FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: mtau
ZAGREB, 2. prosinca 2013. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

ZAGREB - Svjetski mediji u nedjelju navečer objavili su da su se hrvatski građani odlučili da se u Ustav unese da je brak životna zajednica muškarca i žene, pri čemu veći dio njih zaključuje da su građani odlučili zabraniti istospolne brakove, te naglašava da je inicijativu poduprla Katolička crkva. Britanska agencija Reuters piše da su se građani velikom većinom odlučili za definiciju braka kao zajednice muškarca i žene, što je rezultat koji, po toj agenciji, nije iznenađujući u konzervativnoj zemlji u kojoj se 90 posto stanovništva izjašnjava kao katolici. Reuters piše da je kampanja počela prošle godine kada je uveden zdravstveni odgoj u škole, unatoč prosvjedima određenih skupina. Dodaje da je Katolička crkva poduprla inicijativu. Francuska agencija France presse piše kako su Hrvati glasovali za promjenu Ustava kako bi se spriječio homoseksualni brak, a da su građani generalno pokazali slab interes za referendum.

KIJEV - Ukrajinska oporba pozvala je u nedjelju navečer da se ostane u središtu Kijeva nakon prosvjeda najmanje 100.000 ljudi protiv vlasti i za EU koje su obilježili izgredi u kojima je više od sto osoba ozlijeđeno. "Pozivam sve da danas ostanu na Trgu" neovisnosti, rekao je u nedjelju navečer Vitalij Kličko, jedan od oporbenih vođa. "Moramo mobilizirati čitavu zemlju i ne gubiti inicijativu", dodao je. Više tisuća prosvjednika bilo je na tom trgu u nedjelju navečer. Više tisuća ih je bilo i ispred gradske vijećnice koja je trenutačno u rukama prosvjednika.

BRUXELLES - Glavni tajni NATO-a Anders Fogh Rasmussen pozvao je u nedjelju sve strane u Ukrajini da se suzdrže od nasilja i sile u Ukrajini, nakon što je došlo do sukoba u kojima je bilo više od sto ranjenih u Kijevu. "Večeras u Kijevu mnogi Ukrajinci nastavljaju iskazivati čvrstu potporu bližim odnosima s EU-om. Narodi posvuda imaju pravo izraziti se na demokratski način", piše u priopćenju. "Pozivam sve strane da se pod svaku cijenu suzdrže od nasilja i sile" koji nisu "dobar način rješavanja političkih sporova u demokratskom društvu", rekao je Rasmussen.

PEKING - Britanski premijer David Cameron otputovao je u Kinu gdje želi postaviti temelje za sporazum o slobodnoj trgovini između Pekinga i Europske unije, unatoč činjenici da se u njegovoj zemlji sve više govori o mogućnosti izlaska iz EU-a. Cameron će boraviti u trodnevnom posjetu Kini, praćen izaslanstvom od stotinjak poslovnih ljudi, što je, kako ocjenjuje Reuters, najveća britanska "misija" tog tipa ikad poduzeta u Kini. On kaže da želi da njegova zemlja odigra važnu ulogu u kineskoj ekspanziji. "Želio bih postaviti novi dugoročni cilj a to je ambiciozni i sveobuhvatni sporazum o slobodnoj trgovini između EU i Kine", napisao je Cameron pred posjet za kineski tjednik Caixin.

BEOGRAD - U devet od deset kosovskih općina sa srpskom većinom na izborima za gradonačelnike pobjedili su kandidati Građanske inicijative "Srpska" koju podupire službeni Beograd, a najviše gradonačelnika u albanskim sredinama imat će vladajuća Demokratska partija Kosova Hashima Thacija i oporbeni Demokratski savez Kosova Ise Mustafe, pokazuju preliminarni rezultati drugog kruga lokalnih izbora održanih u nedjelju na Kosovu. Od ukupno 38 općina na Kosovu, srpska zajednica imat će gradonačelnike u 10, čime su ispunjeni uvjeti da se formira Zajednica srpskih općina (ZAS), političko tijelo za koje se Beograd izborio bruxelleskim sporazumom o normalizaciji odnosa s Prištinoim.

KAIRO - Egipatska skupština usvojila je u nedjelju navečer nacrt ustava koji bi trebao biti stavljen na referendum, što je prva etapa političke tranzicije koju je isplanirala vojska nakon svrgavanja predsjednika Mohameda Mursija. "Usvojili smo nacrt" ustava, objavio je na televiziji Amr Musa, predsjednik skupštine koju čini 50 članova.

Referendum o ustavu, kako je planirano, trebao bi se održati do kraja godine ili eventualno u siječnju.

(Hina) xmaš ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙