FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9.30

Autor: rtom
ZAGREB, 25. studenog 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta objavljenih do 9.30

BANGKOK - Desetci tisuća prosvjednika sudjelovali su u ponedjeljak u maršu kroz tajlandsku prijestolnicu pojačavajući tako pritisak na vladu i tražeći odlazak premijerke, što su prvi ulični prosvjedi nakon krize koja je bila izbila u 2010. Po podatcima policije, više od 30.000 predstavnika oporbe u povorci uputilo se prema desetak mjesta u gradu, među kojima i prema zgradama policijske uprave, vojske i televizije. Nezadovoljni su vladom Yingluck Shinawatre, sestre bivšeg tajlandskog premijera u egzilu Thaksina Shinawatre koji je i dalje akter na domaćoj političkoj pozornici. Oko 90.000 prosvjednika okupilo se već u nedjelju u Bangkoku nakon više tjedana gotovo svakodnevne mobilizacije što je najveći prosvjed od krize iz 2010., kada je 90 osoba poginulo, a 1.900 bilo ranjeno. To su najveći prosvjedi i najveći izazov upućen vladi Yingluck Shinawatre koja je došla na vlast 2011. nakon velike pobjede na izborima zahvaljujući potpori "crvenih košulja" godinu dana nakon gušenja njihova pokreta. U proljeće 2010. stotinjak tisuća crvenokošuljaša na dva je mjeseca zauzelo središte prijestolnice tražeći ostavku tadašnje vlade koju je predvodio predsjednik Demokratske stranke Abhisit Vejjajiva nakon čega je vojska ugušila prosvjede.

TEGUCIGALPA - Konzervativna vladajuća stranka u Hondurasu proglasila je pobjedu na nedjeljnim predsjedničkim izborima, pošto su prvi rezultati prednost dali njezinu kandidatu Juanu Orlandu Hernandezu, no njegova ljevičarska suparnica Xiomara Castro tvrdi također da je izborna pobjednica, što otvara prostor mogućem sukobu. Po prvim rezultatima izbornog povjerenstva, kandidat vladajuće Nacionalne stranke i aktualni predsjednik Kongresa Juan Orlando Hernandez osvojio je gotovo 35 posto glasova, a Xiomara Castro, kandidatkinja ljevice i supruga svrgnutoga predsjednika Manuela Zelaye oko 28 posto glasova. Rezultati se temelje na 24 posto obrađenih glasačkih mjesta. Honduras se nije oporavio od krize 2009., kada je Manuel Zelaya svrgnut pučem vojnih časnika koji su ocijenili da je previše skrenuo u lijevo kao sljedbenik tadašnjeg venezuelskog predsjednika Huga Chaveza. Zelayu je naslijedio konzervativac Porfirio Lobo.

JERUZALEM - Izraelske vlasti dale su zeleno svjetlo za gradnju 829 stanova u nekoliko kolonija na Zapadnoj obali, objavila je u ponedjeljak nevladina udruga koja se protivi kolonizaciji. "Izgradnju 829 stanova odobrilo je povjerenstvo izraelske vojne uprave za Zapadnu obalu", rekao je Lior Amichai iz udruge Mir sada. Premijer Benjamin Netanyahu je 13. studenoga privremeno odustao od projekta gradnje 20.000 stanova kako bi izbjegao prosvjede međunarodne zajednice koju je tada pokušavao nagovoriti da odustane od sporazuma o nuklearnom programu s Iranom. Iran i šest svjetskih sila potpisali su u nedjelju u Ženevi prijelazni sporazum o iranskom nuklearnom programu, što je razljutilo Netanyahua koji je takav dogovor nazvao "povijesnom pogreškom".

(Hina) xrt yrt

An unhandled error has occurred. Reload 🗙