FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Očekivani rast zaliha destilata u SAD-u snizio cijene nafte

LONDON, 5. siječnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte pale su usrijedu na svjetskim tržištima u očekivanju da će najnovije tjednoizvješće američke vlade o zalihama energenata pokazati njihov rast dokblage temperature u SAD-u istodobno prigušuju potražnju.
LONDON, 5. siječnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte pale su u srijedu na svjetskim tržištima u očekivanju da će najnovije tjedno izvješće američke vlade o zalihama energenata pokazati njihov rast dok blage temperature u SAD-u istodobno prigušuju potražnju.

Barel sirove nafte pojeftinio je na američkom tržištu 33 centa na 43,58 dolara te su cijene uglavnom na razini zabilježenoj krajem 2004. Na londonskom je tržištu barel pojeftinio 28 centa na 40,76 dolara.

Cijene su pale uslijed očekivanja analitičara da će tjedno izvješće američke vlade pokazati porast zaliha destilata za 160 tisuća barela.

"Zima dosad baš i nije bila jako hladna i to će smanjiti kratkoročnu potražnju", ističe Tony Nunan iz Mitsubishi Corp. "Budu li današnji podaci pokazati pad zaliha, cijene će padati", napominje on.

Glavni izvoznik Saudijska Arabija objavila je pak u utorak da je smanjila proizvodnju za 500 tisuća barela dnevno na devet milijuna barela dnevno. Taj je potez u skladu s odlukom OPEC-a iz prosinca o smanjenju pojačane proizvodnje nafte za jedan milijun barela.

"Smanjili smo proizvodnju za 500 tisuća barela dnevno i sada smo na oko devet milijuna barela dnevno", izjavio je saudijski ministar nafte Ali al-Naimi uoči sastanka s predstavnicima azijskih potrošača u New Delhiju.

OPEC želi izbjeći veliko gomilanje zaliha u svijetu u očekivanju drugog tromjesečja kada se potražnja tradicionalno smanjuje s obzirom na kraj zime.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙