FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 29. studenog 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

VILNIUS - Hrvatski premijer Zoran Milanović ponovio je u petak u Vilniusu da je Hrvatska i dalje otvorena za potpisivanje memoranduma o razumijevanju o izgradnji plinovoda od LNG terminala na Krku do Ukrajine, ali da mađarska strana nije htjela da se to napravi danas u litavskoj prijestolnici. "Ja sam o tome govorio i danas, što se tiče Hrvatske možemo ga potpisati bilo gdje. Ovoga puta mi se čini da Mađarska nije htjela da se to napravi ovdje nego da to bude u Bruxellesu. Zadnji puta Ukrajina nije došla u Bruxelles na odgovarajućoj razini. Hrvatska je tu najfleksibilnija, ona ima more i luku, od nas će to i krenuti", rekao je Milanović u izjavi hrvatskim novinarima u Vilniusu gdje je sudjelovao na summitu Europske unije i Istočnog partnerstva. "Očekujemo vrlo brzo potpisivanje", kazao je Milanović, ali i dodao kako je "to je samo potpis". Radi se o memorandumu o razumijevanju između Hrvatske, Mađarske i Ukrajine o gradnji plinovoda od LNG terminala na Krku do Ukrajine.

BRUXELLES - Nizozemska je najbolji pružatelj zdravstvene zaštite među 35 europskih država prema godišnjem europskom zdravstvenom potrošačkom indeksu EHCI dok je Hrvatska na 19. mjestu, objavljeno je u petak u Bruxellesu. Nizozemska je već četvrtu godinu zaredom prva na popisu koji vrednuje zdravstvene usluge u 35 europskih država s 870 bodova od maksimalnih tisuću, dok je Hrvatska dobila 656 bodova što je blagi pad u odnosu na godinu prije kada je s 655 bodova bila na 17. mjestu. U okviru istraživanja ocjenjuju se prava pacijenata, informiranost, pristup zdravstvenim uslugama, prevencija i ishod liječenja. Voditelj istraživanja dr. Arne Bjornberg kaže kako Hrvatska mora poboljšati prevenciju na područjima poput pušenja, tjelesne aktivnosti u školama i cijepljenju a uz to mora se skratiti vrijeme čekanja na liječenje kao i poboljšati njegovi rezultati.

VILNIUS - Vrata Europske unije i dalje su otvorena za Ukrajinu iako na summitu EU-a i zemalja Istočnog partnerstva u petak u Vilniusu nije potpisala sporazum o pridruživanju, ali ostaje vrlo neizvjesno kada bi se to moglo dogoditi, uz prognoze koje idu od sljedećeg proljeća do nekoliko godina. Glavni događaj na summitu EU-a i zemalja koje čine Istočno partnerstvo - Armenije, Azerbajdžana, Gruzije, Moldavije, Ukrajine i Bjelorusije - trebalo je biti potpisivanje sporazuma o pridruživanju i o slobodnoj trgovini između EU-a i Ukrajine, za što je uvjet bio puštanje zatvorene bivše premijerke Julije Timošenko na liječenje u Njemačku.

Ukrajinski je parlament prošli tjedan odbio prihvatiti zakone koji bi to omogućili, a potom je i vlada objavila da odustaje od priprema za potpisivanje. Uskoro je postalo jasno da se radilo o iznimnom pritisku Moskve, prije svega zbog energetskih pitanja, te da će summit ostati bez svog središnjeg događaja. Europski čelnici u petak su na konferenciji za novinare naglasili da je Ukrajini put otvoren kad ispuni uvjete i pozvali su Kijev na potpisivanje sporazuma.

LONDON - Izlazak Britanije iz EU-a bila bi "strašno loša" odluka koja bi šestu svjetsku ekonomsku silu stajala milijarde funta i ostavila je u izolaciji, rekao je u petak bivši britanski premijer John Major. Aktualni premijer David Cameron obećao je da će pokušati ponovno pregovarati o uvjetima članstva njegove zemlje u EU-u prije održavanja referenduma o izlasku iz EU-a, ukoliko bude ponovno izabran 2015. što bi moglo dovesti do istupanja Britanije iz ovoga kluba u koji se učlanila 1973. Major, premijer u razdoblju od 1990. do 1997., podupire pokušaje ponovnog pregovaranja o vezama Velike Britanije i EU-a, no tvrdi da vlada mora biti realna u očekivanjima onoga što će postići. U govoru poslovnim liderima Major je kazao kako smatra i da bi, ukoliko Britanci napuste EU, mogli ostati bez stranih investicija, poslova i prestiža.

LJUBLJANA - Sva tri člana vijeća slovenskog povjerenstva za suzbijanje korupcije dala su prosvjedne ostavke predsjedniku republike Borutu Pahoru, izjavio je u petak na izvanrednoj konferenciji za novinare predsjednik tog povjerenstva Goran Klemenčič. Klemenčič je rekao da ne odstupaju zbog pritisaka ili iz očaja, nego zbog osjećaja nemoći jer u parlamentu postoji "tiha alijansa" koja ni nakon godinu dana ne podupire promjene koje su predložili, a tiču se protukorupcijskih zakona kako bi se učinkovitije borili protiv pojava sistemske korupcije u zdravstvu, bankarstvu i u državnim tvrtkama te pojava sukoba interesa. Kazao je također da će ostati na svojim položajima dok predsjednik države ne odabere nove, a najkasnije do ožujka iduće godine.

SARAJEVO - Sedamdeseta obljetnica nekada najvažnijeg praznika bivše zajedničke jugoslavenske države, koji se 29. studenoga obilježavao kao Dan republike, u petak je u Bosni i Hercegovini prošla prilično nezamjetno, no u snijegom pokrivenom Jajcu u središnjoj Bosni, u kojemu je na zasjedanju čelnika antifašističkog partizanskog pokreta 1943. proglašena nova federativna država, općinske su vlasti upriličile višednevnu manifestaciju pod nazivom "Dani AVNOJ-a", koja je okupila više stotina sudionika s područja cijele bivše Jugoslavije. Znanstvenim skupom i nizom prigodnih koncerata sudionici manifestacije prisjećali su se dana kada je prije točno 70 godina održano drugo zasjedanje Antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Jugoslavije (AVNOJ), na kojemu su postavljeni temelji buduće jugoslavenske federacije kao zajednice ravnopravnih republika.

TEHERAN - Provedba nuklearnog sporazuma između Irana i šest svjetskih sila trebala bi početi krajem prosinca 2013. ili početkom siječnja 2014., izjavio je u petak iranski predstavnik u UN-ovoj agenciji za nuklearnu energiju. Prema sporazumu postignutom 24. studenoga, Iran se obvezao ograničiti svoj nuklearni program u zamjenu za ublažavanje međunarodnih sankcija. "Očekujemo da bi krajem prosinca ili početkom siječnja mogli početi s provedbom mjera oko kojih su se suglasile sve strane", rekao je veleposlanik Reza Najafi. Sporazum, koji su u nedjelju nakon četverodnevnih pregovora postigli Iran te SAD, Francuska, Rusija, Kina, Velika Britanija i Njemačka, trebao bi omogućiti dodatno vrijeme za pregovore o sveobuhvatnom sporazumu o deset godina starom nuklearnom sporu.

PARIZ - Francuski zastupnici počeli su u petak raspravu o kažnjavanju korisnika prostitucije no predložene mjere osporavaju mnogi, a među njima i poznate osobe te je novi zakonski prijedlog, nakon rasprava o istospolnom braku, ponovno podijelio tu zemlju. Predlagatelji zakona žele s 1.500 eura novčano kazniti korisnika usluge prostitutke, a u slučaju ponavljanja morao bi platiti dvostruku svotu. Prijedlog predviđa i obvezan tečaj "senzibiliziranja" klijenta o prostituciji po uzoru na predavanja koje su dužni pohađati alkoholizirani vozači uhvaćeni u prometnom prekršaju. U Francuskoj, gdje su prve javne kuće bile legalizirane 1804., a zatvorene su prije gotovo 70 godina, prostitucija nije protuzakonita, ali podvođenje i nagovaranje na prostituciju jest.

LONDON - Na tisuće dokumenata koji su mogli diskreditirati vladu Njezina Veličanstva uništeni su tijekom 50-ih i 60-ih godina u vrijeme vala neovisnosti kolonijalnih država, u Maleziji, Keniji i Jamajci, potvrđuju brojni tajni službeni dokumenti koji su u petak otkriveni u Londonu. Ukidanje tajnosti s impozantne prepiske kolonijalne britanske uprave svjedoči o razmjerima čistke nazvane "Operacija baština" čiji je cilj bio riješiti se kompromitirajućih izvješća tajnih službi i policije, među kojima i one koji se odnose na krvavo gušenje ustanka Mau Mau u Keniji u razdoblju od 1952. do 1960. Neki su dokumenti vraćeni u Veliku Britaniju zrakoplovima Royal Air Forcea ili brodovima Kraljevske ratne mornarice te su ondje uništeni, no brojni su uništeni odmah, spaljeni, ili bačeni u more. Vrlo rijetki dokumenti ipak su se, kako piše Times, uspjeli spasiti i izbjeći veliku čistku.

KAIRO - Sukobi snaga reda i islamista izbili su u petak u Egiptu tijekom rastjerivanja manifestacija ograniziranih u petak unatoč zakonu kojim se zabranjuje svaki skup bez odobrenja vlasti, rekli su sigurnosni dužnosnici. Na temelju tog zakona policija je pokrenula akciju kako bi rastjerala pobornike islamističkog predsjednika Muhameda Mursija, koji su odvratili bacanjem kamenja i zapaljenih guma. Sukobi su se odvijali u Kairu, a policija je rastjerala prosvjede i u gradovima Sueza, el-Mahala i Kena, dodali su ti izvori. Na okupljanja je pozvala Mursijeva koalicija koja organizira redovne skupove nakon što je 3. srpnja svrgnut demokratski izabrani predsjednik zemlje. Zakon koji je u nedjelju proglasio privremeni predsjednik, a kritiziraju ga zaštitnici ljudskih prava, eksplicitno zabranjuje održavanje svih javnih okupljanja unutar zidina ili polazak sa svetih mjesta. Zakon obvezuje organizatore da tri radna dana ranije informiraju vlasti o održavanju svakog skupa, koji zatim treba odobriti ministarstvo unutrašnjih poslova.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙