FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Oporavak španjolskog gospodarstva olakšat će smanjenje proračunskog manjka

Autor: vmom
MADRID, 20. studenog 2013. (Hina/Reuters) - Španjolsko gospodarstvo na putu je dovoljno snažnog oporavka da omogući još tri godine smanjenja deficita bez potrebe za dodatnim rezovima u potrošnji ili povećanjima poreza, ustvrdio je tamošnji ministar financija.

"Do 2016. svjedočit ćemo vrlo solidnom rastu. Nove prihode donijet će taj rast, s modernom strukturom poreza, koja eliminira svaku prepreku rastu. Scenarij se promijenio", ustvrdio je u razgovoru za Reuters ministar Cristobal Montero.

Uz podršku izvoza izgledi za Španjolsku su se poboljšali, pojašnjava španjolski ministar financija.

Po njegovim je riječima Španjolska na putu da ispuni prognozirani proračunski manjak u ovoj godini od 6,5 posto bruto domaćeg proizvoda i rast BDP-a od najmanje 0,7 posto iduće godine, što bi bio prvi značajniji rast od 2008. godine.

Četvrto najveće gospodarstvo eurozone dogovorilo je s Europskom komisijom pomicanje roka za svođenje manjka ispod gornje dopuštene granice od tri posto BDP-a kako se ne bi zakočilo gospodarstvo i kako bi se smanjila rekordna nezaposlenost.

Gospodarstvo se počelo smanjivati nakon kolapsa tržišta nekretnina u 2008. i potom u vrijeme dužničke krize u eurozoni završilo u najtežoj recesiji u više desetljeća. Nezaposlenost i troškovi zaduživanja snažno su rasli pa je vlada bila primorana aplicirati za paket financijske pomoći.

U razgovoru za Reuters ministar Montero odbacio je pozive upućivane Europskoj središnjoj banci, koja je nedavno smanjila ključnu kamatnu stopu na 0,25 posto, da poduzme nove mjere radi podupiranja oporavka eurozone.

"Dosta je. U svijetu je likvidnost dostatna. Oni čine pravu stvar, no sada je red na pojedinačnim zemljama", kazao je Montoro.

Troškovi zaduživanja Madrida oštro su smanjeni s rekordnih razina dosegnutih na vrhuncu dužničke krize u prošloj godini, najvećim dijelom zahvaljujući obećanju predsjednika ECB-a Marija Draghija da će središnja banka učiniti sve što je potrebno da zaštiti eurozonu.

Time je vladi u Madridu uštedjela milijarde eura na troškovima kamata u usporedbi s originalnim projekcijama u proračunu za 2013.

Španjolsko ministarstvo financija prošlog je tjedna prodalo 12-mjesečne trezorske zapise uz prinos od 0,678 posto, rekordno nizak za primarne aukcije.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙