FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 29. studenog 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

VILNIUS

Čelnici zemalja Europske unije i Istočnog partnerstva započeli su u petak u Vilniusu plenarnu sjednicu posvećenu njihovim međusobnim političkim i ekonomskim odnosima, reformama u tim zemljama, te liberalizaciji viznog režima. Svoje kolege, među kojima je hrvatski premijer Zoran Milanović, dočekali su predsjednik Europskog vijeća Herman van Rompuy, predsjednik EK Jose Manuel Barroso i litavska predsjednica Dalia Grybauskaite. Prije plenarne sjednice, parafirano je i potpisano nekoliko sporazuma sa zemljama Istočnog partnerstva. EU je s Gruzijom i Moldovom parafirao sporazume o pridruživanju, što je tek početak pregovora koji će voditi potpisivanju tih sporazuma, s Azerbajdžanom o viznom režimu - iako je put do ukidanja viza još dug, te s Gruzijom o sudjelovanju u mirovnim misijama.

BANGKOK

Prosvjednici koji već tjednima zahtijevaju odlazak tajlandske vlade silom su u petak prodrli u glavni stožer kopnene vojske i zauzeli sjedište vladajuće stranke, kako bi dodatno pojačali pritisak na vladu Yingluck Shinawatre. Već mjesec dana traju prosvjedi protiv šefice vlade Yingluck Shinawatre i njezina brata Thaksina, bivšeg premijera srušena državnim udarom 2006., koji ostaje u središtu politike kraljevstva usprkos egzilu. No prosvjedne akcije dobile su na širini ovog tjedna, sa zauzimanjem nekoliko službenih zgrada, među kojima ministarstva financija. Opkolili su i nekoliko upravnih zgrada među kojima glavni stožer nacionalne policije gdje je struja isključena u četvrtak. U petak je više tisuća ljudi nasrnulo na sjedište kopnene vojske prodrijevši kroz ulazna vrata u kompleks ali ne i u zgrade.

HONG KONG

Osamdeset i pet osoba ozlijeđeno je rano ujutro u petak kad je brzi hidrogliser kojih ih je prevozio iz Hong Konga u Macao udario na moru u "neidentificirani predmet", objavio je Pomorski ured Hong Konga. Radi se o drugoj nesreći u malo više od godinu dana u vodama blizu Hong Konga, jedne od glavnih luka na svijetu. Nekadašnja britanska kolonija poznata je desetljećima po sigurnosti pomorskog prijevoza. No, sudar dvaju trajekata u listopadu 2012., vrlo blizu obale, uzrokovao je smrt 39 osoba, najveću pomorsku nesreću u Hong Kongu unazad 40 godina. Istraga je ustvrdila "dugi niz počinjenih grešaka". Do nesreće na putu za Macao došlo je blizu malenog otoka Hei Ling Chau. Hidrogliser "Madeira", prevozio je 105 putnika i 10 članova posade kad je udario u neki predmet, objavila pomorska kompanija TurboJet. Nijedna osoba ne smatra se nestalom.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙