FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro blago ojačao prema dolaru; trgovanje slabije zbog praznika

Autor: vmom
LONDON/NEW YORK, 11. studenog 2013. (Hina/Reuters) - Euro je danas blago ojačao prema dolaru na međunarodnim deviznim tržištima, jer su ulagači prodavali jedinstvenu valutu čim se popela na oko 1,34 dolara, u okolnostima nepodudarnih monetarnih politika u eurozoni i u Sjedinjenim Državama.

Euro je tako nakratko dosegnuo 1,3406 dolara, u uvjetima slabijeg od uobičajenog obujma trgovanja zbog obilježavanja Dana sjećanja na poginule vojnike u SAD-u i Dana primirja kojim je zaključen Prvi svjetski rat u Francuskoj. Potom se stabilizirao na 1,3392 dolara, što znači da je ojačao 0,23 posto u odnosu na prethodno zatvaranje.

Dolar je prema jenu ostao više-manje nepromijenjen i njime se trgovalo po 99,18 jena.

Euro je prošlog četvrtka pao na najnižu razinu u dva mjeseca prema dolaru, od 1,3295 dolara, nakon što je Europska središnja banka (ECB) iznenadila tržišta snižavanjem ključne kamatne stope na 0,25 posto, novu rekordno nisku razinu.

Dolar je danas prekinuo dvodnevni niz golemih dobitaka, s tim da će njegov daljnji uzlet po ocjeni analitičara ovisiti o tome hoće li se nastaviti rast prinosa na američke državne obveznice, obzirom da se zahuktava rasprava o vremenskim odrednicama mogućeg početka smanjenja monetarnih poticaja u SAD-u.

"Dolar je tako blago skliznuo, no odlučujući je čimbenik rast prinosa na američke državne obveznice", kazao je Jeremy Stretch, čelnik valutne analize u tvrtki CIBC World Markets. "Dolar će imati podršku, a što se eura tiča, njegove će prodaje uslijediti čim dosegne 1,34 dolara".

Američkoj valuti podršku je u prošli petak pružilo ključno izvješće o zaposlenosti koje je pokazalo da su američki poslodavci u listopadu otvorili 204 tisuće novih radnih mjesta, znatno više od očekivanih 125 tisuća.

Taj je podatak posebno ugodno iznenadio budući da se odnosi na mjesec u kojem je spor oko proračuna u Washingtonu rezultirao 16-dnevnom blokadom rada američke državne uprave. Najnovije brojke tako sugeriraju da oporavak američkog gospodarstva počiva na čvršćim temeljima no što se ranije mislilo.

Od vijesti iz eurozone izdvaja se izjava dužnosnika ECB-a Benoita Coeurea od ovog vikenda da bi središnja banka mogla dodatno smanjiti kamatne stope i omogućiti dodatnu likvidnost. Njezini dužnosnici bili su podijeljeni u vezi sniženja kamatnih stopa na prošlotjednom redovnom mjesečnom zasjedanju.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙