FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 13. prosinca 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Hrvatski sabor danas je donio Zakon o mirovinskom osiguranju čime se Hrvatska priključila državama koje su podignule dobnu granicu za odlazak u mirovinu. Održivost mirovinskog sustava, ali i produženje životne dobi stanovništva te potreba da se na tržištu rada aktiviraju osobe starije životne dobi, bili su argumenti resornog ministarstva za dizanje dobne granice za umirovljenje sa 65 na 67 godina i to od 2031. godine. Od iduće do 2030. godine zadržali bi se isti dobni uvjeti za stjecanje starosne i prijevremene starosne mirovine, a počev od siječnja 2031. postupno bi se povećavala dob za stjecanje prava na mirovinu po tri mjeseca svake godine, do 2037. Od 1. siječnja 2038. pravo na starosnu mirovinu stjecalo bi se sa 67 godina života. Zakon uvodi institut prijevremene starosne mirovine za dugogodišnje osiguranike, one koji imaju 41 godinu staža i 60 godina života. Oni će od 1. siječnja 2014. odlaziti u mirovinu bez penalizacije.

ZAGREB - Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras zadovoljan je radom Ministarstva u prve dvije godine mandata tijekom kojih malo gospodarstvo bilježi rast. Malo i srednje poduzetništvo bilježi rast u ove dvije godine - mali, ali siguran, kazao je Maras koji je danas na konferenciji za novinare predstavio rezultate rada svog ministarstva u dvije godine mandata. Potkrijepio je to i podacima o rastu zapošljavanja u malom gospodarstvu u 2012. u odnosu na godinu ranije za 1,2 posto, rastu izvoza od 11,18 posto, investicija u dugotrajnu imovinu za 36,5 posto, rastu dobiti malog gospodarstva za 8,09 posto. Istaknuo je i kako je poslovanje u Hrvatskoj jednostavnije nego prije dvije godine, kako su porezna opterećenja za poduzetnike manje, povećani su poticaji za malo i srednje poduzetništvo, a najavljuje i da će ti poticaji biti još veći zahvaljujući sredstvima iz EU. Naveo je kako je u Poduzetničkom impulsu 2013. zaprimljeno 4.299 zahtjeva, odobreno je 1.765 potpora, više od 80 posto potpora odnosi se na ulaganja u strojeve, opremu, postrojenja i nove tehnologije, a 82 korisnika potpora povećalo je izvoz. U 2012. i 2013. je, kaže Maras, kroz Poduzetnički impuls sačuvano 5.300 radnih mjesta i otvoreno 10.500 novih radnih mjesta.

PULA - Slijedeće godine odblokirat će se projekti poput Brijuni Riviere i Muzila, a u listopadu iduće godine Veli Brijun bi trebao dobiti svog investitora, najavio je danas u Puli ministar turizma Darko Lorencin na Turističkom forumu Istre prilikom predstavljanja strategije razvoja hrvatskog turizma do 2020. Istaknuo je da je riječ o većinom neiskorištenim potencijalima koji zbog svoje dosadašnje neiskorištenosti predstavljaju velik gubitak za hrvatski turizam, ali i zapošljavanje. Ujedno je istarskim turističkim djelatnicima poručio da bi volio da se PDV u turizmu i ugostiteljstvu ne mijenja, ali da gospodarska situacija nije najsjajnija. Samo u ovoj godini u hrvatski je turizam uloženo više od dvije milijarde kuna, i to većinom uz povoljne kredite HBOR-a koje je dodijelilo 120 kredita. Procjena investicija za 2014., za koju je rekao da će biti izazovna, još je u izradi. Po njegovim riječima u hrvatski bi se turizam do 2020. godine trebalo uložiti sedam milijardi eura te dvostruko uvećati potrošnju, odnosno doći do iznosa od 14 milijardi eura. Kazao je i kako još jednom želi "ponoviti da neće biti ukidanja turističkih zajednica. Svakom će gradu i općini biti ostavljena mogućnost da sami odluče po tom pitanju", zaključio je Lorencin.

ZAGREB - Farmaceutska kompanija Pliva nakon ove 'slatko-gorke' godine u kojoj su s jedne strane dovršili veliki investicijski ciklus u novi proizvodni pogon u Zagrebu, te s druge osjetili težinu situacije u državi kroz počete promjene u zdravstvenom sustavu, pad cijena i pritisak na farmaceutsku industriju, iduće godine planira otvoriti novi pogon u Savskom Marofu, a u Zagrebu Tevin centar za financijske aktivnosti za Europu i početi s novim istraživanjem i razvojem tzv. novih terapijskih entiteta. Naglasio je to na današnjem susretu s novinarima predsjednik Uprave Plive Tihomir Orešković dodajući da su u nedavno otvoren novi proizvodni pogon u Zagrebu uložili više od 100 milijuna dolara, što s još 100 milijuna dolara ulaganja u novi pogon u Savskom Marofu, kojeg će otvoriti iduće godine, zaokružuje veliki investicijski ciklus u zadnje dvije godine. To najbolje pokazuje da je Pliva strateška tvrtka koja investira u proizvodnju, razvoj, edukaciju i zapošljavanje, a nastavak slijedi i u idućoj godini, za koju Orešković prognozira da će isto biti teška, ali se i nada da će se u državi uspjeti naći kvalitetna dugoročna rješenja za brojne probleme.

ZAGREB - Udruga Franak, koja je u srpnju nepravomoćmo dobila spor protiv banaka zbog valutne klauzule u "švicarcima" i jednostrane primjene kamatne stope, pozvala je danas dužnike s kreditima u eurima i kunama da im se jave ako žele svjedočiti u kolektivnom sudskom procesu protiv banaka zbog nezakonitog ugovoranja promjenjive kamatne stope u tim dvjema valutama. "Ako ste prije 1. siječnja 2010. ugovorili euro ili kunski kredit s promjenjivom kamatnom stopom te vam se kamata povećavala tijekom otplate, bilo bi dobro da nam se javite radi mogućnosti za podizanje nove kolektivne tužbe zbog nezakonito ugovorenih kamata", navela je udruga Franak u pozivu dužnicima. "Zašto biste banci prepustili nekoliko tisuća eura ili kuna koje su eventualno nezakonito naplaćene od vas", poručuju iz udruge Franak koja je u srpnju na zagrebačkom Trgovačkom sudu dobila spor protiv osam banaka - Zagrebačke, Privredne, Erste, Raiffeisenbank, Hypo Alpe-Adria-Bank, OTP, Splitske i Sberbanke temeljem prve kolektivne tužbe u povijesti hrvatskog pravosuđa.

ZAGREB - Redovni promet Zagrebačke burze danas je iznosio skromnih 7,7 milijuna kuna, a dionički su indeksi porasli, Crobex za 0,23 posto, na 1.766,52 boda te Crobex10 za 0,20 posto, na 988,26 bodova. Među dionicama danas nije bilo nijedne s prometom iznad milijun kuna. Najtrgovanija je bila, s prometom od 831,7 tisuća kuna, dionica Lošinjske plovidbe Holdinga kojoj je cijena porasla 1,13 posto, na 152 kune. Nešto manji promet, od 810,9 tisuća kuna, zabilježila je dionica HT-a čija je cijena pala za 0,39 posto, na 175,09 kuna. Dionica HUP-a Zagreb ostvarila je 770,9 tisuća kuna prometa uz porast cijene od 0,74 posto, na 1.360 kuna. Za 716,9 tisuća kuna protrgovano je dionica AD Plastika čija je cijena pala 0,63 posto, na 127 kuna.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙