FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

Autor: sbak
ZAGREB, 25. studenog 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 21 sat

BUKUREŠT - Hrvatski premijer Zoran Milanović izjavio je u ponedjeljak u Bukureštu da je gospodarska suradnja s Kinom djelomično "sputana" zbog članstva Hrvatske u EU-u, ali da Hrvatska poput drugih članica Unije želi osnažiti odnose s Kinom čiji je premijer Li Keqiang također pokazao interes za tješnju suradnju dvaju gospodarstava. Milanović i Li Keqiang sastali su se u glavnom gradu Rumunjske na summitu čelnika zemalja srednje i istočne Europe (CEE) i Kine kojim su nastavljeni prošlogodišnji razgovori iz Varšave između jednog od najmoćnijih svjetskih gospodarstava i tzv. Kluba 16. "Od prošlog summita u Varšavi uspostavili smo tješnju suradnju, no još čekamo realizaciju projekata. Hrvatska je od 1. srpnja članica EU-a i većina zemlja ove skupine je na neki način sputana članstvom u Uniji", rekao je Milanović nakon sastanka s kineskim premijerom. "Drago mi je da ćemo razmijeniti mišljenja o našoj bilateralnoj suradnji i nadam se da će ovaj skup pridonijeti jačanju naših bilateralnih odnosa", istaknuo je Li.

SARAJEVO - Predsjednik Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Theodor Meron u ponedjeljak je posjetio područje Tomašice kod Prijedora u sjeverozapadnoj Bosni gdje je prije tri mjeseca pronađena masovna grobnica iz koje su do sada ekshumirana tijela više od 430 Hrvata i Bošnjaka ubijenih još 1992. godine. "Veoma je teško stajati na ovom mjestu suočen licem u lice s užasima što ih jedan čovjek može učiniti drugom", kazao je Meron novinarima nad grobnicom koja vjerojatno krije tijela još stotina žrtava masovnih zločina što su ih počinile paravojne snage bosanskih Srba. U kampanji etničkog čišćenja 1992. godine srpske su snage na tom području pobile više od tri tisuće Hrvata i Bošnjaka. Grobnica Tomašica pronađena je 18 godina nakon rata zahvaljujući informacijama koje su dala dvojica bivših pripadnika vojske bosanskih Srba.

ŽENEVA - Listu sudionika mirovne konferencije o Siriji koju će u siječnju organizirati UN tek treba dovršiti, izjavio je u ponedjeljak međunarodni izaslanik za Siriju Lakhdar Brahimi ostavljajući otvorenim pitanje hoće li za stolom biti i Iran. Upitan hoće li Iran i Saudijska Arabija doći na razgovore, Brahimi je na konferenciji za novinare rekao: "Još nismo utvrdili listu, ali te će dvije zemlje svakako biti među mogućim sudionicima". Brahimi se 20. prosinca planira ponovno susresti s ruskim i američkim pokroviteljima konferencije te je pozvao sirijsku vladu i oporbu da smanje intenzitet sukoba, iako je "realističan" da prije pregovora vjerojatno neće doći do prekida vatre. Mirovna konferencija o Siriji, nazvana Ženeva 2, održat će se 22. siječnja, najavio je u ponedjeljak glasnogovornik glavnog tajnika UN-a Bana Ki-moona, čime je okončano šestomjesečno natezanje oko datuma. Američki državni tajnik John Kerry je u Washingtonu ocijenio da je mirovna konferencija najbolja prilika za osnivanje prijelazne vlade, ali da ne treba podcjenjivati teškoće koje stoje na tom putu.

JERUZALEM - Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je rekao u ponedjeljak da je poslao svog savjetnika za nacionalnu sigurnost u Sjedinjene Države na razgovore o sporazumu o iranskom nuklearnom programu. "Jučer sam razgovarao s američkim predsjednikom Barackom Obamom i dogovorili smo da sljedećih dana izaslanstvo pod vodstvom savjetnika za nacionalnu sigurnost Yossija Cohena ode u Sjedinjene Države na razgovore o sporazumu s Iranom", rekao je Netanyahu u parlamentu.

LONDON - Izrael bi trebao izbjegavati poteze koji bi mogli potkopati prijelazni nuklearni sporazum između Irana i svjetskih sila, izjavio je u ponedjeljak britanski ministar vanjskih poslova William Hague. "Obeshrabrivat ćemo svakoga na svijetu, uključujući Izrael, od poduzimanja bilo kakvih koraka koji bi potkopali taj sporazum i dat ćemo to svima do znanja", rekao je Haague pred parlamentom. Hague, koji je zastupnike izvijestio o pregovorima u Ženevi, dodao je kako nije vidio nikakav znak da bi bilo koja zemlja, koja se protivi sporazumu, pokušala potkopati ga te je naglasio da će ga Britanija "braniti".

RIJAD - Saudijska Arabija je oprezno dočekala postizanje dogovora o iranskom nuklearnom programu i ocijenila da Teheran mora dokazati "dobru volju" i umiriti svoje arapske susjede. "Taj dogovor može predstavljati prvi korak prema globalnom rješenju predmeta iranskog nuklearnog programa, ako postoji dobra volja", navelo je Vijeće saudijskih ministara. Nakon nekoliko dana teških pregovora velike sile i Iran su u nedjelju objavile dogovor po kojem je Iran prihvatio ograničenja svoga nuklearnog programa u zamjenu za ublaženje gospodarskih sankcija. Saudijska Arabija i njezini partneri iz Vijeća za suradnju u Zaljevu strahuju da će Iran izraditi atomsko oružje pod krinkom nuklearnog programa civilne namjene.

VATIKAN - Na prvom susretu pape Franje i ruskog predsjndika Vladimira Putina u ponedjeljak u Vatikanu u središtu razgovora našlo pitanje se koliko dvojica čelnika stvarno mogu napraviti za mir u Siriji i na Bliskom istoku, kao i na svijetu, a posebno je istaknut položaj kršćana na Bliskom istoku bez obzira kojoj crkvi pripadaju. Papa Franjo i ruski predsjednik pozvali su na "mirno rješenje" i pregovore koji uključuju "sve etničke i vjerske sastavnice" u Siriji. Po službenim priopćenjima "posebna je pozornost posvećena postizanju mira na Bliskom istoklu i teškom stanju u Siriji. Putin je Papi zahvalio na njegovom pismu skupu G20 u rujnu Sankt Petersburgu, kojime je Putin predsjedao, a koje je u određenoj mjeri utjecalo na čelnike vodećih zemalja svijeta prihvate da se pokuša pregovorima riješiti sirijska kriza. Predsjednik Putin Papu nije pozvao da posjeti Rusiju no glasnogovornik Vatikana otac Federico Lombardi napomenuo je da "to nije bilo ni očekivano", navodi agencija AFP.

RIGA - Radovi rasčišćavanja nakon urušavanja krova supermarketa u Rigi završili su u ponedjeljak poslijepodne i nisu pronađena nova tijela, pa je 54 poginule osobe konačan broj stradalih, objavili su spasioci. "Potraga je završena u 15,40 po mjesnom vremenu. Nismo našli nova tijela", rekla je glasnogovornica vatrogasaca Viktorija Sembele. S tri minute šutnje odana je u ponedjeljak ujutro počast žrtvama te najteže katastrofe koja je zadesila baltičku zemlju s 2 milijuna stanovnika od kada je prije dvadeset godina neovisna. To je ujedno i jedna od najtežih nesreća urušavanja krova u svijetu u posljednjih 30 godina.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙