FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 6. prosinca 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

SPLIT - Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić najavio je za sljedeći tjedan početak javne rasprave o novom zakonu o pomorskom dobru i pomorskim lukama. “Sljedeći tjedan, u ponedjeljak ili utorak, u javnu raspravu kreće novi zakon o pomorskom dobru i morskim lukama na kojem se tijekom ove godine intenzivno radilo i koji će uvažiti najbolja iskustva postojećeg zakona, ali s bitnim promjenama koje će donijeti konkurentnost i zaštitu vozača, posebno u priobalju, a uz punu zaštitu pomorskog dobra”, rekao je Hajdaš Dončić na središnjoj proslavi Sv. Nikole, Dana pomoraca i brodaraca, održane na trajektu “Zadar” u splitskog gradskoj luci. Po ministrovim riječima, sigurnost na moru ja najvažnija stvar kojom se bavi Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture. Ove je godine 'detaljno uređeno' pitanje uklanjanja otpada iz mora koji ispuštaju brodovi, rekao je. Istaknuo je kako su nakon izmjena zakona o pomorskom dobru dodijeljene koncesije za 50 linija. “Na taj način smo prije liberalizacije tržišta, koja će stupiti na snagu 2017. godine, omogućili da hrvatski brodari koncesioniraju te linije”, dodao je. Ministarstvo je, kaže, uspjelo postići da “brodari budu oslobođeni od plaćanja trošarine na energente" te je tako nacionalna plovidba sačuvala oko 60 milijuna kuna koji će poslužiti za unapređenje brodarstva.

ZAGREB - Ministarstvo turizma odabralo je sedam projekata koji će se sufinancirati iz Programa dodjele bespovratnih sredstava turističkim projektima prihvatljivim za financiranje iz strukturnih fondova EU-a, doznaje se iz Ministarstva. Projekti su, slijedom javnog poziva, odabrani po kriteriju doprinosa jačanju konkurentnosti hrvatske turističke ponude, a dobivena sredstva su isključivo namijenjena za izradu projektne dokumentacije potrebne za kandidiranje projekata za korištenje sredstava iz strukturnih fondova EU-a. Projekti su usklađeni i s turističkom strategijom razvoja te ciljevima strategije rasta "Europe 2020" Europske komisije. Odabrani projekti su "Jačanje ljudskih kapaciteta u turizmu kroz podizanje kvalitete strukovnog obrazovanja i osposobljavanja" (Capaticies in Tourism - CapTure) Splitsko-dalmatinske županije, "Centar izvrsnosti u obrazovanju za turizam i ugostiteljstvo" Istarske županije, "Žičara na Učku" Primorsko-goranske županije, "Karlovački muzejski prostor za budućnost" grada Karlovca, "Fenomen senjske bure" grada Senja, "Općina Starigrad - destinacija aktivnog turizma" općine Starigrad, te projekt "Ston sa zrnom soli" iz Stona.

OSIJEK - Nakon početnog negativnog šoka na poljoprivrednu proizvodnju uslijed ukidanja zaštitnih carinskih barijera ulaskom Hrvatske u Europsku uniju tijekom idućih godina hrvatska bi poljoprivreda, kroz ulaganja koja pruža zajednička poljoprivredna politika, trebala postajati sve konkurentnija, rečeno je danas u Osijeku na forumu "Utjecaj Zajedničke poljoprivredne politike EU na Hrvatsku". Pomoćnica ministra poljoprivrede Zvjezdana Blažić kazala kako je Hrvatska od 1. srpnja potpuno preuzela europsku carinsku i trgovinsku politiku i tada se kumuliralo dosta negativnih utjecaja na poljoprivrednu proizvodnju, jer su pale carinske zaštitne barijere prema proizvodima iz EU, a koje su na pojedine proizvode iznosile između 20 i 30 posto. Podsjetila kako su se bitno promijenili uvjeti plasmana naših proizvoda u zemlje CEFTA-e, a Hrvatska je imala povoljne trgovinske sporazume s nekim zemljama izvan EU, gdje je pristupanjem u EU također došlo do pogoršanja uvjeta. Hrvatska će svoju poljoprivrednu politiku u dijelu koji se odnosi na korištenje europskih fondova početi provoditi od 1. siječnja iduće godine, a doprinos iz proračuna EU za izravne potpore postupno će rasti i maksimum će dosegnuti 2022.

ZAGREB -Deutsche Telekom AG (DT) prenio je dionice Hrvatskog Telekoma (HT) na T-Mobile Global Holding, svoju tvrtku kćer, priopćeno je danas iz HT-a. Prema Sporazumu o prijenosu dionica, DT je prenio ukupno 41.763.153 dionice HT-a, što čini 51 posto temeljnog kapitala HT-a i isti broj glasova na Glavnoj skupštini, na TMobile Global Holding Nr. 2 GmbH, društvo u potpunom vlasništvu DT-a. Taj prijenos obavljen je u sklopu internog restrukturiranja koje se provodi u DT-u, pri čemu utjecaj DT-a na HT ostaje nepromijenjen.

ZAGREB - Zamjenik predsjednika Vijeća Hrvatske agencije za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM) Domagoj Jurjević izabran je za potpredsjednika BEREC-a, organizacije europskih regulatornih tijela za područje elektroničkih komunikacija, izvijestili su danas iz HAKOM-a. Jurjević je na to mjesto izabran na današnjoj plenarnoj sjednici BEREC-a (Body of European Regulators for Electronic Communications) koja se održava u Budimpešti. Taj je izbor veliko priznanje HAKOM-u jer je punopravni član BEREC-a tek nešto malo manje od pola godine, navode iz HAKOM-a u kojem su uvjereni da će time Hrvatska moći još aktivnije sudjelovati u stvaranju uvjeta za uspostavu jedinstvenog europskog tržišta elektroničkih komunikacija čuvajući i razvijajući istodobno uvjete na hrvatskom tržištu. HAKOM je aktivan član raznih međunarodnih institucija od 2006. BEREC je 2009. osnovao Europski parlament i Vijeće. Predsjednik BEREC-a u 2014. bit će Göran Marby, izvršni direktor švedskog regulatornog tijela (PTS).

OPATIJA - Na području Kvarnera je od siječnja do kraja studenog boravilo 2,2 milijuna turista, koji su ostvarili ukupno 12,5 milijuna noćenja, što je dva posto više turista i tri posto više noćenja u odnosu na isto razdoblje lani, podaci su Turističke zajednice Kvarnera. Najviše je bilo noćenja gostiju iz Njemačke (30,5 posto), Slovenije (15,6 posto), Austrije (11,7 posto) i Italije (10,2 posto). Kvarner samo u studenom bilježi puno bolje rezultate, sa 29.419 turističkih dolazaka rast za sedam posto u odnosu na studeni prošle godine, a s ostvarenih 86.538 noćenja porast za 23 posto. U studenom su na Kvarneru najviše noćenja ostvarili gosti iz Austrije (22,5 posto) i Njemačke (21,6 posto).

ZAGREB - Dionički indeksi Zagrebačke burze današnje su trgovanje završili s neznatnim padom, Crobex je oslabio 0,01 posto, na 1.765,29 bodova, a Crobex10 za 0,02 posto, na 990,77 bodova. Redovni promet na Burzi iznosi 11,3 milijuna kuna, a na listi milijunaša našle su se dvije dionice. Najtrgovanija je danas bila dionice Đuro Đaković Holdinga i redovan dionica Adris grupe, s prometom od po 1,3 milijuna kuna. Pritom je cijena dionice Đuro Đaković Holdinga porasla za 8,6 posto, na 66,30 kuna, dok je cijena dionici Adrisa nije mijenjala i iznosi 300 kuna. Po prometu slijedi dionica HT-a koje je protrgovano za 971,8 tisuća kuna, uz pad cijene od 0,08 posto, na 174,14 kuna. Visok rast cijene, za 21,98 posto, na 111 kuna, bilježi dionica Lošinjske plovidbe koja je danas prikupila 956,4 tisuće kuna prometa. Rast cijene od 2,94 posto, na 157,50 kuna, imala je dionica Petrokemije, uz promet od 594,7 tisuća kuna.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙