FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 2. prosinca 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Vlada je danas održala telefonsku sjednicu s koje je uputila amandmane na konačni prijedlog izmjena i dopuna Zakona o porezu na dohodak, tako da porezni obveznici neće morati podnijeti godišnju poreznu prijavu za ostvareni drugi dohodak, kako je prvo bilo predloženo. "Amandmanima Vlade Republike Hrvatske mijenjaju se članci 4., 5., 10. i 12, toga prijedloga, čime se brišu odredbe o obveznom podnošenju godišnje porezne prijave za porezne obveznike koji su tijekom poreznog razdoblja ostvarili drugi dohodak", priopćeno je iz Vlade i najavljeno da će se odredba o obveznom podnošenju godišnje prijave za ostvareni drugi dohodak još podrobnije razmotriti. "Strateškim mjerama Vlada potiče razvoj gospodarstva, ali i vodi brigu o najosjetljivijim skupinama stanovništva. Pritom je", navodi se u priopćenju, "neophodno uvažavati ustavno načelo o ravnomjernosti poreznog opterećenja, kao i načela jednakosti i pravednosti, na način da osobe s većom gospodarskom snagom snose i veće porezno opterećenje". Najavljeno je da će se stoga odredba o obveznom podnošenju godišnje prijave za ostvareni drugi dohodak još podrobnije razmotriti.

ZAGREB - Stručni savjet za praćenje stanja u proizvodnji i preradi mlijeka upozorio je na negativne trendove u sektoru poput pada proizvodnje i pada broja isporučitelja mlijeka te nužnim smatraju donošenje mjera kako bi se zaustavili ti negativni trendovi. Povećanje proizvodnje neće biti jednostavno, no ono je nužno kako bi se spriječilo daljnje urušavanje sektora, istaknuli su predstavnici Savjeta na konferenciji za novinare, a kao kratkoročnu mjeru koja bi pomogla povećanju proizvodnje izdvojili su mjeru kreditiranja nabave raspolodnih junica. Pomoćnica ministra poljoprivrede Zvjezdana Blažić kazala je proteklih godinu snažno pala proizvodnja, a proizvođači i mljekarska industrija našli su se u teškoj situaciji. Proizvodnja mlijeka u Hrvatskoj čini 14 posto ukupne vrijednosti poljoprivredne proizvodnje, u njoj je više od 10 tisuća aktivnih isporučitelja mlijeka i nužno je revitalizirati sektor, zaustaviti pad proizvodnje i povećati je. Hrvatska je prethodnih godina imala proizvodnju od 600 milijuna litara mlijeka godišnje, a ove godine se očekuje proizvodnja od oko 500 milijuna litara, kazala je Blažić napominjući kako je nužno u kratkoročnom razdoblju povećati proizvodnju na 600 milijuna litara, a u dugoročnom na 800 milijuna litara, što bi bilo na razini kvote što je Hrvatska dobila u pregovorima s EU.

ZAGREB - Izvršni odbor Hrvatske zajednice županija upozorio je danas kako je Ministarstvo poljoprivrede u prijedlogu programa ruralnog razvoja samoinicijativno i bez utemeljenih razloga ukinulo podmjeru ulaganja u sustave za navodnjavanje, isključivši tako županije i njihove spremne projekte kao korisnike EU sredstava za sljedeću godinu, što bi za posljedicu moglo imati nekoliko stotina milijuna eura štete za razvoj hrvatske poljoprivrede. U Hrvatskoj je 1,36 posto površina pod navodnjavanjem. Navodnjavanje je naš strateški interes pa ako se financiranje ne uvede kroz program mjera ruralnog razvoja financijski će se oštetiti županije, izjavio je nakon sastanka predsjednik Hrvatske zajednice županija Tomislav Tolušić dodavši kako je tu stavku resorno ministarstvo možda ipak tek omaškom propustilo.

ZAGREB - Uprava Zagrebačkog Holdinga raspisala je javni poziv za iskazivanje interesa o kupnji 50 posto ili više osnivačkih prava u Gradskoj ljekarni Zagreb, kojim želi utvrditi postoji li interes za kupnju te zdravstvene ustanove. U propozicijama javnog poziva stoji da potencijalni investitori moraju najmanje pet godina kontinuirano poslovati na tržištu lijekova, imati u vlasništvu najmanje pet ljekarničkih jedinica i to u zadnje tri godine, te godišnji poslovni prihod od najmanje 200 milijuna kuna. Ne smiju biti porezni dužnici niti po bilo kojoj osnovi dugovati Gradu Zagrebu i Holdingu. Po nepotvrđenim informacijama, Holding kao početnu cijenu ističe 100 milijuna kuna. Pokaže li se da interes postoji, na natječaju će pobijediti onaj ponuditelj koji će za ljekarne dati najvišu cijenu, kažu u Holdingu.Kao zainteresirani kupac neslužbeno se spominje Podravka, u čijem je sastavu Belupo koji ima 11 ljekarni u zdravstvenoj ustanovi Deltis Pharm i koji razmišlja o jačem ulasku na farmaceutsko tržište. Gradska ljekarna danas ima 37 ljekarni, galenski i analitički laboratorij i ukupno 310 stalno zaposlenih.

ZAGREB - Državni inspektorat upozorava potrošače da proizvod trgovačkog naziva Energy Saver Pro ne smanjuje potrošnju električne energije u kućanstvima. Inspektorat upozorava da se u posljednje vrijeme na internetu i Facebooku pojavljuje velik broj oglasa vezanih uz taj proizvod, kojim se navodno postiže ušteda i do 75 posto potrošnje električne energije u kućanstvima. To nije istina budući da tim uređajem koji se stavlja u utičnicu nije moguće postići uštedu energije, a k tome ga se ne može priključiti na uzemljenu utičnicu jer je izrađen za jednostavne utičnice, kaže se u obavijesti Državnog inspektorata. Dodaje se da se radi o kompenzacijskom uređaju koji poboljšava faktor snage, ali ne smanjuje potrošnju radne energije. Inspektorat stoga savjetuje potrošačima da ne nasjedaju na oglase u kojima se reklamira navedeni uređaj, budući da njegovim priključivanjem neće uštedjeti već samo dodatno potrošiti novac.

ZAGREB - Današnje trgovanje na Zagrebačkoj burzi obilježeno je niskim prometom, od svega 3,6 milijuna kuna, a indeksi su dan završili u suprotnim smjerovima. Crobex je oslabio za 0,29 posto, na 1.767,04 bodova, dok je indeks Crobex10 neznatno porastao, za 0,02 posto, na 993,49 bodova. Najtrgovanija je bila dionica HT-a s 779,3 tisuće kuna prometa, a cijena joj je pala za 0,09 posto, na 171,45 kuna. Promet dionicama Diokija iznosio je 238,5 tisuća kuna, a cijena te dionice je porasla 7,16 posto, na 6,14 kuna. Promet od 214,4 tisuće kuna imala je dionica Podravke čija je cijena porasla 0,02 posto, na 246,05 kuna. Dionica Kraša 'prikupila' je 176,3 tisuće kuna prometa, uz nepromijenjenu cijenu od 400 kuna.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙