FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mađarska će provesti strože provjere bilanci banaka od ECB-a

Autor: vmom
BUDIMPEŠTA, 20. studenog 2013. (Hina/Reuters) - Mađarska središnja banka objavila je da će u provjerama bilanci mađarskih zajmodavaca primijeniti strože kriterije od onih koje je najavila Europska središnja banka (ECB).

U predstojećim ECB-ovim provjerama, kako je već najavljeno, koristit će se nove definicije Europske agencije za banke (EBA) za procjenu loših zajmova i onih restrukturiranih.

Mađarska središnja banka ranije je već Reutersu izjavila da će koristiti svoje definicije.

U priopćenju objavljenom kasno u ponedjeljak središnja banka napominje da će pažljivo slijediti smjernice EBA-e, ali i da će nastaviti provoditi vlastite provjere otpornosti pojedinačnih banaka i bankovnog sustava u cjelini i pritom koristiti vlastite kriterije.

"Kriteriji koje primjenjuje Mađarska narodna banka (MNB) stroži su od onih koje primjenjuju ECB i EBA", objavila je banka na službenoj stranici.

"Razlog je taj što MNB zauzima oprezniji pristup i vodi računa o čimbenicima koji su specifični za zemlju", dodaje se u priopćenju.

U izvješću o financijskoj stabilnosti MNB je objavila da je zaduženost tamošnjih kućanstava u stranoj valuti od ukupno 3.840 milijardi forinti (17,50 milijardi dolara) među najznačajnijim rizicima za stabilnost koji opterećuju bilance snažno oporezivanih banaka.

Njezine provjere pokazale su dostatnu likvidnost mađarskog bankovnog sektora i u prosjeku dobru kapitalnu adekvatnost. Međutim, analiza je potvrdila i da bi u slučaju tvrdokornih nepovoljnih okolnosti neke banke trebale pribaviti dodatni kapital u ukupnom iznosu od 116 milijardi forinti.

Mađarska je kao i ostale članice Europske unije koje nisu ujedno i članice eurozone obvezna analizirati bilancu tamošnjih banaka pred ECB-ovu provjeru bilanci 130 najvećih banaka u eurozoni u 2014. godini. Ti testovi imaju za cilj otkloniti neizvjesnost u pogledu zdravlja banaka nakon petogodišnje krize.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙