FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 30. prosinca 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

SARAJEVO - Bosna i Hercegovina u ponedjeljak je dobila proračun za 2014. godinu nakon što su tijekom dana najprije Zastupnički pa potom i Dom naroda državnog parlamenta odobrili prijedlog po kojemu će za financiranje državnih institucija i za otplatu vanjskog duga u narednoj godini biti osigurano nešto manje od 1,8 milijardi konvertibilnih maraka (oko 900 milijuna eura). Oko 950 milijuna KM od tog iznosa namijenjeno je financiranju državnih institucija, a ostalih 850 milijuna KM za otplatu inozemnog duga koji dospijeva na naplatu iduće godine. Dom naroda zasjedao je kasno poslije podne potvrdivši odluku o prihvaćanju proračuna što ju je ranije tijekom dana donio Zastupnički dom. Prije toga je gotovo tri tjedna među strankama trajalo usuglašavanje u čak 83 amandmana koliko ih je uloženo na nacrt proračuna pa je stoga kasnilo i njegovo donošenje koje se očekivalo još početkom mjeseca. Usvajanje proračuna za 2014. godinu bio je preduvjet na čijoj je provedbi inzistirao MMF kako bi razmatrao odobrenje isplate još jedne rate kredita BiH po stand-by aranžmanu. Iako je riječ o rati od jedva 27 milijuna eura ona se pokazala od ključnog značenja za "krpanje" rupa što su se krajem godine pojavile u proračunima Federacije BiH i Republike Srpske.

RIJAD - Francuski predsjednik Francois Hollande napustio je u ponedjeljak Saudijsku Arabiju bez "mega ugovora" u svom koferu, ali je izrazio optimizam glede odnosa između Pariza i Rijada, javljaju agencije. Hollande je tijekom dvodnevnog službenog posjeta potvrdio čvrste odnose s kraljevskom obitelji, no diplomaciju nije uspio pretočiti u unosne ugovore s tom naftom bogatom zemljom. Uoči posjeta najavljeno je desetak sporazuma o suradnji, no veliki vojni i civilni ugovori još će morati pričekati. Francuski predsjednik i dalje polaže nade u financijsku i gospodarsku suradnju između Saudijske Arabije i Francuske, čija je trgovinska razmjena prošle godine dosegla 8,7 milijardi eura. Poseban sektor od interesa za Francusku je energetika, a Saudijska Arabija, među najvećim proizvođačima nafte na svijetu, već razmišlja i o alternativnim izvorima - obnovljivim izvorima energije i nuklearnoj energiji. Rijad razmatra izgradnju 16 nuklearnih reaktora u sljedećih nekoliko godina, a Francuska je, kako je rekao Hollande, spremna odgovoriti na te zahtjeve nakon što Saudijci preciziraju svoje ciljeve.

PEKING - Oko 3,3 milijuna hektara poljoprivrednog zemljišta u Kini je previše zagađeno da bi se koristilo za sadnju žitarica i ostalu biljnu hranu, potvrdio je u ponedjeljak Wang Shiyuan, zamjenik ministra za zemljišne resurse. Površina zagađene zemlje u Kini veličine je Belgije, a Wang poručuje da će na zagađenoj zemlji biti potpuno zabranjena sadnja kako toksični metali ne bi dospjeli u prehrambeni lanac. Zbog velike potrebe za hranom, u Kini se na tisuće farmi prostire tik uz kemijska postrojenja, rudnike i tešku industriju. Sigurnost hrane je trenutno najveća briga u Kini, a vlada je odlučna osigurati najmanje 120 milijuna hektara zemljišta samo za poljoprivredu. Zbog zagađenosti teškim metalima i pesticidima koji su 80-ih godina zabranjeni, znanstvenici tvrde da čak 70 posto zemljišta u Kini nije potpuno zdravo.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙