FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro oslabio prema dolaru nakon slabog podatka o BDP-u

Autor: vmom
LONDON/NEW YORK, 14. studenog 2013. (Hina/Reuters) - Euro je oslabio danas prema dolaru na međunarodnim tržištima nakon slabih podataka iz eurozone, dok je dolar prema jenu ojačao pod utjecajem izjava japanskog ministra financija kako opcija valutne intervencije ostaje otvorena.

Euro je prema dolaru u takvim okolnostima oslabio 0,24 posto, na 1,3453 dolara. Dolar je ojačao i prema jenu, poskočivši za 0,8 posto, na 100 jena.

U fokusu tržišta danas su bili podaci europskog ureda za statistiku Eurostata o bruto domaćem proizvodu (BDP) eurozone koji su obeshrabrili tržišta, očitujući rast od svega 0,1 posto u trećem tromjesečju. Među utezima gospodarstvu eurozone izdvaja se pad aktivnosti od 0,1 posto u Francuskoj.

"Prognoze rasta za SAD i eurozonu počinju se razlikovati, s tim da podaci za treće tromjesečje sugeriraju premalen optimizam u pogledu SAD-a a preveliki za Europu", kazala je Camilla Sutton, glavna valutna strateginja u banci Scotiabank. "To je važan zaokret, i to takav da će vjerojatno poduprijeti dolar".

Vjetar u leđa dolaru prema jenu pružile su pak izjave japanskog ministra financija. Taro Aso potaknuo je val prodaja jena izjavama pred tamošnjim odborom za financije da Japan mora zadržati valutnu intervenciju među raspoloživim instrumentima i da bude spreman poduzeti određene poteze u slučaju pretjeranih oscilacija na tržištu.

Jenu nisu u prilog išle ni izjave viceguvernerke američke središnje banke Fed i kandidatkinje za čelnu poziciju u banci Janet Yellen da ne želi žuriti sa smanjenjem monetarnih poticaja.

Od važnijih vijesti iz eurozone izdvajaju se još najnovije izjave dužnosnika Europske središnje banke (ECB) Petera Praeta koje su ojačale vjerojatnost uvođenja negativne kamatne stope na depozite banaka u središnjoj banci ili otkupa imovine od banaka.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙