FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Stručnjaci očekuju prigušenu inflaciju, jači rast eurozone idućih godina - ECB

Autor: gple
FRANKFURT, 14. studenog 2013. (Hina/AFP) - Inflacija u eurozoni zadržat će se idućih godina ispod razine koju cilja Europska središnja banka (ECB) dok će rast ubrzati, procjenjuju stručnjaci u danas objavljenom istraživanju središnje monetarne institucije eurozone.

U ECB-ovoj redovnoj tromjesečnoj anketi profesionalni su 'prognostičari' procijenili da će prosječna stopa inflacije u eurozoni ove godine iznositi 1,4 posto.

U 2014. trebala bi porasti na 1,5 posto, te na 1,6 posto u 2015., pokazuju rezultati ECB-ove ankete.

U srpnju su ispitanici inflaciju u ovoj i idućoj godini procijenili na 1,5 posto, te na 1,8 posto u 2015.

ECB definira stabilnost cijena stopom inflacije "nešto ispod" dva posto.

Prognozirana prigušena inflacija obrazložena je različitim faktorima, uključujući umjereni oporavak gospodarstrva, slabi rast plaća, visoku razinu nezaposlenosti, povoljnije trendove u cijenama roba i jačanje eura, navodi ECB.

U dugoročnoj perspektivi inflacija bi mogla dosegnuti 1,9 posto, pokazuje anketa.

Prošlog je tjedna ECB snizio ključne kamatne stope za četvrtinu postotnog boda, na 0,25 posto, potaknut, između ostalog, izuzetno niskom stopom inflacije u eurozoni od samo 0,7 posto u listopadu.

Predsjednik ECB-a Mario Draghi naglasio je ipak da eurozoni ne prijeti deflacija.

Procjenjujući izglede za gospodarski rast u zoni primjene jedinstvene europske valute, ispitanici obuhvaćeni anketom ECB-a prognozirali su pad gospodarskih aktivnosti u ovoj godini za 0,4 posto i povratak pozitivnim stopama rasta u idućoj godini, uz procijenjenu stopu rasta od jedan posto, odnosno 1,5 posto u 2015.

To je nešto više no što su procijenili u prethodnoj tromjesečnoj anketi.

"Kao glavni faktor odgovoran za reviziju procjene za 2013. ispitanici navode utjecaj neočekivanog ubrzavanja rasta BDP-a u drugom tromjesečju 2013.", stoji u ECB-ovom izvješću.

Istraživanja ekonomske klime u trećem tromjesečju navodi ipak na zaključak da će rast BDP-a eurozoni "ostati umjeren", dodaje se.

"Većina ispitanika sugerira da je glavni faktor koji koči snažniji oporavak i dalje fragmentacija uvjeta financiranja poslovanja", navode u ECB-u.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙