FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Draghijeve izjave poduprle euro; Fedove zabilješke pritisnule jen

Autor: vmom
LONDON, 21. studenog 2013. (Hina/Reuters) - Euro je danas ojačao prema dolaru na međunarodnim deviznim tržištima nakon što je predsjednik Europske središnje banke (ECB) minimizirao mogućnost uvođenja negativne kamatne stope na depozite banaka.

Euro je tako prema dolaru ojačao 0,2 posto, na 1,3460 dolara. Time se oporavio od ranijih gubitaka koji su ga nakratko spustili i do 1,3399 dolara, najniže razine u proteklih tjedan dana.

Jedinstvena europska valuta poskočila je i prema jenu, i to jedan posto, na 135,69 jena, nadomak najviše razine u četiri godine od 135,95 jena.

I dolar je prema jenu značajnije ojačao, nakratko se popevši na 100,93 jena, što je njegova najviša razina od druge polovine srpnja. Potom se stabilizirao na 100,80 jena, a to znači da je ojačao 0,8 posto u odnosu na zatvaranje u prethodnoj trgovini.

Čelnik ECB-a Mario Draghi danas je u Berlinu kazao da je na posljednjem bančinom zasjedanju bilo govora o negativnim kamatnim stopama na depozite i otada nema nikakvih vijesti. Kazao je da središnja banka nije uočila deflaciju.

Njegove izjave nisu se međutim podudarale s jednim izvješćem od srijede u kojem se kazalo da bi ECB mogao razmotriti uvođenje negativne kamatne stope na prekonoćne depozite banaka. Takve špekulacije, koje nisu željeli komentirati u ECB-u, pritisnule su nakratko euro.

"Činjenica što je Draghi kazao da ga ne brine deflacija dala je euru vjetar u leđa. Ipak, mislim da su reakcije na njegove izjave bile pretjerane pa bi se euro mogao povući", kazao je Chris Turner, čelnik valutne analize u tvrtki ING, dodao je.

Dolar je pak nakratko dosegnuo najvišu razinu u četiri mjeseca prema jenu nakon što su zabilješke sa sastanka američke središnje banke Fed dale naslutiti da bi Fed mogao uskoro početi smanjivati monetarne poticaje. Jen se tako našao pod snažnim prodajnim pritiscima, s obzirom da tržišni sudionici očekuju da će monetarna politika u Japanu još neko vrijeme ostati vrlo popustljiva.

Britanska funta u takvom je ozračju dosegnula najvišu razinu prema jenu u posljednjih četiri godine, te se njome trgovalo po 162,75 jena.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙