FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: slek
ZAGREB, 14. studenog 2013. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

BEOGRAD - Glavna usmena rasprava pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) u Den Haagu po tužbi Hrvatske i protutužbi Srbije za genocid u ratu u Hrvatskoj, zakazana je za 3. ožujka 2014., piše beogradski list “Politika” u izdanju od četvrtka. Ročište će, prema navodima na internetskoj stranici ovog lista, trajati oko mjesec dana i za to će vrijeme biti saslušani i ispitivani svjedoci dviju strana. U istom se periodu očekuju i završna izlaganja pravnih zastupnika Beograda i Zagreba, piše “Politika” pozivajući se na neimenovane izvore u srbijanskom ministarstvu vanjskih poslova. Predsjedavajući sudskim vijećem bit će Slovak Peter Tomka, koji je na mjestu predsednika ICJ od veljače 2012. Kako su ranije objavili beogradski mediji, za javnu raspravu pred ICJ-om u povodu međusobnih tužbi Hrvatske i Srbije za genocid stajališta Zagreba branit 12 svjedoka, a Beograda osam.

BRUXELLES - Predstavnici Europske unije posjetit će Ukrajinu sljedeći tjedan kako bi pokušali pronaći kompromis oko sudbine zatvorene oporbene čelnice Julije Timošenko, prije summita EU-a krajem studenoga. Irski političar i bivši predsjednik EP-a Pat Cox te bivši poljski predsjednik Aleksander Kwasniewski višekratno su posjetili Kijev kako bi pokušali pronaći rješenje oko Timošenko. EU postavlja njezino oslobađanje kao preduvjet za potpisivanje sporazuma s Ukrajinom na summitu 28. i 29. studenoga u Vilniusu.

WASHINGTON - Američki predsjednik Barack Obama predložit će mjere za poboljšanje zakona o zdravstvenoj zaštiti pošto su se pojavile poteškoće kod prijava, objavio je u srijedu glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney. "Predsjednik je rekao svojem timu da osmisli mogućnosti revizije i brzo možete očekivati odluku i objavu", rekao je Carney na razgovoru s novinarima. Kako je također objavljeno u srijedu, samo je 106.185 Amerikanaca koji dosad nisu imali zdravstveno osiguranje zatražilo to osiguranje u listopadu, prvog mjeseca kada su to mogli učiniti u skladu s ključnom Obaminom reformom što je samo 1,5 posto od ukupnog broja koji je predviđen.

SAN DIEGO - Četiri američka marinca poginula su u srijedu u nesreći dok su raščišćavali područje za obuku u bazi Camp Pendletonu sjeverno od San Diega u Kaliforniji, rekao je vojni glasnogovornik. Marinci su poginuli u unutarnjem dijelu baze, rekao je glasnogovornik marinaca poručnik Ryan Finnegan. Uzrok nesreće se istražuje. Finnegan nije mogao potvrditi izvješće televizije NBC da je u nesreći došlo do eksplozije neeksplodiranog streljiva, ali je rekao kako je moguće da su se marinci bavili i uklanjanjem streljiva.

TORONTO - Gradsko vijeće Toronta zatražilo je u srijedu od problematičnog gradonačelnika Roba Forda da uzme dopust kako bi se pozabavio "osobnim pitanjima" koja prema njegovu priznanju uključuju kupovanje droge i pušenje kokaina. Neobvezujuće glasovanje dolazi u danu tijekom kojega su i Fordovi protivnici i njegovi bivši saveznici ispitivali gradonačelnika o njegovoj podobnosti da vodi najveći kanadski grad. Ford je rekao kako neće dati ostavku. "Ja nisam nikakav ovisnik pa tako nisam baš siguran zašto govorite da trebam pomoć", rekao je Ford vijećnicima tijekom jednosatnog ispitivanja.

(Hina) xsl ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙