FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 1. siječnja 2005.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijihdogađaja do 21 sat.

BRUXELLES

Deset milijuna eura europske pomoći deblokirano je za Indoneziju, čime je od katastrofe u Aziji Europska unija pogođenom području namijenila ukupno 23 milijuna eura, objavila je u subotu Europska komisija. Deset milijuna eura u utorak je upućeno Indiji, Šri Lanki i Maldivima, a još tri milijuna je deblokirano na dan tragedije 26. prosinca, podsjetila je Komisija. Europski povjerenik za razvoj i humanitarnu pomoć Louis Michel je u subotu otputovao u Colombo, a u pogođenom području trebao bi boraviti do 6. siječnja. On je u petak na konferenciji za novinare rekao da službe za humanitarnu pomoć Europske komisije raspolažu proračunskim rezervama u iznosu višem od 70 milijuna eura za hitne potrebe.

ABU DHABI

OPEC-ov fond za međunarodni razvoj odlučio je izdvojiti pomoć od 1,2 milijuna dolara za žrtve potresa i tsunamija u Indijskom oceanu, priopćio je predsjednik Vijeća guvernera tog fonda, Jamal Nasser Loota iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Kako navodi službena agencija Wam, Loota je rekao da će glavnina pomoći, 600.000 dolara otići u Indoneziju, dok će Šri Lanka dobiti 200.000, a Indija i Maldivi po 100.000 dolara. Međunarodna pomoć za jugoistočnu Aziju povećala se i dostigla je 1,1 milijardu dolara, ali je otežana njezina doprema u Indoneziju, zemlju koja je najteže pogođena potresom od 26. prosinca, u kojemu je, procjenjuje se, u desetak zemalja život izgubilo oko 150.000 ljudi.

OSLO

Strahuje se da je više od 1.000 Norvežana stradalo u tsunamijima koji su bjesnili Indijskim oceanom prije gotovo tjedan dana, ocijenio je u subotu norveški premijer Kjell Magne Bondevik. Šef vlade je izjavio da bi u "najgorem slučaju" broj Norvežana poginulih mogao biti veći od 1.000 pošto ih se većina nije javila, prenosi novinska agencija NTB. Norveška je među zemljama čiji su stanovnici najteže stradali: za sada je prema bilansi poginuo 21 Norvežanin, 462 se smatraju nestalima, a drži se da se u toj regiji u trenutku katastrofe nalazilo 980 Norvežana, čija je sudbina nepoznata. Postoji mogućnost da se radi o najvećoj pogibiji Norvežana u mirnodopskom razdoblju u povijesti, rekao je ministar vanjskih poslova Jan Petersen na konferenciji za novinare u subotu, kada je u zemlji proglašen dan žalosti.

ŽENEVA

Deseci tisuća preživjelih u nedavnom tsunamiju, unatoč sve izdašnijoj međunarodnoj pomoći, suočeni su s rizikom od različitih smrtonosnih bolesti kao što je kolera, objavila je u subotu Svjetska zdravstvena organizacija (WHO). Direktor kriznog odjela WHO-a David Nabarro rekao je, upitan vrijedi li još uvijek upozorenje da bi bolestima moglo podleći oko 50.000 ljudi, kako je "još uvijek rano za takve procjene". Nabarro je te podatke iznio nakon sastanka s ministrom zdravstva Luksemburga, predsjedatelja Europskom unijom, koja je pogođenim područjima obećala 202 milijuna dolara pomoći.

BENTOTA, Šri Lanka

Četiri slučaja kolere dijagnosticirana su u izbjegličkom kampu u mjestu Galle u Šri Lanki, rekao je u subotu glasnogovornik organizacije World Vision Soenke Weiss. "Bojimo se da će se kolera proširiti kroz regiju kao požar", rekao je Weiss šest dana nakon što je katastrofalni tsunami pogodio južnu Aziju. U tom izbjegličkom kampu nalazi se oko 1.500 ljudi, uključujući 300 do 500 siročadi. Galle se nalazi 120 kilometara južno od glavnog grada Šri Lanke Colomba.

RIM

Papa Ivan Pavao II. je u subotu, na Međunarodni dan mira, govoreći u podne sa svoga prozora na Trgu svetog Petra u Rimu, pozvao na promicanje mira upotrebom dobra za pobjedu nad zlom. Nakon mise u bazilici svetog Petra, Papa je otišao u svoju radnu sobu odakle se s prozora obratio prisutnima na Trgu svetog Petra i cijelome svijetu. Papa je pozvao na promicanje mira "koristeći se dijalogom, djelima pravde i učenja na opraštanje". Papine misli su i danas bile usmjerene prema žrtvama potresa na jugoistoku Azije. Papa je rekao kako "uočava pravu utrku u solidarnosti koja je nastala u svim dijelovima svijeta. Na tom osjećaju ljudske solidarnosti, kao i na Božjoj pomoći, temelji se nada u bolje dane", rekao je Ivan Pavao II. tijekom angelusa.

PODGORICA

Crnogorski predsjednik Filip Vujanović rekao je tijekom novogodišnjeg obraćanja javnosti da Crna Gora mora 2005. urediti nove odnose sa Srbijom, koji bi podrazumijevali međusobno priznanje neovisnosti. "U 2005. godini Crna Gora mora učiniti sve da dogovori nove odnose sa Srbijom, koji će podrazumijevati međunarodno priznanje dvije države, uz sporazum o njihovom savezu", izjavio je on. Prema njegovim riječima, ako to za Srbiju bude neprihvatljivo, u narednoj godini se mora pripremiti referendum o državnoj budućnosti Crne Gore.

BAQUBA

Naoružani napadač ubio je u subotu glavnog vladinog dužnosnika u provinciji Diyala sjeveroistočno od Bagdada, ubivši njega i ranivši njegova brata, objavila je iračka policija. Nawfal Abdul-Hussein al-Shimari, čelnik upravnog vijeća Diyale, ubijen je u trgovini nedaleko Baqube, jednom od središta pobune protiv američkih i iračkih vojnika. Gerilci koji se bore protiv američkih vojnika i iračke vlade često napadaju lokalne dužnosnike, kao i pripadnike iračke policije i Nacionalne garde.

RAMALLAH

Palestinski premijer Ahmed Korei izjavio je u subotu da će Palestinci prekinuti nasilje samo ako mirovni proces s Izraelcima bude vodio prema uspostavi održive palestinske države. Povezujući prekid nasilja s mirovnim pregovorima, čini se da je Korei zauzeo čvršće stajalište od Mahmuda Abasa, glavnog favorita na predsjedničkim izborima, koji je osudio nasilje kao stratešku pogrešku i istaknuo da su razgovori jedini način za postizanje neovisnosti. To je novi znak napetosti između dvojice palestinskih čelnika. Korei je ranije odbacio i najavljenu konferenciju u Londonu o reformi palestinske samouprave, koju je Abas podržao riječima da je to sada jako potrebno. Korei je rekao da prekid vatre i nastavak pregovora uglavnom ovise o Izraelu, koji je od Palestinaca zatražio da polože oružje kao uvjet za početak pregovora pod međunarodnim sponzorstvom.

RAFAH

Vođi PLO-a Mahmudu Abbasu koji je u predizbornoj kampanji za predsjedničke izbore 9. siječnja svečani doček po dolasku u Rafah na jugu pojasa Gaze u subotu je pripremilo više stotina članova palestinske naoružane skupine. Aktivisti koji pripadaju Brigadama mučenika Al-Aqse, skupini bliskoj Fatahu, glavnoj sastavnici Palestinske oslobodilačke organizacije, pucali su u zrak od radosti i uzvikivali slogane dobrodošlice. Tisuće okupljenih Palestinaca pljeskali su Abasu dok se u automobilu vozio kroz Han Yunes, gdje izraelska vojska od srijede provodi smrtonosnu operaciju, kao i u Deir el-Balahu, na cesti prema Rafahu, nedaleko od egipatske granice.

DUBAI

Pripadnici militantne skupine Abu Musaba al-Zarqawia objavili su u subotu da su ubili pet Iračana i zaprijetili da ista sudbina očekuje sve one koji surađuju s iračkom vladom. Na video snimci prikazani su militanti koji ispaljuju hice u leđa pet muškaraca odjevenih u civilnu odjeću. Snimka je u subotu postavljena na internetskim stranicama organizacije Al Qaeda za sveti rat u Iraku. Petorica ubijenih pronađena su u ponedjeljak u gradu Ramadiu. Na internetu stoji da su bili policajci.

BERLIN

Na njemačkim auto-cestama, koje su dosad bile besplatne, od subote se naplaćuje cestarina za teretna vozila, objavilo je ministarstvo prometa. Prva dva dana nove godine trebala bi biti bez prometnih problema budući da u Njemačkoj, uz neke iznimke, vrijedi zabrana vožnje teretnim vozilima nedjeljom i praznikom. Ministarstvo prometa izdalo je dozvolu koncernu Toll Collect koji će provoditi obradu i naplatu cestarina. Cestarina ce iznositi 12,4 eurocenta po kilometru i to za teretna vozila koja prelaze težinu od 12 tona. Ministarstvo je također objavilo da je sustav za nadzor već postavljen te upozorilo da bi kazne mogle dosezati i 20.000 eura. U Njemačkoj postoji bojazan da bi uvođenje cestarine za teretna vozila moglo značiti najavu kraja besplatnih autocesta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙