FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: dsta
ZAGREB, 11. prosinca 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Privatizacije Hrvatske poštanske banke (HPB) u ovoj godini neće biti, jer će se sutra pred Vladom naći prijedlog odluke o neprihvaćanju obvezujuće ponude Erste&Steiermärkische Bank (Erste banka) za kupnju 99,13 posto dionica HPB-a. Naime, prema prijedlogu dnevnog reda za sutrašnju sjednicu, Vladi će biti predložen zaključak o prihvaćanju izvješća o provedenoj analizi i ocjeni obvezujuće ponude Erste banke, ali i odluka o neprihvaćanju te ponude Erste banke za kupnju dionica HPB-a. Kako na dnevnom redu za sjednicu Vlade nema točke koja bi se odnosila na ponudu OTP banku, koja je uz Erste bila podnijela neobvezujuću ponudu, proizlazi da mađarska OTP banka nije ni podnijela obvezujuću ponudu za kupnju HPB-a. Na web stranici Vlade, na kojoj je objavljen dnevni red i materijali za većinu točaka o kojima će Vlada sutra odlučivati, danas kasno poslijepodne nisu bili objavljeni materijali koji se odnose na analizu i ocjenu obvezujuće ponude Erste banke te predloženu odluku o neprihvaćanju te ponude, no mediji špekuliraju da je obvezujuća ponuda Erstea preniska.

ZAGREB - Hrvatska obrtnička komora (HOK) uputila je Ustavnom sudu prijedlog za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti odredbe Zakona o obrtu kojom je, po mišljenju HOK-a, obrtnik diskriminiran u odnosu na pravnu osobu. "Zbog činjenice da u novom Zakonu o obrtu, koji je 10. prosinca stupio na snagu, fizička osoba-obrtnik nije pred zakonom jednaka pravnoj osobi (trgovačkom društvu), HOK je uputio Ustavnom sudu prijedlog za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti odredbe Zakona o obrtu, kojom je obrtnik diskriminiran u odnosu na pravnu osobu", navode iz HOK-a. Riječ je o tome da postoji bitna razlika u zakonskim obvezama propisanim za fizičke osobe koje obavljaju vezani obrt i za pravne osobe koje obavljaju vezani obrt. Vezani obrti su one gospodarske djelatnosti za čije se obavljanje kao uvjet traži ispit o stručnoj osposobljenosti, odgovarajuća srednja stručna sprema ili majstorski ispit. Obveza stručnog uvjeta propisana je za sve obrtnike koje obavljaju vezani obrt, dok je za pravne osobe koje obavljaju vezani obrt propisano da mora imati zaposlenog radnika koji ispunjava stručni uvjet samo u slučaju ako ta pravna osoba izvodi praktičnu nastavu i vježbe naukovanja.

ZAGREB - Ministarstvo poljoprivrede izvijestilo je danas da je Europska komisija (EK) prihvatila Operativni program ribarstva za razdoblje od 2007. do 2013. temeljem Nacionalnog strateškog plana ribarstva, u idućem će razdoblju biti objavljeni pravilnici, a prvi se natječaji očekuju krajem siječnja 2014. godine. Navode i kako ukupna financijska alokacija za prvih šest mjeseci članstva iznosi 11,6 milijuna eura, od čega 8,7 milijuna eura iz Europskog fonda za ribarstvo i 2,9 milijuna eura nacionalnog proračuna s mogućnošću iskorištenja do 31. prosinca 2015. Operativni program provodi se kroz tri mjere - Trajna obustava ribolovne aktivnosti, Privremena obustava ribolovne aktivnosti i Proizvodne investicije u akvakulturi. Ističu i kako je uz sve navedeno Hrvatskoj dodatno odobreno i 1,09 milijuna eura. Naime, pristupanjem EU Hrvatska je preuzela obvezu izrade i provedbe Nacionalnog programa prikupljanja podataka o ribarstvu, koji je ovih dana prihvaćen od strane EK.

ZAGREB - Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u Hrvatskoj u studenom su bile 0,6 posto niže nego u listopadu, dok su prema studenom prošle godine smanjene za 2,5 posto, podaci su Državnog zavoda za statistiku. Bez cijena energije, proizvođačke su cijene u studenom na mjesečnoj razini pale za 0,2 posto, a na godišnjoj za 1,7 posto. Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na domaćem tržištu u studenom su u odnosu na listopad smanjene za 0,7 posto. U odnosu na prošlogodišnji studeni bile su niže za 2,6 posto. Cijene po kojima su se industrijski proizvodi proizvedeni na domaćem tržištu prodavali na stranim tržištima smanjene su prema listopadu za 0,5 posto, dok su prema studenom lani niže za 2,4 posto.

ZAGREB - U Hrvatskoj se i u prvih devet mjeseci ove godine nastavio znatni porast potrošnje minuta u pokretnim (mobilnim) mrežama, i to za 25 posto u odnosu na isto razdoblju prošle godine, a znatno je, za čak 39,2 posto, povećan i internetski promet, objavio je Državni zavod za statistiku čiji podaci pokazuju i nastavak trenda pada potrošnje minuta u nepokretnim (fiksnim) mrežama. Ukupno je u tri mobilne mreže u Hrvatskoj u prvih devet mjeseci ove godine utrošeno gotovo 6,4 milijarde minuta ili 25 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, a više od 98 posto te potrošnje ili nešto malo više od 6,3 milijarde minuta utrošeno je u unutarnjem prometu, što je porast od 25,2 posto. Istodobno fiksne mreže su s ukupnih 2,4 milijardi utrošenih minuta u prvih devet mjeseci ove godine nastavile bilježiti pad, za 17,7 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

ZAGREB - Dioničkim indeksima Zagrebačke burze danas je, nakon četiri trgovinska dana pada, porasla vrijednost, Crobexu za 0,16 posto, na 1.760,85 bodova, a Crobexu10 za 0,11 posto, na 986,63 boda. Redovni promet Burze iznosio je 9,8 milijuna kuna, a samo su dvije dionice ostvarile promete iznad milijun kuna.

HT-ova je dionica uz pad cijene od 0,43 posto, na 174 kune, ostvarila promet od 3,3 milijuna kuna. Dionica Lošinjske plovidbe Holdinga imala je promet od 1,4 milijuna kuna, a cijena joj je porasla za 15,60 posto, na 143 kune. Po rastu cijene, no uz skroman promet od 84 tisuće kuna, danas se izdvaja dionica Vaba banke, s porastom od 83,63 posto, na 14,69 kuna. Pad cijena pak bilježe dionice građevinskog sektora pa je tako dionici Ingre cijena pala za 1 posto, Dalekovoda 2,23 posto, Vijadukta 4,68 posto, Hidroelektre niskogradnje 6,75 posto, a Instituta IGH za 13,20 posto.

(Hina) xds yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙