FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 2. prosinca 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

KIJEV

Oko tisuću prosvjednika blokiralo je u ponedjeljak glavnu zgradu ukrajinske vlade u Kijevu prosvjedujući protiv odluke predsjednika Viktora Janukoviča da odustane od integracija s EU-om i okrene se Rusiji. Pošto je oporba pozvala na opći štrajk, prosvjednici su se okupili ispred zgrade vlade u središtu Kijeva te podigli barikade od kanti za smeće i žardinijera kako bi spriječili zaposlenike da uđu u zgradu. "Rečeno nam je da odemo kući i da čekamo daljnje upute. Jednostavno nismo mogli doći do radnog mjesta. Svi su ulazi blokirani", rekao je jedan zaposlenik vlade koji je pokušao ući u zgradu. Unatoč pozivu na opći štrajk, javni prijevoz u Kijevu odvija se bez zastoja. Očevici navode da je proeuropski skup na središnjem Trgu neovisnosti u Kijevu u nedjelju privukao oko 350 tisuća ljudi, što je najveće okupljanje u glavnom gradu od Narančaste revolucije prije devet godina.

BANGKOK

Novi sukobi izbili su u ponedjeljak ujutro na Tajlandu između snaga reda i tisuća prosvjednika koji traže ostavku vlade. Policija je upotrijebila suzavac kako bi branila sjedište vlade, koje je okruženo betonskim blokovima i bodljikavom žicom. Sukobi su izbili i pred sjedištem policije gdje je također ispaljivan suzavac. Prosvjednike sastavljene od raznovrsnih skupina ljudi, od srednje građanske klase do rojalističke elite, ujedinjuje duboka mržnja prema bratu premijerke Yingluck Shinawatre, milijarderu Thaksinu Shinawatri. Prosvjednici kojih je u nedjelju po policiji bilo 70.000 u Bangkoku, dok ih je prije tjedan dana bilo 180.000, optužuju Thaksina, koji je svrgnut s mjesta premijera državnim udarom 2006., da i dalje donosi odluke o zemlji iz egzila u Dubaiju.

WASHINGTON

Teroristička prijetnja u Sjedinjenim Državama sve je veća a Amerikanci nisu sigurni kao što su bili prije godinu ili dvije, kazali su čelnici odbora za sigurnost Predstavničkog doma i Senata u razgovoru za CNN. Čelnica senatskog odbora Dianne Feinstein kazala je da danas ima više terorističkih skupina nego ikad, a da one imaju vrlo sofisticirane bombe koje je teško detektirati. Vođa kongresnog odbora, republikanac Mike Rogers, kazao je da postoji ogroman pritisak na američke tajne službe "da spriječe svaki napad". Dodao je da taj posao postaje sve teži jer se Al Kaida mijenja, te da su skupine koje su joj se u međuvremenu pridružile a ranije su djelovale samostalno promijenile i način komunikacije.

GAZNI

Četvorica afganistanskih policajaca ubijena su, a 17 osoba je ranjeno u ponedjeljak ujutro u samoubilačkom atentatu talibana na policijsku bazu u Vardaku, nestabilnoj pokrajini blizu Kabula, naveli su mjesni dužnosnici. Bombaš samoubojica je izazvao eksploziju malog kamiona na ulazu u zgradu u okrugu Nerk, jugozapadno od Kabula, kada su se vjernici okupljali u džamiji na molitvi. Među 17 ranjenih je šef mjesne policije, rekao je guverner okruga, prenosi AFP. Glasnogovornik pokrajinske vlade je potvrdio broj ubijenih i ozlijeđenih u atentatu.

MADRID

Bivši general Alfonso Armada, jedan od prvooptuženih za pokušaj državnog udara u Španjolskoj 23. veljače 1981. umro je u nedjelju u dobi od 93 godine, piše španjolski tisak pozivajući se na obitelj. Armada je osuđen na 30 godina zatvora 1983. zbog sudjelovanja u pučističkoj uroti. Bio je jedan od trojice časnika koji su osuđeni na 30 godina zatvora, a uvijek je negirao da je bio mozak koji je stajao iza pokušaja vojnog udara.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙