FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 18. studenog 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

SANTIAGO - Bivša socijalistička predsjednica Michelle Bachelet i kandidatkinja desne vladajuće koalicije Evelyn Matthei suočit će se u drugom krugu čileanskih predsjedničkih izbora budući da nijedna od njih nije dobila pedeset posto glasova u prvom krugu održanom u nedjelju. Nakon prebrojavanja 87,2 posto glasova, nacionalno izborno povjerenstvo kazalo je da je Bachelet dobila 46,74 posto a Matthei 25,08 posto glasova. "Dobili smo ove izbore velikom većinom, birači su većinom glasovali za prijedloge koje smo dali za Čile", kazala je Bachelet. "Znamo da je izazov pobijediti u prvom krugu bio kompleksan, napravili smo veliki napor i bili vrlo blizu cilju". Kandidatkinja desnice Matthei izrazila je uvjerenje u pobjedu 15. prosinca.

AMAN - Jedan od vođa sirijskih pobunjenika, Abdelkader Saleh, umro je u bolnici u Turskoj u koju je prebačen nakon ranjavanja u Alepu, objavila je u ponedjeljak njegova skupina. Zapovjednik Brigada al Tawhid, koje podržava Katar, ranjen je u četvrtak kad je u zračnom napadu na njegov stožer ubijen jedan a ranjen drugi njegov dozapovjednik. Vojska sirijskog režima je iskoristila nesuglasice među pobunjenicima i uspjela napredovati na bojišnici kod Alepa, najnaseljenijeg sirijskog grada udaljenog oko 40 kilometara od turske granice. Tawhid i ostale oporbene skupine na terenu prošlog su tjedna obavile da je stanje alarmantno i pozvale sve svoje pripadnike na bojišnicu. Oporbeni aktivisti kažu da taj poziv ukazuje da pobunjenici strahuju da bi Asadove snage mogle ponovo zauzeti Alepo.

MOSKVA - Politički savjetnik sirijskog predsjednika Bašara al-Asada i zamjenik sirijskog ministra vanjskih poslova razgovarat će u ponedjeljak u Moskvi s ruskim dužnosnicima o pripremama za mirovnu konferenciju Ženeva II., prenose ruske agencije. Rusija je u posjet pozvala i čelnika Sirijske nacionalne koalicije Ahmada Džarbu, no on je odbio poziv i zatražio novi datum kako se njegov boravak u Moskvi ne bi poklopio s posjetom vladinih predstavnika. Ženeva II. trebala bi okupiti predstavnike sirijskog režima i oporbe kako bi pokušali pronaći mirno rješenje sukoba u Siriji u kojem je od 2011. poginulo više od 100.000 ljudi. Sirijska oporba pristala je sudjelovati na mirovnim pregovorima pod uvjetom da oni omoguće tranziciju vlasti i odlazak predsjednika Asada. Rusija se protivi bilo kakvim prethodnim uvjetima za Asadov odlazak. Ženeva II. trebala bi početi 12. prosinca, po sirijskim medijima.

SYDNEY - Australske obavještajne agencije špijunirale su telefonske razgovore indonezijskog predsjednika i njegovih bliskih suradnika, prenosi BBC. Meta nadzora bili su predsjednik Susilo Bambang Yudhoyono, prva dama i potpredsjednik Boediono. Informacija je otkrivena u dokumentima koje je objavio američki zviždač Edward Snowden, koje su objavili ABC i Guardian. Indonezija je 1. studenoga pozvala na razgovor australskog veleposlanika zbog izvješća da je australsko veleposlanstvo u Jakarti bio dio američke špijunske mreže u Aziji.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙