FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 18. studenog 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

SARAJEVO - Posebni predstavnik Europske unije u Bosni i Hercegovini Peter Sorensen izjavio je u ponedjeljak kako je uvjeren da će se pitanje trgovinskih odnosa BiH i Hrvatske kao članice EU riješiti ubrzo i na zadovoljavajući način kako je to bio slučaj tijekom ranijih proširenja EU, ocijenivši da je riječ o pitanjima tehničke naravi. "Naša očekivanja u odnosu na BiH nisu se promijenila", kazao je Sorensen novinarima u Sarajevu na otvaranju niza susreta posvećenih bosanskohercegovačkom preuzimanju predsjedavanja CEFTA-om. Pojasnio je kako je pitanje izvoza roba iz Hrvatske na tržište BiH tehničke naravi te kako je uvjeren da će se uskoro i riješiti. "Očekujemo da ćemo se oko toga usuglasiti i to uskoro", kazao je Sorensen. Nakon pridruživanja EU 1. srpnja Hrvatska je napustila članstvo u CEFTA-i koje joj je ranije jamčilo bescarinski izvoz na bosanskohercegovačko tržište. Trenutačno se između BiH i EU još vode pregovori radi zaključivanja protokola uz Privremeni sporazum o trgovini i trgovinskim pitanjima kako bi se uzelo u obzir pristupanje Hrvatske Uniji. Vlasti BiH pritom pokušavaju izboriti opću reviziju izvoznih olakšica, dok je Europska komisija usmjerena na tehničku prilagodbu sporazuma s BiH odnosno primjenjivanje njegovih sadašnjih odredbi na Hrvatsku kao članicu Unije.

BUDIMPEŠTA - U idućih nekoliko tjedana ili mjeseci 100-tinjak tisuća vlasnika hipotekarnih kredita koji imaju problema s otplatom moći će se uključiti u shemu kojom se izračun mjesečne rate temelji na fiksnom valutnom tečaju, kazao je u ponedjeljak Mihaly Patai, čelnik tamošenjeg bankovnog udruženja. Proširena shema uključit će tako nekoliko desetina tisuća zajmoprimaca koji ne mogu vraćati kredite, kazao je Patai, predsjednik uprave i izvršni direktor mađarskog ogranka UniCredita. Ohrabrujuće je za mađarski bankarski sustav što mađarske banke na koje se to odnosi čine sve kako bi se osiguralo da odgovarajuće odluke zakonodavaca budu uspješno provedene, kazao je Patai na skupu održanom u tamošnjoj središnjoj banci. Početkom studenoga mađarski je parlament na incijativu vladajuće stranke Fidesz donio odluku o proširenju sheme o ograničenju valutnog tečaja i produljenju moratorija za ovršne postupke na cijelo razdoblje zimskih mjeseci pa sve do 30. travnja.

LONDON - Euro je danas bio na neznatnom dobitku prema dolaru i jenu na međunarodnim deviznim tržištima, dok su izrazitiji dobitnici nakon najave odvažnih kineskih reformi bile valute poput novozelandskog i australskog dolara. Euro je tako ojačao prema dolaru 0,13 posto, na 1,3518 dolara. Ojačao je blago i prema jenu, na 135,26 jena. Dolar je na manjem gubitku, od 0,1 posto, bio i prema jenu, te se njime trgovalo po 100,07 jena. Valute s višim prinosima, poput australskog i novozelandskog dolara, danas su ojačale prema dolaru i jenu, uz podršku uzleta cijena na tržištima dionica jer su ulagače ohrabrili kineski planovi reformi gospodarstva. Dolar se našao pod pritiscima nakon što je viceguvernerka američke središnje banke Fed Janet Yellen prošli tjedan sugerirala da nema namjere žuriti s ukidanjem poticaja. Većina ulagača sada očekuje da će Fed početi smanjivati poticaje tek u ožujku 2014. godine.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙