FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: mvra
ZAGREB, 25. studenog 2013. (Hina) - Pregled važnijih događaja iz svijeta do 4,30 sati.

KAIRO - Prijelazni egipatski predsjednik Adli Mansur proglasio je u nedjelju sporni zakon koji dozvoljava vlastima, koje je postavila vojska nakon svrgavanja islamističkog predsjednika Mohameda Mursija, zabranu okupljanja ili manifestacija koje prijete javnoj sigurnosti. Tekst koji tjednima izaziva nezadovoljstvo zaštitnika ljudskih prava, predviđa kazne od jedne do pet godina strogog zatvora za prekršaje od nošenja maske do nošenja oružja tijekom mimohoda ili skupova, rekao je glasnogovornik predsjedništva. Zakon obvezuje organizatore da informiraju vlasti o prosvjedima najmanje tri radna dana prije njihova održavanja. Oni također trebaju dostaviti podatke, mjesto i putanju povorke, zahtjeve i slogane koje će skandirati. Ministarstvo unutarnjih poslova ima pravo zabraniti okupljanja koja predstavljaju prijetnju za sigurnost, objasnio je glasnogovornik. Premijer Hazem Beblavi precizirao je da država ne očekuje da organizatori traže dozvolu od vlasti, već da ih informiraju, prenosi AFP.

WASHINGTON - Američki državni tajnik John Kerry u nedjelju je pokušao uvjeriti Izrael da će u idućih šest mjeseci biti sigurniji jer je šest sila postiglo s Iranom dogovor o iranskom nuklearnom programu. "Izrael je bio ugrožen onime što se događalo u Iranu", rekao je Kerry za CNN. "Ali vjerujem da će od danas, pa idućih šest mjeseci, Izrael biti sigurniji", rekao je Kerry. Imat ćemo uvid u njihov (nuklearni) program, a to prije nismo imali", obajsnio je. "Vjerujem da će Izrael biti sigurniji, pod uvjetom da se mi pobrinemo da ne bude ukidanja sankcija tako da se smanji pritisak na Iran. A ne vjerujem da će se to dogoditi, jer su sankcije veoma malo ublažene. Temeljna arhitektura sankcija ostaje na snazi", rekao je američki državni tajnik¸.

SUBOTICA - Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić nazočit će u ponedjeljak u Subotici svečanoj proslavi Dana Velike narodne skupštine u organizaciji Bunjevačkog nacionalnog vijeća, udruge koje zastupa pripadnike bunjevačke zajednice koji za sebe tvrde da nisu hrvatske pripadnosti, najavili su u nedjelju mediji u Vojvodini. Dan Velike narodne skupštine, jedan od četiri nacionalna blagdana zajednice Bunjevaca, slavi se kao obljetnica donošenja odluke o prisjedinjenju Bačke, Banata i Baranje Kraljevini Srbiji, koja je usvojena 25. studenog 1918. Tu proslavu organizira Bunjevačko nacionalno vijeće koje zastupa pripadnike bunjevačke zajednice koji za sebe tvrde da nisu Hrvati. Predsjednik Srbije posljednji put je u Subotici boravio sredinom listopada kada je s predsjednikom Hrvatske Ivom Josipovićem posjetio hrvatsku manjinsku zajednicu i njihove čelnike. Vodstvo hrvatske manjine tada se požalilo da se u Srbiji i dalje nastoji bunjevačke Hrvate umjetno podijeliti na Bunjevce i Hrvate.

BEČ - UN-ova Agencija za nuklearnu energiju objavila je da je spremna sudjelovati u provjeri pridržava li se Iran dogovora sa šest svjetskih sila o svojem nuklearnom programu. Direktor IAEA Yukiya Amano nedjeljni je dogovor o obuzdavanju teheranskog nuklearnog programa nazvao važnim korakom naprijed. "Uz suglasnost odbora upravitelja, IAEA bit će spremna ispuniti svoju ulogu u verifikaciji primjene mjera povezanih s nuklearnom energijom", kaže se u Amanovu priopćenju koje je Reuters dobio e-mailom. Inspektori IAEA redovito posjećuju iranska nuklearna postrojenja kako bi se uvjerili da se materijal ne upotrebljava za vojne svrhe.

(Hina) xmvr ymvr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙