FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte ponovno rastu

LONDON, 10. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Cijene nafte ponovno su upetak porasle nakon odluke članica OPEC-a o suzbijanju proizvodnjekoja prekoračuje službene limite kako bi se spriječio daljnji padcijena s rekordno visoke razine iz listopada ove godine.
LONDON, 10. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Cijene nafte ponovno su u petak porasle nakon odluke članica OPEC-a o suzbijanju proizvodnje koja prekoračuje službene limite kako bi se spriječio daljnji pad cijena s rekordno visoke razine iz listopada ove godine.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) odlučila je smanjiti proizvodnju za jedan milijun barela dnevno, za koliko je premašivala službenu kvotu od 27 milijuna barela dnevno, izjavio je jedan izaslanik na sastanku članica OPEC-a u Kairu.

Na američkom je tržištu barel poskupio 46 centi na 42,99 dolara. U srijedu je iznosio 40,45 dolara po barelu, najniže u proteklih četiri mjeseca. Na londonskom je tržištu barel poskupio 50 centi na 40,17 dolara.

Uoči sastanka ministri članica OPEC-a izjavili su da odluka o smanjenju proizvodnje neće odmah stupiti na snagu budući da su mnogi proizvođači već potpisali sa svojim klijentima ugovore o isporuci u siječnju sljedeće godine.

Iako je zadnja dva dana zaustavljeno oštro klizanje cijena nafte, analitičar Jan Stuart iz brokerske kuće Rimat upozorava na moguće nove padove. "Čini se da tržišta žele testirati navodnu čvrstu odluku OPEC-a da obrani cijene od 33 dolara za košaricu OPEC-ove sirove nafte. U tome ih možda neće omesti ni obećanja o smanjenju 'pretjerane proizvodnje'", ističe Stuart.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙