FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 29. studenog 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 12,30 sati.

VILNIUS

Hrvatski premijer Zoran Milanović rekao je u petak u Vilniusu da ne može biti zadovoljan danas objavljenim izvješćem Državnog zavoda za statistiku o padu BDP-a od 0,6 posto, ali je izrazio vjerovanje da će rasta biti sljedeće godine. "Mi smo razočarani, situacija je teška, ali tome ima kraja", rekao je Milanović u izjavi hrvatskim novinarima po završetku summita Europske unije i Istočnog partnerstva. "Rasta još nema, bit će ga sljedeće godine", rekao je. Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u petak prvu procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) u trećem kvartalu ove godine pao 0,6 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što je osmo tromjesečje zaredom kako gospodarstvo slabi.

VILNIUS

Šefica hrvatske diplomacije Vesna Pusić ocijenila je da će glavni test o tome je li Ukrajina i dalje okrenuta Europskoj uniji biti hoće li ona potpisati carinsku uniju s Rusijom jer su eurointegracije i ta asocijacija međusobno nespojive. "Ključni rezultat s Ukrajinom nije postignut ali istovremeno se nije došlo ni do toga da se Ukrajina okrenula i udaljila. U skoro vrijeme glavni test će biti hoće li Ukrajina pristupiti carinskoj uniji s Ruskom Federacijom", rekla je Pusić uoči summita EU-a i Istočnog partnerstva čija je plenarna sjednica počela u petak ujutro u Vilniusu. Ukrajina je trebala na summitu potpisati sporazum o pridruživanju s EU-om, ali je prošli tjedan od toga odustala. "Po riječima samih predstavnika Ukrajine, ali i kolega iz drugih država članica, u zadnjih nekoliko mjeseci pritisak Rusije na Ukrajinu značajno se povećao", rekla je Pusić koja se u četvrtak navečer sastala s ministrima vanjskih poslova EU-a.

VILNIUS

Litavska predsjednica Dalia Grybauskaite rekla je u petak da ukrajinsko odbijanje potpisivanja sporazuma s EU-om pokazuje da je predsjednik Viktor Janukovič izabrao put koji ne vodi "nikamo". "Ukrajinski predsjednik nije spreman ići u daljnju integraciju s Europskom unijom", rekla je litavska predsjednica novinarima u petak, uoči summita EU-a i Istočnog partnerstva. Višegodišnji pokušaji da Unija uvjeri Janukoviča da potpiše politički i trgovinski sporazum s Unijom rezultirali su posljednjih tjedana snažnim pritiskom iz Moskve nakon čega je Ukrajina odustala od potpisivanja.

LJUBLJANA

Slovenski BDP smanjio se u trećem kvartalu 2013. za 0,6 posto u odnosu na drugi kvartal, dok je u devet mjeseci ove godine bio za 2,2 posto manji nego u istom razdoblju lani, objavio je u petak slovenski zavod za statistiku. Veći pad BDP-a je ponovo je spriječila vanjska potražnja pa tako izvoz već peti kvartal uzastopce bilježi rast i porastao je za 4,9 posto, dok je uvoz nakon šest tromjesečja uzastopnog prethodnog pada porastao za 2,6 posto. Povoljni uvjeti vanjske razmjene i pokrivenost uvoza izvozom nastavili su se i u trećem kvartalu, pozitivno djelujući na dodatnu vrijednost gospodarstva, a time i na neto poreze na proizvode, objavio je statistički zavod.

PEKING

Kina je poslala nekoliko borbenih i izviđačkih zrakoplova u novoproglašenu zonu protuzračne obrane u Istočnome kineskom moru, prenosi u petak agencija Xinhua, a to bi moglo povećati napetosti između Kine s jedne i SAD-a, Japana i Južne Koreje s druge strane. Japanski i južnokorejski vojni zrakoplovi također su nadletjeli spomenuto područje, potvrdili su dužnosnici u četvrtak, a Washington je početkom tjedna onamo poslao dva nenaoružana bombardera B-52 u znak potpore savezničkoj zemlji Japanu. O nadlijetanju zone nitko prethodno nije obavijestio Peking. Zona, koju je Kina proglasila prošlog tjedna, pokriva područje na koje pravo polažu Kina, Japan, Tajvan i Južna Koreja. Kina traži da se svi zrakoplovi koji lete tim područjem identificiraju i daju plan leta ili će se u suprotnom suočiti s "hitnim obrambenim mjerama". No japanski, južnokorejski i američki zrakoplovi otad su bez najava nadlijetali to područje. Novi spor u ionako nemirnoj regiji izazvao je bojazan od eskalacije i izbijanja vojnog incidenta.

BAGDAD

Iračka policija otkrila je tijela 18 muškaraca koji su oteti iz svojih domova u Meshahdi, sjeverno od Bagdada, i likvidirani, doznaje se u petak iz više policijskih izvora. Meshahda je većinski sunitsko područje i nalazi se 32 kilometra od glavnog grada. Tijela, koja su prebačena u mrtvačnicu u Bagdadu, pronađena su na hrpi, a žrtvama se pucalo u glavu. Za sada se ne zna tko stoji iza te egzekucije, a doznaje se da su muškarci bili oteti vrlo rano u petak i odvedeni u šest SUV vozila te da su njihovi otmičari i krvnici bili odjeveni u vojne odore. Obitelji su prijavili nestanak svojih rođaka nakon čega je policija pronašla tijela u jednom voćnjaku. Među ubijenima su vojni i policijski časnik, ravnatelj škole i gradonačelnik susjednog grada te sunitski plemenski vođa i njegov sin.

SARAJEVO

U Bosni i Hercegovini će 1. prosinca biti otvoreno sedam glasačkih mjesta na kojima će se hrvatski državljani koji žive u toj zemlji moći izjašnjavati na referendumu o tome jesu li za to da se u ustav Hrvatske uvrsti definicije po kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca. Hrvatska konzulica u BiH Vesna Vid potvrdila je u petak Hini kako su sve pripreme za provedbu referenduma na teritoriju susjedne države dovršene, uključujući i dostavu glasačkih listića. U nedjelju će se hrvatski državljani moći izjašnjavati o referendumskom pitanju na dva glasačka mjesta koja će biti otvorena u hrvatskom veleposlanstvu u Sarajevu, tri glasačka mjesta bit će otvorena u Generalnom konzulatu u Mostaru, a po jedno u Generalnom konzulatu u Banjoj Luci te u konzulatu u Tuzli. Kako bi sudjelovali na referendumu svi hrvatski državljani bez prebivališta u Hrvatskoj morali su se aktivno registrirati podnošenjem odgovarajućih zahtjeva diplomatsko-konzularnim predstavništvima.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙