FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 27. prosinca 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 14,30 sati

BEOGRAD - Srbijansko državno povjerenstvo za zaštitu konkurencije donijelo je rješenje kojim se Agrokoru odobrava kupnja slovenskog društva "Poslovni sistem Mercator" d.d. u Srbiji, pod uvjetom da proda ili ustupi dio Agrokorova trgovinskog lanca, a u Agrokoru to rješenje ocjenjuju pozitivnim. Prema prvim komentarima iz uprave Agrokora, ta odluka je sukladna mjerama koje su predlagali i savjetnici hrvatskog koncerna. "Povjerenstvo za zaštitu konkurencije u Srbiji donijelo je pozitivno rješenje čime je odobrena koncentracija Agrokora i Mercatora, uz prihvaćanje mjera koje je Agrokor predložio u suradnji sa svojim savjetnicima", jedini je službeni odgovor. Procjene su da bi Agrokor prije spajanja sa Mercatorom u Srbiji u 15 srbijanskih gradova trebao prodati 21, odnosno 22 supermarketa ukupne površine oko 20.000 četvornih metara.

LONDON - Velika Britanija bit će u poziciji da Njemačkoj preotme status najvećeg europskog gospodarstva, procjenuje tamošnji Centar za ekonomska i poslovna istraživanja (CEBR) u najnovijim godišnjim prognozama. U tome uglednom britanskom institutu predviđaju da će Njemačka do 2030. godine izgubiti aktualnu vodeću poziciju u Europi. Među čimbenicima koji bi trebali pripomoći ubrzanju britanskog gospodarstva u institutu izdvajaju rast broja stanovnika u Britaniji, kao i manja ovisnost o ostalim europskim gospodarstvima i relativni niski porezi. U godišnjem World Economic League Tableu prikazuju se usponi i padovi u globalnom gospodarstvu i prognoziraju pozicije gospodarstava u budućnosti. CEBR također navodi da će Kina prestići SAD u 2028. godini, što je kasnije nego što pojedini analitičari prognoziraju.

PARIZ - Broj nezaposlenih u Francuskoj u studenome je blago uvećan u svim dobnim skupinama, uključujući i mlade, na ukupno 3,29 milijuna, što je više od 10,5 posto tamošnjeg radno sposobnog stanovništva, pokazuju najnoviji podaci ministarstva rada. Broj onih koji traže posao porastao je u studenom za 17.800. U listopadu je ukupan broj nezaposlenih smanjen za 20.500, što predstavlja prvo smanjenje njihova broja od travnja 2011. godine. Zaustavljanje rasta nezaposlenosti u Francuskoj smatra se glavnim Hollandeovim ciljem od izbora na predsjedničku dužnost u 2012.

TOKIO - Potrošačke cijene u Japanu porasle su u studenom 1,2 posto, najbržim tempom u pet godina, najavljujući da bi nastojanja vlasti da dokončaju dugo razdoblje deflacije mogla uroditi plodom. Ako se izuzmu kolebanjima sklone cijene svježe hrane i energije, čiji je rast najviše pridonio ubrzavanju inflacije u posljednje vrijeme, inflacija je u studenom iznosila 0,6 posto, što je njezina najviša vrijednost od kolovoza 1998. Vlada premijera Shinza Abea uvrstila je borbu protiv deflacije i poticanje gospodarskog rasta u sam vrh ljestvice svojih prioriteta. Novi podaci pokazuju da bi Tokio mogao ostvariti zacrtani cilj o 2-postotnoj inflaciji u roku od dvije godine.

ANKARA - Turska lira strmoglavila se na novu rekordno nisku razinu prema dolaru, a potonule su i cijene dionica pod pritiskom produbljivanja političke krize u Turskoj. Dolarom se tako oko podneva trgovalo po 2,1610 lira. Indeks Istambulske burze BIST 100 pao je tokom prijepodneva 3,76 posto, nakon što je jučer zaključio trgovinu u minusu 2,33 a prekjučer 4,2 posto. U srijedu su tri vodeća ministra u turskoj vladi najavila ostavke nakon što su njihovi sinovi privedeni u istrazi o korupciji i primanju mita. Premijer Recep Tayyip Erdogan najavio je dugoočekivani preustroj vlade i imenovao čak 10 novih ministara. Lira je danas oslabila usprkos najavi središnje banke da će prodati dio dolarskih rezervi kako bi poduprla tečaj domaće valute. Turska središnja banka namjerava na tržištu prodavati 450 milijuna dolara dnevno do kraja godine, te ukupno tri milijarde dolara u siječnju kako bi spasila domaću valutu koja je od siječnja oslabila 15 posto.

FRANKFURT - Njemački proizvođač automobila Audi objavio je da će u petogodišnjem razdoblju do 2018. uložiti oko 22 milijarde eura u nove modele, pogone i tehnologiju. To bi značilo da će kompanija godišnje ulagati 4,4 milijarde eura, u usporedbi s 2,6 milijardi koliko je njezin investicijski proračun iznosio u prosincu 2011. Više od polovine najavljenih ulaganja bit će usmjereno u njemačke pogone, u Ingolstadtu i Neckarsulmu. Planirana ulaganja poduprijet će Audijevo širenje na inozemnim tržištima, u sklopu kojeg kompanija otvara pogone u Meksiku i Kini a među novim tržištima izdvaja se i Brazil.

LONDON - Cijene nafte spustile su se na londonskom tržištu s najviših ovomjesečnih razina nadomak 112 dolara za barel, pritisnute dobitonosnim prodajama kojima ulagači či unovčuju skok cijena povezan s poremećajem u opskrbi iz Južnog Sudana i Libije. Na londonskom je tržištu cijena barela pala 21 cent u odnosu na jučerašnje zatvaranje, kliznuvši na 111,77 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po nepromijenjenoj cijeni u odnosu na jučerašnje zatvaranje, od 99,56 dolara. Naftna tržišta pokreće bojazan za opskrbu iz Južnog Sudana koja se nadovezala na znatno smanjenju opskrbu iz Libije od ovog ljeta. Dodatnu nepoznanicu predstavlja opskrba u Europi zbog štrajkova u francuskim rafinerijama.

TOKIO - Na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle, što se ponajviše zahvaljuje jučerašnjim novim rekordnim dosezima Dow Jones i S&P 500 indeksa na Wall Streetu. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks bio u plusu 0,1 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji, Hong Kongu, Singapuru i Šangaju porasle između 0,1 i 1,3 posto. U Australiji su blago pale, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio na dobitku 0,25 posto. Azijske ulagače ohrabrili su jučerašnji novi rekordni dosezi Dow Jones i S&P 500 indeksa na Wall Streetu, nakon dobrih podataka iz trgovačkog sektora koji su odagnali strahovanja o slaboj blagdanskoj potrošnji u SAD-u. Obujam trgovanja bio je mršav jer su mnogi ulagači već zatvorili svoje knjige za ovu godinu te povezali božićne i novogodišnje blagdane.

NEW YORK - Na Wall Streetu su jučer Dow Jones i S&P 500 indeks dosegnuli nove najviše razine u povijesti, a u fokusu ulagača bile su dionice trgovačkih lanaca nakon dobrih podataka o blagdanskoj potrošnji. Dow Jones ojačao je 122 boda, ili 0,75 posto, na 16.479 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,47 posto, na 1.842 boda, a Nasdaq indeks 0,28 posto, na 4.167 bodova. Dow Jones dosegnuo je jučer novu rekordnu razinu šesti, a S&P 500 indeks četvrti dan zaredom nakon što je MasterCard Advisors objavio da je prema njegovim podacima prodaja od početka studenoga do 24. prosinca bila 2,3 posto veća nego u istom lanjskom razdoblju. To je s tržišta odagnalo strahovanja o slaboj blagdanskoj potrošnji, pa je S&P indeks trgovačkog sektora jučer ojačao 0,8 posto. Vlasnika je jučer zamijenilo samo oko 3,3 milijarde dionica, dok prosječan dnevni obujam u prosincu iznosi 6,5 milijardi.

(Hina) xggoj ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙