FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

Autor: sbak
ZAGREB, 27. studenog 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 21 sat.

SARAJEVO - Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić ponudio je u srijedu pomoć i razmjenu iskustava tijelima vlasti Bosne i Hercegovine u pregovaračkom procesu koji bi vodio približavanju Europskoj uniji a takvu su ponudu prihvatili i u Predsjedništvu BiH kao i u Središnjoj banci BiH. Vujčića koji je boravio u radnom posjetu Sarajevu primio je predsjedatelj Predsjedništva BiH Željko Komšić a priopćeno je kako je tijekom tog susreta bilo riječi o radu i ovlastima središnjih banaka obje zemlje, kao i o problemima s kojima se susretao pregovarački tim Hrvatske tijekom pregovora o pridruživanju Europskoj uniji. Guverner Vujčić koji je bio zamjenik glavnog pregovarača RH s EU istaknuo je kako je Hrvatska imala vrlo teške pregovore te kako očekuje još rigoroznije uvjete pridruživanja u pregovorima Unije s BiH.

SARAJEVO - Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine objavilo je u srijedu kako je nakon višemjesečne istrage podignulo optužnicu protiv predsjednika Federacije BiH Živka Budimira te još šest osoba uključujući federalnog ministra pravosuđa Zorana Mikulića, koji se terete za zloporabu položaja i ovlasti odnosno za protuzakonito pomilovanje osoba osuđenih za različita kaznena djela. Uz Budimira i Mikulića optuženi su savjetnik predsjednika FBiH Petar Barišić, predsjednik povjerenstva za pomilovanja entitetskog parlamenta Saud Kulosman, pomoćnik ministra pravosuđa Hidajet Halilović te zastupnici u federalnom parlamentu Željko Asić i Armin Kulovac. U optužnici se navodi kako je Budimir u suradnji s drugim optuženicima zlorabeći svoj položaj i na protuzakonit način odobrio pomilovanja osuđenicima odnosno brisanje presuda iz kaznenih evidencija.

RIM - Talijanski Senat oduzeo je u srijedu zastupnički mandat Silviju Berlusconiju nakon osude za utaju poreza. Predsjednik Senata izjavio je da je Berlusconijeva pozicija nespojiva s obnašanjem dužnosti senatora, pošto je gornji dom parlamenta odbio niz pokušaja njegovih pristaša da se prijedlog odbaci. Berlusconi je u kolovozu osuđen na četiri godine zatvora, što je kasnije zamijenjeno godinom dana kućnog pritvora ili radom za opće dobro, zbog utaje poreza u njegovom medijskom carstvu Mediaset. Samo nekoliko minuta uoči glasovanja, Berlusconi je najavio da neće napustiti politiku. "Moramo se držati zajedno, ne smijemo očajavati ako čelnik desnog centra više ne bude senator. Postoje čelnici i drugih stranaka koji nisu zastupnici", rekao je Berlusconi svojim pristašama u središtu Rima.

LONDON - Britanski premijer David Cameron odbacio je u srijedu plan škotske vlade za neovisnost, optužujući nacionaliste da izbjegavaju odgovoriti na najvažnija politička pitanja. Govoreći pred parlamentom u Londonu, Cameron je rekao da "bijela knjiga" na 670 stranica nije vjerodostojna i ne daje detaljne odgovore o valuti buduće neovisne Škotske te o njezinoj ulozi u EU-u i NATO-u. "Rečeno nam je da će knjiga odgovoriti na sva pitanja, ali nema ni riječi o valuti, članstvu u EU-u i NATO-u", rekao je Cameron. "Hrpa pitanja ostavljena je bez odgovora", dodao je. Neovisna Škotska zadržala bi britansku funtu, kraljicu i ostala u EU-u, ali bi imala vlastitu vojsku i sama prikupljala poreze, izjavio je predsjednik škotske vlade Alex Salmond predstavljajući u utorak svoju bijelu knjigu o neovisnosti.

PRAG - Donji dom češkoga parlamenta u srijedu je izborom socijaldemokrata Jana Hamačeka za najmlađeg predsjednika u povijesti omogućio postupno formiranje vlade koja bi mogla oživiti gospodarstvo i iskorijeniti korupciju. Socijaldemokrati, stranka lijevoga centra, u listopadu su na prijevremenim izborima tijesno pobijedili pa sad pokušavaju sastaviti vladu s demokršćanima i strankom centra ANO koju je utemeljio poslovni čovjek i milijarde Andrej Babiš. Glasovi za tu potencijalnu koaliciju pomogli su da 35-godišnji Hamaček postane predsjednik parlamenta. Pošto se u lipnju raspala vlada desnoga centra, prijelazna vlada ostala je na toj poziciji iako joj je u kolovozu izglasano nepovjerenje. Politička pat-pozicija sprečava i gospodarski oporavak Češke koja još izlazi iz višegodišnje recesije. Kućanstva i poduzeća i dalje ne žele previše trošiti, a središnja je banka pribjegla prodaji krune kako bi se potaknula inflacija i stimulirao rast.

PARIZ - Dubai je u srijedu u Parizu izabran za domaćina Svjetske izložbe 2020., pobijedivši konkurenciju koju su činili brazilski grad Sao Paulo, ruski Ekaterinburg i turski Izmir. U zadnjem krugu glasovanja, u konkurenciji s Ekaterinburgom, Dubai je dobio 116 od 164 glasa pariškoga žirija i postao prvi bliskoistočni grad koji će ugostiti Svjetsku izložbu. Ujedinjeni Arapski Emirati nadaju se da će im to donijeti investicije vrijedne milijarde dolara. Izaslanici na 154. općoj skupštini Međunarodnog ureda za izložbe okupljeni u Parizu glasovali su tajno u srijedu poslije podne pošto su tijekom jutra nazočili predstavljanju projekata kandidata.

TRIPOLI - U Libiji traje gospodarska kriza izazvana višemjesečnom blokadom glavnih naftnih terminala zemlje, što je naftne prihode smanjilo za 80 posto, rekao je u srijedu premijer Ali Zeidan. Od kraja srpnja naoružani prosvjednici blokiraju glavne naftne terminale u Libiji, čime su izazvali pad proizvodnje nafte od 250.000 barela dnevno u proizvodnje nafte, prema blizu 1,5 milijuna barela dnevno prije početka tog pokreta. "Naftni prihodi su pali i predstavljaju samo 20 posto njihove uobičajene razine. Proračun više ne iznosi 68 milijardi libijskih dinara (55 milijardi dolara) jer je izračunat na temelju godišnjih prihoda od nafte, rekao je Zeidan na konferenciji za novinare.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙