FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Banke će u prosincu vratiti ECB-u 7,2 milijarde eura kriznih kredita

Autor: gple
FRANKFURT, 29. studenog 2013. (Hina/Reuters) - Banke će idućeg tjedna prije roka vratiti ukupno 7,235 milijardi eura povoljnih trogodišnjih kredita koje im je dodijelila Europska središnja banka (ECB), priopćeno je danas iz središnje monetarne institucije eurozone.

ECB je na aukcijama u prosincu 2011. i veljači 2012. bankama odobrio više od tisuću milijardi eura trogodišnjih kredita po povoljnim kamatama kako bi ublažio njihove probleme s financiranjem.

Krediti dospijevaju na naplatu početkom 2015. a banke ih sada mogu otplatiti i prije roka. Već su vratile oko trećine posuđenog iznosa.

ECB je danas priopćio da će pet banaka 4. prosinca vratiti ukupno 5,105 milijardi eura iz prve aukcije kredita a tri banke 2,130 milijarde iz druge aukcije.

Ovog je mjeseca središnja banka eurozone snizila ključnu kamatnu stopu na novu rekordno nisku razinu od 0,25 posto, čime su se automatski snizile i kamate koju banke plaćaju na trogodišnje kredite.

Prijevremenom otplatom kredita banke dodatno smanjuju višak likvidnosti u sustavu, dakle iznos povrh onog koji im je potreban za dnevno poslovanje a trenutno je na najnižoj razini u dvije godine, od 159 milijardi eura.

Očekuje se da će se kamate na kratkoročne pozajmice na međubankovnom tržištu približiti ECB-ovim ključnoj kamatnoj stopi nakon što višak likvidnosti padne ispod praga koji se procjenjuje u rasponu od 100 do 200 milijardi eura.

ECB pozorno prati situaciju budući da bi više kamate na međubankovne pozajmice mogle potkopati krhki oporavak gospodarstva eurozone.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙