FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9.30

Autor: rtom
ZAGREB, 20. studenog 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta objavljenih do 9.30

ISMAILIA - Deset egipatskih vojnika ubijeno je, a 35 je ozlijeđeno u srijedu u napadu automobilom bombom blizu grada El-Ariša na Sinajskom poluotoku, izvijestili su sigurnosni izvori. Riječ je o najsmrtonosnijem napadu na Sinajskom poluotoku, blizu Izraela i Pojasa Gaze. Simpatizeri Al-Kaide pojačali su napade pošto je egipatska vojska u srpnju svrgnula s vlasti islamističkog predsjednika Mohameda Mursija. U odvojenu incidentu koji se dogodio u srijedu, u bombaškom napadu na sigurnosnoj točki u Kairu ozlijeđene su tri osobe. Strahuje se da bi islamisti mogli proširiti napade i dalje od Sinaja. Nasilje i politički sukobi između Mursijevog Muslimanskog bratstva i pripadnika vlade koju podupire vojska negativno utječu na ulaganja i na turizam u Egiptu, državu koja je najvažniji američki saveznik u regiji.

TONGAAT - Spasioci u srijedu pokušavaju pronaći tridesetak radnika koji se smatraju nestalima nakon što se u utorak urušio trgovački centar u izgradnji blizu Durbana pri čemu je jedna osoba poginula, a 29 je teško ozlijeđeno, izvijestili su službeni izvori. Ranije se spominjala brojka od pedesetak nestalih, odnosno zatrpanih pod ruševinama. "Dvije su osobe u kritičnu stanju, a svi ostali teško su ozlijeđeni", rekao je koordinator spasilačkih operacija koji je noć proveo na terenu s policijom i šest posebno uvježbanih pasa u potrazi za mogućim preživjelima. Ako se utvrdi da su narušeni propisi o sigurnosti nesreća bi mogla dodatno zaoštriti već problematične radne odnose u građevinskom sektoru Južne Afrike i odraziti se i na vladajući Afrički nacionalni kongres kojega 2014. čekaju novi izbori.

MANILA - Prve pošiljke kineske pomoći počele su stizati u srijedu na Filipine danima nakon što je Peking bio izložen kritikama da ne pomaže zemlju stradalu od tajfuna. Filipinska vojska uz pomoć stranih oružanih snaga i humanitarnih organizacija pokušava pomoći razorenim područjima nakon prolaska tajfuna Haiyan koji je iza sebe ostavio više od 4.000 mrtvih i skoro 4 milijuna onih koji su napustili svoje domove. Kineski transportni zrakoplov koji je donio šatore i pokrivače sletio je u filipinski grad Cebu, javila je televizija CCTV. Peking je prvo objavio da će uputiti pomoć vrijednu 200.000 dolara, a pošto je to izazvalo začuđene komentare podigao je svotu na 1,64 milijuna dolara. U subotu su kineske vlasti najavile da će na Filipine poslati medicinske timove i ekipe za spašavanje. Sjedinjene Države mobilizirale su 50 brodova i zrakolova te najavile više od 37 milijuna dolara humanitarne pomoći

WASHINGTON - Američki predsjednik Barack Obama nije zabrinut zbog loših rezultata u anketama koje ispituju njegovu popularnost, rekla je savjetnica za nacionalnu sigurnost Susan Rice za CNN. Obama ne dopušta da ga loši rezultati anketa deprimiraju, jer "On ima dovoljno iskustva da zna da je posao služenja američkom narodu težak i ponekad nezahvalan posao", rekla je. Popularnost američkog predsjednika Baracka Obame je na najnižoj razini nakon neuspjelog pokretanja njegovog plana zdravstvene zaštite, prema ispitivanju objavljenom u utorak u SAD-u. Samo 42 posto ispitanih Amerikanca još odobrava politiku predsjednika, što je pad od šest bodova u mjesec dana i njegov najslabiji rezultat, navode ankeete Washington Posta i ABC.

(Hina) xrt yrt

An unhandled error has occurred. Reload 🗙