FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 14. studenog 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati

FRANKFURT - Inflacija u eurozoni zadržat će se idućih godina ispod razine koju cilja Europska središnja banka (ECB), dok će rast ubrzati, procjenjuju stručnjaci u objavljenom istraživanju središnje monetarne institucije eurozone. U ECB-ovoj redovnoj tromjesečnoj anketi profesionalni su 'prognostičari' procijenili da će prosječna stopa inflacije u eurozoni ove godine iznositi 1,4 posto. U 2014. trebala bi porasti na 1,5 posto, te na 1,6 posto u 2015. ECB definira stabilnost cijena stopom inflacije "nešto ispod" dva posto. Prognozirana prigušena inflacija obrazložena je različitim faktorima, uključujući umjereni oporavak gospodarstva, slabi rast plaća, visoku razinu nezaposlenosti, povoljnije trendove u cijenama roba i jačanje eura. Procjenjujući izglede za gospodarski rast u zoni primjene jedinstvene europske valute, ispitanici obuhvaćeni anketom ECB-a prognozirali su pad gospodarskih aktivnosti u ovoj godini za 0,4 posto i povratak pozitivnim stopama rasta u idućoj godini, uz procijenjenu stopu rasta od jedan posto, odnosno 1,5 posto u 2015. Istraživanja ekonomske klime u trećem tromjesečju navodi na zaključak da će rast BDP-a eurozoni ostati umjeren. Većina ispitanika sugerira da je glavni faktor koji koči snažniji oporavak i dalje fragmentacija uvjeta financiranja poslovanja, navode u ECB-u.

LONDON/ZAGREB - Europska banka za obnovu i razvitak (EBRD) dodijelila je tvrtki Raiffeisen FACTORING zajam od 10 milijuna eura radi poboljšanja likvidnosti malih i srednjih poduzeća i korporativnog sektora u Hrvatskoj, priopćeno je danas iz EBRD-a. Taj će zajam Raiffeisen FACTORING-u omogućiti da realnom sektoru poveća dostupnost financiranja u vidu faktoringa, pojašnjava EBRD u priopćenju. "Glavni je motiv za pojačanu primjenu faktoringa i instrumenata financiranja lanaca nabave, kao i za proširenje palete faktoring proizvoda prije svega pomoć malim i srednjim tvrtkama i korporativnim klijentima da poboljšaju likvidnost i upravljanje obrtnim kapitalom", objavio je EBRD. Potražnja za uslugama faktoringa snažno raste, a hrvatska vlada priprema i novi zakon koji će proširiti doseg dostupnih usluga, navodi se u priopćenju. Spomenutim zajmom EBRD posebno cilja domaća mala i srednja poduzeća čiji razvoj koči ograničen pristup financiranju. Ta poduzeća u Hrvatskoj zapošljavaju 64 posto ukupnog radno sposobnog stanovništva i zaslužna su za oko 50 posto BDP-a. Raiffeisen FACTORING podružnica je u potpunom vlasništvu Raiffeisenbank Austria Zagreb, a počela je poslovati u siječnju 2008. godine.

ATENA - Grčko gospodarstvo smanjilo se u trećem tromjesečju tri posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok je stopa nezaposlenosti u kolovozu stagnirala na razini prethodnog mjeseca, izvijestio je grčki statistički ured. Grčko gospodarstvo smanjilo se u trećem tromjesečju tri posto na godišnjoj razini. Ujedno je revidirao podatke za prethodna dva tromjesečja, koji sada pokazuju pad aktivnosti u drugom tromjesečju za 3,7 posto, te za 5,5 posto u prva tri ovogodišnja mjeseca. U odvojenom je izvješću ELSTAT objavio da je sezonski prilagođena nezaposlenost u Grčkoj u kolovozu stagnirala na razini iz prethodnog mjeseca kada je prema revidiranim podacima iznosila 27,3 posto. Bez posla je u kolovozu bilo 1.365.406 grčkih građana, što je 6.557 više nego u srpnju. U odnosu na prošlogodišnji kolovoz broj nezaposlenih uvećan je za 95.326. U dobnoj skupini od 15 do 24 godine stopa nezaposlenosti poskočila je u kolovozu na 60,6 posto. U srpnju iznosila je 55,1 posto.

LONDON/FRANKFURT/PARIZ - Uzlet europskih burzovnih indeksa tijekom dana je posustao nakon što su najnoviji podaci o rastu eurozone očitovali oštro usporavanje rasta u trećem tromjesečju, što je odvratilo ulagače na europskim burzama od većih kupovina. Londonski Ftse indeks ojačao je tako za 0,4 posto, na 6.654 boda, frankfurtski DAX za 0,7 posto, na 9.118 bodova a pariški CAC za 0,67 posto, na 4.268 bodova. Po danas objavljenim podacima europskog statističkog ureda Eurostata, rast gospodarstava eurozone u trećem je tromjesečju iznosio svega 0,1 posto prema prethodna tri mjeseca. Podaci su lošiji nego što se očekivalo. Današnji rast cijena dionica na globalnim tržištima potaknule su izjave viceguvernerke američke središnje banke Fed Janet Yellen, kandidatkinje predsjednika Baracka Obame za čelno mjesto u banci, koja je izjavila da Fed ima "još posla koji mora odraditi" kako bi pomogao gospodarstvu. To sugerira da ne želi žuriti sa smanjenjem programa otkupa obveznica. Među najvećim gubitnicima bile su energetsko-distributivne tvrtke, s prosječnim gubitkom od 1,7 posto. Njemački RWE je zabilježio pad cijena dionica od 8,7 posto, nakon što je najavio ukidanje radnih mjesta i smanjenje kapitalnih investicija.

LONDON/NEW YORK - Euro je oslabio danas prema dolaru na međunarodnim tržištima nakon slabih podataka iz eurozone, dok je dolar prema jenu ojačao pod utjecajem izjava japanskog ministra financija kako opcija valutne intervencije ostaje otvorena. Euro je prema dolaru u takvim okolnostima oslabio 0,24 posto, na 1,3453 dolara. Dolar je ojačao i prema jenu, poskočivši za 0,8 posto, na 100 jena. Vjetar u leđa dolaru prema jenu pružile su pak izjave japanskog ministra financija. Taro Aso potaknuo je val prodaja jena izjavama pred tamošnjim odborom za financije da Japan mora zadržati valutnu intervenciju među raspoloživim instrumentima i da bude spreman poduzeti određene poteze u slučaju pretjeranih oscilacija na tržištu. Jenu nisu u prilog išle ni izjave viceguvernerke američke središnje banke Fed i kandidatkinje za čelnu poziciju u banci Janet Yellen da ne želi žuriti sa smanjenjem monetarnih poticaja.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙