FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 24. prosinca 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 14,30 sati.

BERLIN - Njemačka na kraju izborne 2013. godine s optimizmom gleda u budućnost što potvrđuju ne samo predviđanja građana i političara nego i vodećih ekonomskih instituta. Na samom početku mandata nova vlada Angele Merkel donijela odluku o stabilizaciji mirovina u sljedećim godinama i o pomicanju granica za odlazak u mirovinu nekim grupama radnika. Obećani su ustupci mnogim društvenim slojevima, pa ne čudi činjenica da 38 posto ispitanih građana Njemačke na budućnost svoje zemlje gleda "s optimizmom" ili "velikim optimizmom", kako to proizlazi iz studije Sveučilišta u Hohenheimu provedenog u suradnji s financijskim koncernom Allianz Deutschland. Prema istom ispitivanju, optimizam građana četiri je posto veći nego u istom razdoblju prošle godine, a uglavnom se temelji na gospodarskim predviđanjima za sljedeću godinu. Njemci mnogo manje strahuju od gubitka radnog mjesta, uz istodobno povjerenje u stabilnost njemačkog gospodarstva.

PARIZ - Francusko gospodarstvo smanjilo se u trećem tromjesečju za 0,1 posto, ali bi u četvrtom tromjesečju trebalo porasti 0,4 posto, objavio je statistički ured INSEE. Rast BDP-a u drugom tromjesečju iznosio je 0,6 posto. U prethodnoj je prognozi procijenjen na 0,5 posto. INSEE-ova prognoza za četvrto tromjesečje eliminira prijetnju recesije s dvostrukim dnom u drugom po veličini gospodarstvu eurozone. Za cijelu 2013. INSEE predviđa rast od 0,2 posto.

TOKIO - Japanska je vlada u ovomjesečnom izvješću izostavila riječ "deflacija" prvi puta u četiri godine. U izvješću za prosinac vlada je iznijela optimističnu ocjenu o stanju u trećem po veličini gospodarstvu svijeta, usprkos naznakama usporavanja aktivnosti u proteklim mjesecima. "Japansko je gospodarstvo na putu umjerenog oporavka", stoji u izvješću. "Osobna potrošnja jača, a cijene su stabilne", dodaje se. Time vlada prvi puta od studenog 2009. nije u ocjeni stanja u gospodarstvu upotrijebila riječ "deflacija".

RIM - Potrošnja Talijana tijekom božićnih blagdana u proteklih se šest godina zbog dvije duboke recesije smanjila čak 42,7 posto, ili za 7,7 milijardi eura, priopćeno je iz talijanske udruge potrošača Codacons. Usporedbe radi, u 2007. godini, prije nego što je izbila globalna financijska kriza, blagdanska potrošnja u Italiji iznosila je približno 18 milijardi eura. "U Italiji je zabilježen vrtoglavi pad božićne potrošnje zbog gospodarske krize i progresivnog gubitka kupovne moći građana", tumači predsjednik Codaconsa Carlo Rienzi. Ovogodišnja božićna potrošnja diljem Italije procjenjuje se tako u visini 10,3 milijarde eura, navodi se u priopćenju Codaconsa.

PARIZ - Računi za grijanje francuskih potrošača porasli su u prošlom mjesecu zbog niskih temperatura ali je njihova potrošnja na ostalu robu stagnirala dok su se profitne marže kompanija spustile na najnižu razinu u gotovo 30 godina. Ukupna je potrošnja kućanstava u studenom porasla 1,4 posto, poduprta skokom troškova grijanja za 7,5 posto zbog niskih temperatura, pokazali su podaci državnog statističkog ureda INSEE. Potrošnja na trajne potrošačke proizvode porasla je pak mršavih 0,1 posto. INSEE objavio i da je realni bruto raspoloživi dohodak u trećem tromjesečjutom pao 0,1 posto, pritisnut višim poreznim davanjima, dok se stopa štednje drži na visokih 15,6 posto. Zbog viših poreza i socijalnih davanja profitne marže kompanija pale su na najnižu razinu od kraja 1985., od 27,7 posto.

LJUBLJANA - Kreditna agencija Fitch zadržala je na istoj razini ocjenu triju najvećih slovenskih banka koje je država prošli tjedan dokapitalizirala sa skoro 2,8 milijardi eura. Za Novu Ljubljansku banku (NLB) i Novu kreditnu banku Maribor (NKBM) i dalje ostaje na snazi dugoročna ocjena kreditnog rizika BB- s negativnim izgledima, a za za Abanku B- s pozitivnom prognozom. Agencija zadržavanje kreditne ocjene za NLB i NBKBM argumentira očekivanjem da će te dvije banke i dalje u slučaju potrebe moći računati na kapitalne injekcije države koja u njima ima stopostotni vlasnički udio i drži ih "sistemskim" bankama.

LJUBLJANA - Dioničari Raiffeisen banke koja je u Sloveniji u postupku restrukturiranja i reducira svoje poslovanje potvrdili su dokapitalizaciju banke s 40 milijuna eura. Banka će izdati 500.625 novih običnih dionica, te ih po cijeni 79,90 eura ponuditi bez objave prospekta a sadašnji dioničari imat će pravo prvokupa. Time će se broj dionica s dosadašnjih 300.887 povećati na 801.512, a osnovni kapital banke sa 17,6 na 46,8 milijuna eura. Raiffeisen banka je nedavne stresne testove, obavljene u osam banaka u Sloveniji, uspješno izdržala, ali joj je slovenska vlada kao i drugim privatnim bankama dala rok od pola godine za dokapitalizaciju i jačanje kapitalne adekvatnosti.

LONDON - Cijene nafte zadržale su se u skraćenoj trgovini iznad razine od 111 dolara, poduprte sukobom u Južnom Sudanu koji je ugrozio tamošnju proizvodnju nafte paralelno znatno ograničenoj opskrbi iz Libije. Na londonskom je tržištu cijena barela ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na jučerašnje zatvaranje i barelom se trgovalo po 111,61 dolar. Tek se neznatno promijenila i cijena barela na američkom tržištu, koja je iznosila 98,89 dolara.

LONDON - Dolar je blago ojačao u današnjoj oskudnoj predblagdanskoj trgovini na međunarodnim tržištima, uz podršku ohrabrujućih podataka o osobnoj potrošnji u SAD-u koji podupiru očekivanja o nastavku smanjenja monetarnih poticaja. Euro je u takvom ozračju oslabio prema dolaru za 0,15 posto, na 1,3674 dolara. Jedinstvena europska valuta prema jenu se zadržala oko 142,58 jena. Dolar je pak i prema jenu ojačao 0,2 posto, pa se njime trgovalo po 104,31 jen. Većina financijskih tržišta u svijetu neće raditi na Božić, a mnoga će ostati zatvorena i dan kasnije.

LONDON/FRANKFURT/PARIZ - Europske dionice ojačale su i zabilježile najbolji predbožićni tjedan od 1999., iako je trgovina slaba a tržišta rade skraćeno. Londonski FTSE porastao je 0,41 posto na 6.706 bodova dok je pariški CAC bio u blagom minusu od 0,07 posto i iznosio 4.212 bodova. Frankfurtsko tržište danas ne radi, kao ni tržišta u Švicarskoj i Italiji, zbog božićnih praznika. U petodnevnom razdoblju prije božićnih praznika europska tržišta ojačala su 4,5 posto, zabilježivši najbolji predbožićni tjedan od 1999. Rast cijena dionica u ovoj godini poticale su uglavnom velike injekcije likvidnosti središnjih banaka.

TOKIO - Na azijskim su burzama cijene dionica porasle, što se ponajviše zahvaljuje jučerašnjim novim rekordnim dosezima Dow Jones i S&P 500 indeksa na Wall Streetu. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks bio u plusu 0,6 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Južnoj Koreji, Šangaju, Australiji i Hong Kongu porasle između 0,3 i 1,1 posto. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je na dobitku 0,2 posto.

NEW YORK - Na Wall Streetu su jučer Dow Jones i S&P 500 indeks dosegnuli nove najviše razine u povijesti, a u fokusu ulagača bila je dionica Applea jer je taj tehnološki div postigao sporazum s China Mobileom o prodaji iPhonea. Dow Jones ojačao je 73 boda, ili 0,45 posto, na 16.294 boda, dok je S&P 500 porastao 0,53 posto, na 1.827 bodova, a Nasdaq indeks 1,08 posto, na 4.148 bodova. Nove rekordne razine Dow Jones i S&P 500 indeksa zahvaljuju se rastu cijena tehnoloških dionica, nakon vijesti da će se iPhone prodavati putem najveće mreže korisnika mobitela u svijetu. Ponajviše zahvaljujući rastu cijena Applea i Facebooka, S&P indeks tehnološkog sektora ojačao je 1,5 posto. No, obujam trgovanja bio je mršav. Na američkim je burzama vlasnika zamijenilo samo oko 4,7 milijardi dionica, dok prosječan dnevni obujam u prosincu iznosi 6,5 milijardi.

(Hina) xggoj ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙