FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 28. studenog 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

VILNIUS

Dvodnevni sastanak na vrhu Europske unije i zemalja Istočnog partnerstva održava se u četvrtak i petak u Vilniusu, što je ujedno i središnji događaj litavskog predsjedanja Europskom unijom u ovom polugodištu, a na njemu će sudjelovati i hrvatski premijer Zoran Milanović te prva potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić. Radi se o trećem summitu Istočnog partnerstva, nakon Praga 2009. kada je inicijativa pokrenuta te Varšave 2011., a kroz taj program EU podupire reforme kod svojih istočnih susjeda - Armenije, Azerbajdžana, Gruzije, Moldavije, Ukrajine i Bjelorusije, čiji je cilj učvršćivanje demokracije, pravne države, poštivanja ljudskih prava i potpora tržišnom gospodarstvu. Istovremeno, program je osmišljen radi jačanja političkih odnosa i ekonomskih veza te veće mobilnosti građana. Summit će okupiti šefove država i vlada iz 28 zemalja EU-a i čelnike šest partnerskih zemalja.

VILNIUS

Europski povjerenik za proširenje Štefan Fuele rekao je u srijedu, uoči summita EU-a i zemalja Istočnog partnerstva u Vilniusu, kako pitanje potpisivanja strateških sporazuma između Unije i Ukrajine nije ni "natjecanje u ljepoti" ni "cjenkanje" gdje se gleda tko će dati više u posljednjem trenutku, već dugotrajan proces koji bi Ukrajini donio i dugoročne koristi. "Ovo nije natjecanje u ljepoti, pa tko da više i tko će u posljednjem trenutku na stol staviti više novca. Prve godine Sporazum o pridruživanju uštedio bi ukrajinskim izvoznicima do pola milijarde eura u uvoznim carinama. Koristi za BDP bile bi oko 6,2 posto dodatnog rasta, samo zbog sporazuma. Naši prijatelji u Kijevu, oni znaju da se nećemo dati uvući ni u kakvu vrstu cjenkanja - tko daje više - hoće li to biti Bruxelles ili Moskva", kazao je Fuele u intervjuu za euronews, odgovarajući na pitanje misli li da je Ukrajina odustala od potpisivanja sporazuma s EU-om i odlučila se okrenuti prema Rusiji jer je od nje dobila bolja financijska obećanja.

TEGUCIGALPA

Juan Orlando Hernandez, kandidat desnice na predsjedničkim izborima u Hondurasu, službeno je proglašen pobjednikom u srijedu navečer, dok je ljevica osporila rezultate i pozvala na velike prosvjede u subotu. Predsjednik Vrhovnog izbornog suda David Matamoros potvrdio je pobjedu kandidata desnice iako prebrojavanje glasova još nije potpuno dovršeno. "Brojke koje objavljujemo u četvrtak jasno pokazuju da je pobjednik općih izbora Juan Orlando Hernandez", kazao je Matamoros na radiju i televiziji. "Sljedećih dana izdat ćemo službenu objavu kad se prebroje glasovi koji nedostaju", dodao je on. Vrhovni izborni sud već je u ponedjeljak navečer proglasio "neospornom" pobjedu Hernandeza. Prema preliminarnim rezultatima koji obuhvaćaju 81,54 posto glasova, kandidat desne Nacionalne stranke na vlasti dobio je 35,88 posto glasova, nasuprot 29,14 posto koliko je pripalo njegovoj protivnici Xiomari Castro, kandidatkinji stranke Sloboda i obnova (Libre).

BANGKOK

Tajlandska premijerka Yingluck Shinawatra pozvala je u četvrtak protuvladine prosvjednike na dijalog kako bi se izbjeglo nasilje, nekoliko sati nakon što je dobila povjerenje na glasovanju u parlamentu, prenose agencije. Shinawatra je rekla da oporbeni prosvjedi štete gospodarstvu zemlje, te je pozvala oporbene čelnike na razgovore kako bi se zajednički našao izlaz iz krize. "Vlade ne želi ulaziti u nikakve političke igre, jer će to izazvati kolaps gospodarstva", rekla je Yingluck Shinawatra u poruci naciji emitiranoj na javnoj televiziji, prenosi Reuters. Parlament je izglasao povjerenje premijerki dok deseci tisuća prosvjednika već danima na ulicama traže ostavku vlade. Nakon višetjednih priprema, prosvjednici su ovog tjedna povećali pritisak zauzimajući zgrade nekolicine ministarstava, što je povećalo strah od eskalacije sukoba u glavnom gradu Bangkoku naviknutom na političko nasilje zadnjih godina.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙