FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 1. prosinca 2013. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati

STRASBOURG - Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko i strasburški gradonačelnik Roland Ries otvorili su u subotu Hrvatsko božićno selo u okviru božićnog sajma u Strasbourgu, najstarijeg i jednog od najvećih božićnog sajmova u Europi, na kojem je Hrvatska ove godine posebni gost. Svake godine božićni sajam u Strasbourgu pruža priliku jednoj zemlji da predstavi svoju kulturu i tradiciju. Ove godine pozvana je Hrvatska, kao najnovija članica Europske unije. Hrvatsko božićno selo smješteno je na trgu Gutenberg, u neposrednoj blizini čuvene strasburške katedrale Notre Dame. Na sajmu sudjeluje 32 hrvatskih izlagača. Božićni sajam je otvoren do 31. prosinca i cijeli zadnji mjesec u godini Strasbourg je pun gostiju, što se još događa samo tijekom plenarnih sjednica Europskog parlamenta, koje se održavaju jednom mjesečno.Na svečanosti otvaranja Hrvatskog božićnog sela posjetiteljima su se obratili predsjednik Sabora Leko i gradonačelnik Strasbourga Ries. U programu je nastupila i klapa Hrvatske ratne mornarice Sv. Juraj, koja je svojim nastupom pokazala autohtnonost klapske pjesme kao hrvatskog nacionalanog brenda, koji je odnedavna pod zaštitom UNESCO-a. "Poziv da Hrvatska bude posebni gost ima višestruko značenje, ne samo ekonomsko, nego je to i prijateljska gesta grada Strasbourga i Francuske. Hrvatska se ovdje predstavlja kao članica EU-a, predstavlja svoje mogućnosti i nadam se da će ih dobro iskoristiti", rekao je Leko. "Još jednom želim dobrodošlicu hrvatskoj u Europsku uniju i vrlo sam sretan zbog toga jer mislim da je Hrvatska fundamentalno, strukturno i povijesno europska zemlja, koja ima svoje mjesto u EU-u u kojoj se danas i nalazi. Uvjeren sam da će Hrvatska donijeti u Uniju svoju tradiciju, raznolikost i ljepotu svojih gradova i svojih pejzaža na morskoj obali", rekao je gradonačelnik Ries.

WINDHOEK - Zrakoplov komapnije LAM iz Mozambika koji je letio za Angolu nađen je izgoren u subotu u Namibiji, a od 33 osobe koje su bile u zrakoplovu niti jedna nije preživjela nesreću, najtežu u povijesti civlinog zrakoplovstva Mozambika. "Moja je ekipa na terenu našla olupinu. Nema preživjelih. Zrakoplov je potpuno izgorio", rekao je u subotu dužnosnik namibijske policije Willie Bampton nakon pretrage sjeveroistoka zemlje. "U kontaktima s namibijskom vladom dobili smo informaciju da se zrakoplov srušio i da nema preživjelih", potvrdio je ministar prometa Mozambika Gabriel Muthisse prekinuvši 24-satnu šutnju nakon nesreće koja se dogodila u petak. Zrakoplov na letu TM 479 uzletio je u petak ujutro iz Maputa prema angolskoj prijestolnici Luandi s 27 putnika, 10 državljana Mozambika, devet Angole, petero Portugalca, te Francuzom, Brazilcem i Kinezom, po kompaniji LAM. "Jedino što znamo da je to najnoviji zrakoplov koji je kupio LAM", rekao je ministar i najavio istragu. Po tehničarima iz zračne luke u Maputu zrakoplov je zahvatilo nevrijeme. Europska unija je 2011. godine zabranila kompaniji LAM da leti njenim zračnim prostorom. Mjera je obrazložena prije svega nedostacima u sigurnosti civilnog zrakoplovstva Mozambika, a ne kompanije.

KIJEV - Ukrajinska oporba pozvala je u subotu na "rušenje" vlasti izlaskom na ulice, nakon nasilnog rastjerivanja prosvjednika koji su zauzeli središte Kijeva prosvjedujući protiv odbijanja da se zemlja pridruži Europskoj uniji. Zatočena oponentica i bivša premijerka Julija Timošenko pozvala je Ukrajince da "ustanu protiv diktature" i okupe se u nedjelju u Kijevu, gdje je oporba predvidjela novi prosvjed u podne. "Ne napuštajte ulice dok se ne sruši režim mirnim putem", dodala je Timošenko koja služi zatvorsku kaznu od sedam godina i čije je oslobađanje zatražio EU. Ukrajinska interventna policija evakuirala je silom u subotu ujutro tisuću oporbenih prosvjednika s Trga nezavisnosti, u središtu Kijeva. "Trideset pet osoba moralo je biti podvrgnuto medicinskoj njezi", kazao je u Kijevu dužnosnik hitne službe Anatolij Veršigora. Policija Kijeva potvrdila je da je evakuirala trg radi priprema za božićne i novogodišnje praznike i potvrdila privođenje 31 osobe "zbog huliganstva i neposluha". Većina je nešto kasnije puštena, kaže isti izvor. Premijer Mikola Azarov izrazio je "zgražanje" i objavio da je naredio istragu. "Vlasti nije u interesu da događaji krenu u tom smjeru", izjavio je on, po riječima glasnogovornika Vitalija Lukanjenka. No, čelnici oporbe koji su se okupili u subotu da odluče o svojoj strategiji nakon tjedna prosvjeda, osudili su nepopustljivost režima i zatražili ostavku predsjednika kao i izvanredne izbore.

VILNIUS - Litavsko predsjedništvo EU-a osudilo je u subotu žestoku intervenciju policije na prosvjednike u Kijevu koji su zahtijevali odlazak predsjednika Viktora Janukoviča nakon njegova odbijanja da u petak potpiše sporazum o pridruživanju EU. "Upotreba sile spram mirnih prosvjednika za osudu je", priopćio je litavski ministar vanjskih poslova Linas Linkevicius čija zemlja predsjedava EU-om na šest mjeseci. "Zahtijevamo od ukrajinske vlade da poštuje ljudska prava i načela pravne države. Pomno pratimo događaje u Ukrajini", dodao je on. Ukrajinska interventna policija evakuirale je silom u subotu ujutro oporbene prosvjednike iz središta Kijeva pri čemu je bilo više desetaka ozlijeđenih, dan nakon poziva oporbe da se s vlasti potjera predsjednika Janukoviča.

(Hina) xggoj yggoj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙