FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Korist za Poljsku od ulaska u eurozonu fikcija - novi ministar financija

Autor: vmom
VARŠAVA, 25. studenog 2013. (Hina/Reuters) - Globalna financijska kriza jasno je pokazala da bi Poljska imala tek neznatne koristi od pristupanja eurozoni, kazao je danas novi poljski ministar financija Mateusz Szczurek, signalizirajući da Varšava vjerojatno neće u dogledno vrijeme ubrzati nastojanja kako bi uvela euro.

"Moje je stajalište da je daleko manje vrijedno priključiti se eurozoni no što se činilo prije krize", kazao je Szczurek u razgovoru za tamošnji dnevnik Dziennik Gazeta Prawna.

"Prednosti koje donosi eurozona: podizanje gospodarstva na višu razinu kada je riječ o pristupu kapitalu i o njegovoj cijeni, te stabilnost inozemnog financiranja - pokazalo se da je sve to puka fikcija", dodao je.

Poljaci su nekada snažno zagovarali uvođenje jedinstvene europske valute da bi naknadno odgodili planove o pristupu eurozoni najranije do kraja ovog desetljeća.

Izjave novog ministra znak su skepticizma među najvećim regionalnim igračima spram pristupanja eurozoni nakon petogodišnje dužničke i financijske krize u 17-članom bloku. U međuvremenu se Latvija i ostali manji susjedi i dalje spremaju za pristup zoni jedinstvene europske valute.

Premijer Donald Tusk prošlog je tjedna iznenadio tržišta i analitičare imenovanjem na dužnost ministra financija Szczureka, nekadašnjeg glavnog ekonomista za središnju Europu u nizozemskoj banci ING. Smjena njegova prethodnika Jaceka Rostowskog već se neko vrijeme očekivala.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙