FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro blago ojačao prema dolaru i jenu; u fokusu Kina i središnje banke

Autor: vmom
LONDON, 18. studenog 2013. (Hina/Reuters) - Euro je danas bio na neznatnom dobitku prema dolaru i jenu na međunarodnim deviznim tržištima, dok su izrazitiji dobitnici nakon najave odvažnih kineskih reformi bile valute poput novozelandskog i australskog dolara.

Euro je tako ojačao prema dolaru 0,13 posto, na 1,3518 dolara. Ojačao je blago i prema jenu, na 135,26 jena.

Dolar je na manjem gubitku, od 0,1 posto, bio i prema jenu, te se njime trgovalo po 100,07 jena.

Valute s višim prinosima, poput australskog i novozelandskog dolara, danas su ojačale prema dolaru i jenu, uz podršku uzleta cijena na tržištima dionica jer su ulagače ohrabrili kineski planovi reformi gospodarstva.

Kineske dionice zabilježile su tako najveći rast cijena u posljednja više od dva mjeseca, budući da je Peking najavio najodvažnije ekonomske i socijalne reforme u posljednja tri desetljeća. Cijene dionica na globalnim tržištima dosegnule su u takvom ozračju najviše razine od početka 2008. godine.

"Valute povezane s Kinom dobit će određenu podršku ... premda nije riječ o okruženju u kojem prevladava veća sklonost riziku", kazao je Ian Stannard, čelnik europske valutne strategije u Morgan Stanleyu.

S druge strane, u slučaju dolara, jena i eura, koji nose niske prinose, veću zabrinutost izaziva koliko će dugo središnje banke zadržati monetarne poticaje.

Dolar se našao pod pritiscima nakon što je viceguvernerka američke središnje banke Fed Janet Yellen prošli tjedan sugerirala da nema namjere žuriti s ukidanjem poticaja. Većina ulagača sada očekuje da će Fed početi smanjivati poticaje tek u ožujku 2014. godine.

Europska središnja banka (ECB) obećala je pak zadržati ključne kamatne stope blizu rekordne razine i tek bi mogla uvesti dodatne mjere, a i japanska središnja banka sprema se dodatnim monetarnim poticajima postići ciljanu inflaciju.

Euru su blagu podršku pružili i najnoviji podaci europskog ureda za statistiku Eurostata o višku u trgovinskoj razmjeni eurozone u rujnu, koji je bio veći nego što se očekivalo.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙