FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 20. studenog 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

LONDON/ZAGREB - Reforme stagniraju u cijeloj tranzicijskoj regiji od sredine prošlog desetljeća, konstatira danas Europska banka za obnovu i razvitak (EBRD) u ovogodišnjem Izvješću o tranzicijiu EBRD-u, izdvajajući zaokret u javnom mnijenju prema tržišnim reformama nakon financijske krize iz 2008. i 2009., posebno u zemljama na višem stupnju demokratskog razvoja. Dugoročne prognoze pokazuju da će rast produktivnosti vjerojatno ostati umjeren u idućih 10 godina i u prosjeku iznositi između dva i četiri posto, zadrže li zemlje sadašnju politiku i institucije. U idućem desetljeću rast bi trebao dodatno oslabiti, procjenjuju. To bi značilo da bi se približavanje životnom standardu zapadne Europe zaustavilo u pojedinim zemljama odnosno usporilo na pužev korak, zaključuju. "U idućih 20 godina samo će srednjoeuropske i baltičke zemlje dosegnuti odnosno premašiti 60 posto prosjeka dohotka po stanovniku u 15 'starih' članica Europske unije", ističu u EBRD-u.

ZAGREB - Nakon pokretanja pregovora o slobodnoj trgovini sa SAD-om i njihova zaključenja s Kanadom ove godine, Europska unija pokrenut će u četvrtak na sastanku na vrhu u Pekingu pregovore s Kinom o prvom bilateralnom investicijskom sporazumu, koji bi trebao omogućiti bolji pristup tržištu i bolju zaštitu investicija objema stranama. Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso i predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy sastat će se u četvrtak s kineskim premijerom Li Keqiangom, nakon susreta s predsjednikom Xi Jinpingom u srijedu navečer. Na 16. summitu EU-a i Kine sudjelovat će i više povjerenika Europske komisije. To je prvi sastanak na vrhu europskih čelnika s novim kineskim vodstvom, koje je vlast preuzelo u ožujku, a održava se na desetu godišnjicu strateškog partnerstva EU-a i Kine. "Zeleni rast u sigurnijem svijetu bit će dominanta tema ovog summita i moto naše buduće suradnje", istaknuo je pred summit Barroso, podsjećajući da je EU najveći kineski ekonomski partner, a Kina drugi europski, odmah nakon SAD-a. Trgovinska razmjena između dviju strana prošle je godine iznosila gotovo pola bilijuna eura. Investicijski sporazum trebao bi zamijeniti 26 postojećih bilateralnih sporazuma koje su države članice EU-a sklopile s Kinom.

MADRID - Španjolsko gospodarstvo na putu je oporavka koji će omogućiti još tri godine smanjenje deficita bez potrebe za dodatnim rezovima u potrošnji ili povećanjima poreza, ustvrdio je tamošnji ministar financija. Uz podršku izvoza izgledi za Španjolsku su se poboljšali, pojašnjava za Reuters ministar Cristobal Montero. Po njegovim je riječima, Španjolska na putu da ispuni prognozirani proračunski manjak u ovoj godini od 6,5 posto bruto domaćeg proizvoda i rast BDP-a od najmanje 0,7 posto iduće godine, što bi bio prvi značajniji rast od 2008. Četvrto najveće gospodarstvo eurozone dogovorilo je s Europskom komisijom pomicanje roka za svođenje manjka ispod gornje dopuštene granice od tri posto BDP-a kako se ne bi zakočilo gospodarstvo i kako bi se smanjila rekordna nezaposlenost.

PARIZ - Međunarodna agencija za energiju (IEA) pozvala je u srijedu Estoniju, iz skupine najvećih svjetskih proizvođača nafte iz škriljca, da postane njezina 29. članica. U priopćenju je agencija objavila da su ministri zemalja članica "zaključili da je ta zemlja ispunila sve uvjete za članstvo u IEA, uključujući i obvezu držanja obveznih zaliha nafte za pokrivanje 90 dana neto uvoza". Stoga je Estonija pozvana da ubrza postupak pridruživanja agenciji. Ta baltička zemlja "spada među najveće svjetske proizvođače nafte iz škriljca i njezin se energetski sektor u velikoj mjeri oslanja na taj izvor, iz kojeg podmiruje najveći dio potrošnje električne energije", navodi IEA. Agencija je inače energetski ogranak Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD). Sjedište joj je u Parizu a osnovana je nakon naftne krize 1973-1974. kako bi pratila naftna i energetska tržišta, savjetovala o energetskoj strategiji i nadzirla obvezne zalihe nafte.

LONDON - Cijene nafte ponovo su se danas spustile na međunarodnim tržištima budući da se optimizam u pogledu pregovora o iranskom nuklearnom programu nadovezao na jučerašnju djelomičnu obnovu opskrbe iz Libije. Na londonskom se tržištu cijena barela sirove nafte smanjila 30 centi, na 106,62 dolara. Jučer je zaključila trgovinu u minusu 1,55 dolara, pritisnuta djelomičnom obnovom opskrbe iz Libije. Na američkom se tržištu barelom danas trgovalo po gotovo nepromijenjenoj cijeni od 93,44 dolara. Jučer je obnovljen izvoz preko libijske luke Melite nakon završetka prosvjeda pa je povećana proizvodnja na obližnjem naftnom polju i ublažena kriza u libijskom gospodarstvu. Većina libijskih naftnih postrojenja zatvorena je od kraja srpnja budući da su različite skupine u nastojanju da izbore politička prava podvrgnule vladu pritisku, zbog čega je opskrba svjetskog tržišta smanjena za milijun barela dnevno. Odvojeno je OPEC danas objavio da je cijena referentne košarice njegove nafte jučer iznosila 105,02 dolara, što znači da je ostala nepromijenjena u odnosu na prethodni dan trgovanja.

LONDON/NEW YORK - Dolar je danas na međunarodnim deviznim tržištima oslabio prema jenu nakon što je čelnik američke središnje banke Ben Bernanke kazao da će središnja banka zadržati vrlo popustljivu monetarnu politiku dokle god bude potrebno. Dolar je tako prema jenu oslabio za 0,22 posto, na 99,90 jena. Euro je pak prema dolaru ostao nepromijenjen i njime se trgovalo po 1,3540 dolara. U fokusu ulagača bio je istup čelnika Feda Bena Bernankea koji je zrcalio izjave Janet Yellen, nominirane kandidatkinje za njegovu nasljednicu na čelnom mjestu, kazavši da je gospodarstvo, premda je zabilježen značajan napredak, i dalje prilično daleko od onog što su u vladi priželjkivali. Bernanke napominje da će dužnosnici početi smanjivati poticaje tek kada se uvjere u održiv rast zaposlenosti, dodajući kako će kamatne stope vjerojatno ostati blizu nule još značajno vrijeme nakon završetka programa kupovine obveznica.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙