FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 19. studenog 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

BERLIN - Čelnik njemačke Udruge poslodavaca u utorak je izjavio kako smatra da će planovi predstojeće vlade o socijalnoj pomoći i o uvođenju minimalne plaće ugroziti konkurentnost. Dan nakon što je izabran na čelo te udruge, Ingo Kramer je rekao kako smatra da se konzervativci kancelarke Angele Merkel i socijaldemokrati koji pregovaraju o osnivanju koalicijske vlade, nisu usredotočili na prava pitanja. "Daljnje pogodnosti za mirovine, socijalna skrb, obiteljska i zdravstvena skrb, minimalne plaće i novo reguliranje tržišta rada, viši javni troškovi i veće opterećenje u davanjima su stvari o kojima se raspravlja. No, daje li nam to pravo da u opasnost dovodimo konkurentnost koja je ponovno postignuta nakon teških godina time što ćemo tvrtke stisnuti u novi steznik ograničavajućih propisa", zapitao se Kramer. Njemačko gospodarstvo nastavilo je s rastom tijekom krize u eurozoni koja je teško pogodila brojne trgovinske partnere te zemlje. Gospodarstvo je stagniralo tijekom prvoga kvartala 2013., a potom je u drugom kvartalu zabilježilo rast od 0,7 posto ali samo 0,3 posto u razdoblju između srpnja i rujna.

SARAJEVO - Vlasti Bosne i Hercegovine računaju na uspješnu provedbu postojećeg stand-by aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), no sva buduća kreditna zaduženja te zemlje morat će dobiti suglasnost državnog parlamenta, najavio je u utorak predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda. Novinarima je kazao kako su u tijeku razgovori o tome kako ispuniti sve obveze o kojima ovisi dodjela nove tranše kredita po stand-by aranžmanu. Do 20. prosinca BiH bi na taj način trebala dobiti novi iznos kredita od 56,4 milijuna konvertibilnih maraka (oko 29 milijuna eura). "Približena su stajališta o puno toga, no još postoje neki prijepori iz entiteta", kazao je Bevanda potvrdivši kako u konačnici računa na cjelovitu provedbu postojećeg stand-by aranžmana. Nije želio preciznije obrazložiti o kakvim je prijeporima riječ dodajući samo kako postoji cijeli niz obveza koje proizlaze iz pisma namjere upućenog MMF-u i koje valja provesti. Do sada su se aranžmani s MMF-om sklapali na razini Vijeća ministara odnosno vlada entiteta. BiH je s MMF-om u rujnu 2012. sklopio dvogodišnji stand-by aranžman na temelju kojega mu je odobren kredit od 403,8 milijuna eura, uz uvjet provedbe reformi financijskog sustava uključujući smanjenje proračunskih troškova.

LONDON/NEW YORK - Na međunarodnim deviznim tržištima danas su zabilježene neznatne promjene tečajeva vodećih svjetskih valuta, uglavnom pod utjecajem vijesti iz središnjih banaka najvećih svjetskih gospodarstava. Eurom se u takvim okolnostima trgovalo po 1,3508 dolara, što znači da je u neznatnom plusu, od 0,04 posto, u odnosu na prethodno zatvaranje. Dolar je ostao gotovo nepromijenjen i u odnosu na jen pa se njime trgovalo po 99,98 jena. Blage pritiske na euro izazvala je objava budno praćenog indeksa gospodarske klime u Njemačkoj koji izrađuje njemački institut ZEW. Iako je pokazatelj gospodarske klime u najvećem europskom gospodarstvu u studenom dosegnuo najvišu razinu u četiri godine, indeks kojim se ocjenjuje trenutačna situacija smanjen je i lošiji je od očekivanja. Dolar je pod pritiscima od prošlog tjedna nakon izjava Janet Yellen, viceguvernerke i kandidatkinje za guvernersku dužnost u američkoj središnjoj banci Fed, koje su potvrdile njezinu sklonost popustljivoj monetarnoj politici.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙