FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 26. studenog 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 14,30 sati.

BUKUREŠT - Hrvatska se mora otvoriti kineskom kapitalu i poduzećima bez birokratskih barijera, ali što se velikih infrastrukturnih projekata tiče mi se moramo više fokusirati na strukturne fondove Europske unije nego na kredite, izjavio je u utorak u Bukureštu premijer Zoran Milanović nakon summita premijera srednje i istočne Europe (CEE) i Kine. Na summitu u Bukureštu sudjelovali su kineski premijer Li Keqiang i čelnici Hrvatske, Albanije, BiH, Bugarske, Češke, Estonije, Mađarske, Latvije, Litve, Makedonije, Crne Gore, Poljske, Rumunjske, Srbije, Slovačke i Slovenije. Premijer Milanović je u obraćanju sudionicima skupa kazao i da "Hrvatska pozdravlja prijedloge iz Smjernica iz Bukurešta koje će proširiti suradnju Kine i Kluba 16 te zasigurno pridonijeti održivom rastu naših zemalja". "Bukureštanske smjernice" zajednička je izjava na skupu u Bukureštu kojom se zemlje sudionice pozivaju da slične konferencije na visokoj razini organiziraju barem jednom godišnje kako bi se postavile nove odrednice i formulirali srednjoročni ciljevi suradnje Kine sa zemljama srednje i istočne Europe. U dokumentu je naglasak stavljen na promociju investicija, te na razvoj gospodarske i trgovinske suradnje.

BUKUREŠT - Kina i zemlje srednje i istočne Europe (CEE) imaju golemi potencijal za gospodarsku suradnju, ali je moramo postaviti na čvršće temelje i moramo požuriti, izjavio je u Bukureštu kineski premijer Li Keqiang otvarajući gospodarski i trgovinski forum Kluba 16 i Kine, poručivši da njegova zemlja raspolaže s obilnim financijskim resursima. Uz premijere i visoke dužnosnike zemalja CEE-a i Kine, koji su dan ranije održali političke sastanke, monumentalno zdanje Palače parlamenta ugostilo je na poslovnom forumu čak 1500 gospodarstvenika, 800 iz Rumunjske, 300 iz Kine i 400 iz srednje i istočne Europe. Na skupu sudjeluju i hrvatski premijer Zoran Milanović i ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić. "Želimo gospodarsku suradnju postaviti na čvršće temelje i moramo biti brži kako bi je uzdignuli na višu razinu", kazao je Li. Osvrnuo se potom na globalnu financijsku krizu i nedostatak novca koji je Europi "stavio omču oko vrata" i poručio da Kina ne oskudijeva u financijama. Ocijenio je da je za zemlje srednje i istočne Europe iznimno važno da budu dobro prometno povezane, navodeći projekt željezničke pruge koju uz pomoć kineskog novca zajedno rade Mađarska i Srbija.

TRST - Italija će pokušati privući ruski novac za svoje krizom pogođeno gospodarstvo nakon što ruski predsjednik Vladimir Putin i talijanski premijer Enrico Letta na današnjem sastanku najave osnivanje milijardu eura vrijednog zajedničkog investicijskog fonda. Talijanski dužnosnici kazali su da će testirati ruski interes za posrnulog zrakoplovnog prijevoznika Alitaliju koji traži inozemnog partnera, te za divovsku čeličanu Ilva dio čijih je pogona zatvoren zbog prijetnje zagađenja okoliša. "Bit će potpisano dvadesetak poslovnih ugovora u tri glavna sektora: financijskom, energetskom i industrijskom", kazao je za agenciju AFP savjetnik ureda talijanskog premijera uoči bilateralnog sastanka u Trstu. Talijanska agencija ANSA precizira da će biti potpisan 21 trgovinski i poslovni sporazum, uključujući i one koje će sklopiti talijanske energetske kompanije ENEL i ENI i ruski Rosneft. Po njihovom će izvješću poslove na tršćanskom summitu sklopiti i Mediobanca, te brodogradilište Fincantieri i proizvođač guma Pirelli. Talijanski mediji navode da će ENEL i ENI na razgovorima također nastojati sniziti cijene uvoza iz Rusije.

RIM - Povjerenje talijanskih potrošača ponovo je ojačalo u studenom zahvaljujući poboljšanom raspoloženju vezano za obiteljske financije, pokazali su podaci objavljeni u utorak. Državni zavod za statistiku ISTAT objavio je da je indeks raspoloženja potrošača porastao u studenom na 98,3 boda, s 97,3 boda u listopadu. Ocjene aktualne gospodarske klime poboljšane su ali su pogoršane one o budućim izgledima trećeg po veličini gospodarstva eurozone, objavio je ISTAT. Tako je podindeks koji mjeri ocjenu potrošača o aktualnom stanju porastao s 96,1 na 99,2 boda, dok je onaj koji očituje njihove procjene budućih izgleda pao s 98,5 na 97,3 boda. Svijetla je točka raspoloženje potrošača o osobnim financijama, čiji je podindeks porastao s 98,1 na 101,1 bod. Podindeks koji mjeri ekonomsku klimu pao je s 93,1 na 91,6 bodova, očitujući pogoršano raspoloženje u pogledu stanja u gospodarstvu. Potrošači u Italiji bore se s najdužom recesijom u šest desetljeća, odnosno padom gospodarske aktivnosti od sredine 2011. Potrošnja je već dugo Ahilova peta talijanskog gospodarstva koje spada među najtromija u eurozoni u najmanje deset godina.

PARIZ - Francuska je od početka znala za tajne razgovore između Irana i Sjedinjenih Država o nuklearnom programu, rekao je u utorak francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius i dodao da je njega o tome obavijestio američki državni tajnik. "Znali smo, John Kerry me informirao o razgovorima između Iranaca i Amerikanaca. Bio sam obaviješten o razgovorima čim su počeli", rekao je Fabius za radio France-Culture i dnevni list Le Monde. Jedan američki dužnosnik u subotu je obznanio da su vođeni tajni američko-iranski razgovori te precizirao da su počeli nakon izbora iranskog predsjednika Hasana Rohanija u lipnju. "Nismo bili obaviješteni o pojedinostima, ali smo dogovorili s Johnom Kerryjem da će se s jedne strana odvijati razgovori 5+1 (pet stalnih članica Vijeća sigurnosti + Njemačka) koje odlično vodi visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton, a budući da su Amerikanci na prvoj crti u tom sukobu, vođeni su razgovori između Amerikanca i Iranaca koji su bili tajni", dodao je Fabius. Ustvrdio je k tomu da nije bilo tajnih razgovora između Pariza i Teherana.

LONDON - Industrija financijskih usluga trebala bi usvojiti dobrovoljne standarde kako bi pomogla obnoviti povjerenje u banke i ponuditi srednje rješenje, između samoregulative i prekomjerne državne regulative, pokazalo je danas objavljeno istraživanje. Regulatori u zemljama širom svijeta pojačali su nadzor nad sektorom a reputaciju banaka ozbiljno je poljuljao i niz skandala, uključujući pokušaj manipulacije kamatama na međubankovne pozajmice. Reuters tako podsjeća na skandal s dogovaranjem libora ali i na rekordnu globu odrezanu američkom JPMorganu zbog optužbi da su obmanjivali kupce hipoteka u pogledu njihove kvalitete. Izvješće koje je, između ostalih, naručila Britanska institucija za standarde (BSI), pokazuje stoga široku potporu financijske industrije za utvrđivanje dobrovoljnih standarda. Prema izvješću, donositelji odluka u industriji financijskih usluga smatraju da bi im usvajanje takvih standarda pomoglo u suradnji s regulatorima.

LJUBLJANA - Slovenske vlasti upozorile su uzgajivače maslina u zapadnom dijelu države da zbog opasne bakterijske bolesti maslina koja se pojavila na jugu Italije pripaze s uvozom sadnog materijala. Bakterija Xylella fastidiosa, koja pustoši po Apuliji u južnoj Italiji, izazvala je pravu uzbunu ne samo u Italiji nego po cijeloj Europi pa je agencija za sigurnu hranu ministarstva poljoprivrede upozorila uzgajivače da sadnice, koje većinom nabavljaju u Italiji, kupuju samo od provjerenih dobavljača, piše u utorak dnevni list "Primorski dnevnik" iz Kopra. Bolest koja izaziva sušenje listova maslina, a nakon toga i odumiranje pojedinih dijelova krošnje i postupno sušenje cijelog drveta popularno je nazvana bakterijska palež, a zbog opasnosti širenja bolesti mjere zaštite koje će važiti za cijelo područje EU priprema i Europska komisija, navodi list.

FRANKFURT - Broj radnih mjesta u EADS-ovom odjelu vojne opreme bit će smanjen zbog pada narudžbi, najavio je čelnik europskog zrakoplovnog koncerna u intervjuu za europske medije. "Ako se narudžbe vojne opreme otkazuju ili smanjuju kao što se proteklih godina događalo u Njemačkoj, takav trend nužno utječe na proizvodnju i zapošljavanje", kazao je Tom Enders u jučer objavljenom intervjuu za časopis udruženja bavarskih poslodavaca vbw-Unternehmermagazin. Njegova izjava nadovezala se na prošlotjedno izvješće njemačke novinske agencije DPA da EADS razmišlja o otpuštanju 20 posto radnika, što bi značilo otkaze za osam tisuća zaposlenih. Grupa će iduće godine, u sklopu reorganizacije, promijeniti ime u Airbus Defence and Space. Odluka o točnom broju još nije donesena, priopćeno je iz EADS-a, ali je Enders već upozoravao da će biti potrebne drastične mjere kako bi se osigurala budućnost tog odjela.

OSLO - Njemačka farmaceutska grupa Bayer predala je 1,8 milijardi eura vrijednu ponudu za norveškog partnera Algetu, specijaliziranog za radioterapijske tretmane za rak, objavila je u utorak norveška kompanija. Reagirajući na medijska izvješća, Algeta je u priopćenju za burzu dionica u Oslu objavila da im je Bayer ponudio 336 norveških kruna (40,7 eura) po dionici. Dodaju da je cijena koju su mediji objavili, od 306 norveških kruna po dionici. Vrijednost ponude 27 je posto viša od zaključne cijene Algetine dionice u prethodnom danu trgovanja. Algeta je specijalizirana za radioterapijske tretmane koji koriste radij 223 i torij 227 za uništavanje stanica raka, uz minimalnu štetu po okolno tkivo. Vodeći proizvod tvrtke Xofigo, kojim se liječi rak prostate, u svibnju je dobio dozvolu za korištenje u Sjedinjenim Državama i Algeta ga distribuira u suradnji s Bayerom.

LONDON/FRANKFURT/PARIZ - Ulagači su danas bili suzdržani na europskim tržištima dionica budući da su se izjalovila očekivanja o oporavku poslovnih rezultata kompanija na kraju godine. Londonski FTSE pao je 0,44 posto na 6.664 boda a pariški CAC 0,12 posto, na 4.296 bodova. Frankfurtski DAX stabilizirao se pak na 9.301 bodu, u plusu neznatna dva boda u odnosu na jučerašnje zatvaranje. Ulagači su očekivali oporavak poslovnih rezultata kompanija na kraju godine s obzirom na poboljšano stanje u europskom i globalnom gospodarstvu, ali ta su se očekivanja zasada izjalovila. "Europske dionice počinju biti malo prenapregnute budući da se očekivanja vezana za poslovne rezultate nisu u potpunosti ispunila", tumači Peter Garnry, strateg u banci Saxo. Među gubitnicima izdvajao se francuski Remi, cijena čijih je dionica potonula 11,6 posto nakon što je upozorio na dvoznamenkasti pad godišnje operativne dobiti zbog usporavanja u Kini. Prigušena potražnja iz Kine pogodila je i rezultate njemačke modne kuće Hugo Boss.

TOKIO - Na azijskim se burzama jutros trguje oprezno jer nema vijesti koje bi potaknule značajniji rast cijena dionica, dok je na valutnim tržištima ponešto oslabio pritisak na japanski jen. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu 0,6 posto, dok su cijene dionica u Singapuru i Šangaju skliznule 0,1 posto. Burzovni indeksi u Hong Kongu, Australiji i Južnoj Koreji ojačali su između 0,1 i 0,3 posto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio na dobitku 0,3 posto, koliko je ojačao i jučer. Azijske je ulagače na oprez navelo jučerašnje suzdržano trgovanje na Wall Streetu. Doduše, Dow Jones indeks dosegnuo je novu najvišu razinu u povijesti, no porastao je svega 7 bodova, dok je S&P 500 indeks blago skliznuo s rekordne razine. Cijene su dionica ove godine snažno porasle, zahvaljujući labavoj monetarnoj politici vodećih središnjih banaka u svijetu. No, najveća svjetska gospodarstva nisu baš u najboljoj formi, dok poslovni rezultati kompanija nisu impresivni.

NEW YORK - Na Wall Streetu se u ponedjeljak trgovalo vrlo oprezno, pri čemu je Dow Jones dopuzao do nove rekordne razine, dok je Nasdaq indeks u jednom trenutku, po prvi puta nakon 13 godina, uspio proviriti iznad psihološki važne granice od 4.000 bodova. Dow Jones ojačao je 7 bodova, ili 0,05 posto, na 16.072 boda, a Nasdaq indeks 0,07 posto, na 3.994 boda. S&P 500 oslabio je, pak, 0,13 posto, na 1.802 boda. S&P 500 indeks porastao je od početka godine 26,4 posto, unatoč ne baš impresivnoj situaciji u američkom gospodarstvu i nepoticajnim poslovnim rezultatima kompanija. Premda krajem godine menadžeri fondova uljepšavaju svoje portfelje, zbog čega cijene dionica obično rastu, ulagači nisu sigurni da još ima puno prostora za uspon, pa na tržištu vlada oprez. Nakon što su u nedjelju šest svjetskih velesila i Iran postigli dogovor o nuklearnom programu Teherana, što umanjuje rizike od rata na Bliskom istoku, cijene su nafte oštro pale.

(Hina) xggoj ymkuz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙