budući da je zahlađenje u SAD-u približilo temperature vrijednostima uobičajenim za ovo doba godine, jačajući potražnju za lož-uljem.

Barel sirove nafte je na američkom tržištu poskupio 10 centi, na 41,10 dolara, što je za oko 26 posto manje u odnosu na rekordno visoku razinu od 55,67 dolara po barelu iz listopada ove godine. Na londonskom je tržištu barel poskupio 35 centa, na 38,19 dolara.

Lož-ulje je poduprlo cijene, poskupivši za 0,8 posto na 1,267 dolara po galonu.

"Zima je napokon počela. Vrijeme nije hladnije nego što je uobičajeno ali je prvi puta u proteklih nekoliko tjedana - normalno", ističe Deborah White iz SG Commodities.

Visoka razina proizvodnje u članicama OPEC-a i neuobičajeno blago vrijeme za ovo doba godine pridonijeli su porastu zaliha lož-ulja, održavajući oštru korekciju tržišta iz protekla dva mjeseca.

Usprkos odluci OPEC-a od petka o smanjivanju viška proizvodnje za milijun barela dnevno, neki trgovci i dalje ne vjeruju da će stvarno smanjenje utjecati na obnovu ravnoteže na tržištu. Analitičari pak prognoziraju da OPEC neće dopustiti daljnje znatno smanjenje cijena.

"Globalno je gospodarstvo bez većih napora podnijelo cijene od četrdesetak i pedesetak dolara po barelu a razina od 35 dolara po barelu možda je novi minimum", ističe PFC energy u prognozi moguće OPEC-ove minimalne cijene nafte.

Uoči objave tjednog izvješća američke vlade u srijedu analitičari predviđaju prosječan rast zaliha destilata od 1,1 milijuna barela. Pritom su zalihe lož-ulja još uvijek 13 posto ispod prošlogodišnje razine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙