FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 3. prosinca 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

RIM - Gospodarstvo, suradnja u zajedničkom okružju Sredozemlja i u okviru Europske unije te manjine bile su u utorak teme razgovora predsjednika Ive Josipovića i talijanskog premijera Enrica Lette koji su se sureli u Rimu u okviru Josipovićeva državnog posjeta Italiji. "Razgovarali smo o gospodarskim problemima koji su ozbiljni u cijeloj, ili gotovo cijeloj Europi. Zanimljivo mi je bilo čuti talijanska iskustva i određeni optimizam koji postoji ovdje u Italiji vezano za razvoj gospodarske situacije u narednoj godini... i optimizam koji sam čuo od premijera je nešto što bih volio vidjeti u Hrvatskoj", izjavio je Josipović hrvatskim novinarima nakon sastanka. Podsjetio je da je Italija prvi vanjskotrgovinski partner Hrvatske i jedan od većih ulagača te da nam je važna i zbog velikog broja turista koji nam od tamo dolaze, napominjući da je "gospodarska suradnja u rukama naših vlada". Letta je, rekao je Josipović, zadovoljan suradnjom dviju vlada te da "o mnogim problemima koji postoje mislimo na sličan način".

ZAGREB - Sustavu turističkih zajednica, koji u Hrvatskoj u manje-više nepromijenjenom i funkcionalnom obliku postoji 22 godine, zbog tržišnih turističkih trendova, potražnje i iskorištavanja sredstava EU fondova potreban je preustroj u smjeru destinacijskih menadžment organizacija-DMO koji bi trebao biti dovršen do početka 2015. Zaključeno je to na današnjem prvom DMO forumu koji je u organizaciji Ministarstva turizma i Hrvatske turističke zajednice (HTZ) okupio više od 300 sudionika, većinom iz turističkih zajednica. U tom je sustavu trenutno oko 650 zaposlenih u ukupno 302 turističke zajednice. Sustav se prošle godine financirao s oko 561 milijunom kuna, a u raspodjeli je 22 posto išlo Glavnom uredu HTZ-a, 10 posto regionalnim, najviše, oko 50 posto, lokalnim turističkim zajednicama, itd. To baš i nije logična raspodjela novca, kazao je konzultant iz tvrtke Horwath HTL Branko Bogunović, a kao nelogičnosti i probleme sustava naveo je i veliku politiziranost i birokratiziranost te slabu uključenost privatnog sektora koji plaća članarinu. Stoga se preustrojem veća pažnja daje regionalnim organizacijama. Okupljenima iz sustava koji su, kako se čulo na marginama foruma, s jedne strane prestrašeni zbog posla, a s druge svjesni potrebe za promjenama, ministar turizma i predsjednik HTZ-a Darko Lorencin i direktorica Glavnog ureda HTZ-a Meri Matešić poručili su kako se nitko zbog najavljenog preustroja ne mora bojati za posao. Lorencin je najavio široku javna raspravu o preustroju te izradu izmjena zakona o turističkim zajednicama, što bi trebalo biti u prvom kvartalu iduće godine, a u primjeni od početka 2015.

ZAGREB - Na drugom Forumu hrvatske kongresne industrije, održanom danas u Zagrebu u organizaciji Hrvatske udruge profesionalaca kongresnog turizma (HUPKT), okupilo se 80-ak predstavnika kongresno-insentiv industrije iz cijele zemlje te njihovi gosti koji su raspravljali o aktualnim temama iz sektora te glavnoj temi foruma "Destinacijski marketing". HUPKT je u sklopu foruma promovirao i prvi put dodijelio nagrade "Amabasador hrvatskog kongresnog turizma". Nagrade su dodijeljene u četiri kategorije, a dobili su ih Izaslanstvo Hrvatskog sabora u Parlamentarnoj skupštini NATO-a za lobiranje i organizaciju Parlamentarne skupštine NATO-a u Hrvatskoj ove godine, Bojan Biočina, predstojnik Klinike za kardijalnu kirurgiju KBC Zagreb, za uspješno trogodišnje lobiranje, kandidiranje i dovođenje 23. kongresa Svjetske udruge kardiotorakalnih kirurga u Hrvatsku, Sanja Vukov-Colić za uspješno organiziran Svjetski kongres kardiotorakalnih kirurga u Splitu te član HUPKT-a Tomislav Karamatić za Chevrolet Trax media u Arsenalu u Zadru.

ZAGREB - Europapress holding zatražio je od Savjetodavnog vijeća Ministarstva financija produljenju roka za dovršetak postupka predstečajne nagodbe za 60 dana umjesto za prvotno traženih 30 dana. Stoji to u podnesku koje je u ime Europapress holdinga podnijelo odvjetničko društvo Madirazza & partneri, a koje je Financijska agencija danas objavila na svojim mrežnim stranicama. Europapress holding otvaranje predstečajne nagodbe zatražio je krajem svibnja ove godine, a postupak predstečajne nagodbe nad Europapress holdingom otvoren je 31. srpnja. Sredinom rujna održano je ročište na kojem su utvrđene ukupne obveze EPH u iznosu od 1,78 milijardi kuna, uz obvezu prema financijskim institucijama koje su prijavile razlučno pravo u iznosu od 416,25 milijuna kuna. Od ukupno utvrđenih tražbina, iznos od 1,7 milijardi kuna odnosi se na jamstva povezanih društava za kredite čiji je korisnik EPH. Krajem rujna Europapress holding je Nagodbenom vijeću Fine dostavio plan financijskog i operativnog restrukturiranja i prijedlog nagodbe, kojim predlaže dokapitalizaciju u visini od 60 milijuna kuna, pripajanje svih tvrtki u svom vlasništvu, reprogram obveza prema dobavljačima i kreditorima te načine smanjivanja zaduženosti.

ZAGREB - Vrijednost dioničkih indeksa Zagrebačke burze danas je pala za nešto više od 0,30 posto, a objava tvrtke Beta Ulaganja, iza koje stoji ruski kapital, da je stekla više od 50 posto malološinjske Jadranke te najava objave ponude za preuzimanje te tvrtke, digla je cijenu dionice Jadranke za 33 posto. Redovni promet Zagrebačke burze danas je iznosio 9,3 milijuna kuna, Crobex je trgovanje završio s padom za 0,37 posto, na 1.760,55 bodova, a Crobex10 za 0,31 posto, na 990,38 bodova. Najtrgovanija je bila dionica Ericssona Nikole Tesle s prometom od 2,06 milijuna kuna i zadnjom cijenom od 1.460 kuna, što je 0,97 posto više nego jučer. Milijunski promet imale su još samo dionice HT-a kojih je protrgovano za 1,3 milijuna kuna, uz rast cijene za 0,59 posto, na 172,47 kuna. Po prometu slijedi dionica Jadranke kojom je ostvareno 446,1 tisuća kuna prometa, a cijena joj je porasla 33,11 posto, na 685,50 kuna. Tvrtka Beta Ulaganja jutros je objavila da je za nju nastala obveza objave ponude za preuzimanje te malološinjske hotelske tvrtke te najavila da će u zakonom propisanim rokovima objaviti tu ponudu po cijeni od 700 kuna po dionici, što je cijena po kojoj je i stekla dionice Jadranke. Beta Ulaganja, tvrtka kojoj je osnivač kompanija iz Rusije, u objavi navodi da je jučer, 2. prosinca, temeljem sklopljenih ugovora stekla 166.839 dionica Jadranke, što čini 50,18 posto upisanog temeljnog kapitala, te je nastala obveza objavljivanja ponude za preuzimanje. Zbog te je objave Zagrebačka burza jutros obustavila trgovanje dionicama Jadranke, a ono je nastavljeno poslije podneva.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙