FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Špekulacije o ranijem smanjenju Fedovih poticaja podupiru dolar

Autor: vmom
LONDON, 12. studenog 2013. (Hina/Reuters) - Dolar je danas ojačao prema jenu na međunarodnim deviznim tržištima, približivši se razini od 100 jena, zbog očekivanja da će se monetarni poticaji u SAD-u početi smanjivati ranije no što se očekivalo.

Euro je u takvim okolnostima prema dolaru oslabio 0,2 posto, na 1,3386 dolara. Zadržao se tako iznad 1,3295 dolara, najniže razine u dva mjeseca, na koju se spustio prošlog četvrtka uslijed vala prodaja nakon neočekivanog sniženja ključne kamatne stope u eurozoni.

Dolar je ojačao prema jenu za 0,6 posto, na 99,80 jena, što je njegova najviša razina od 13. rujna.

Vjetar u leđa dolaru pružile su raširene špekulacije da bi američka središnja banka Fed ipak mogla ranije no što se u posljednje vrijeme očekivalo početi smanjivati program otkupa obveznica, 'težak' 85 milijardi dolara mjesečno. Takva očekivanja ojačala su nakon iznenađujuće dobrih podataka o američkoj zaposlenosti, objavljenih krajem prošlog tjedna.

"Bolji od očekivanja podaci s američkog tržišta rada, kao i moguće daljnje ublažavanje monetarne politike u eurozoni pripomažu jačanju dolara", kazao je Niels Christensen, valutni strateg u banci Nordea.

Među najvećim gubitnicama danas su pak bile švedska i norveška kruna, uslijed očekivanja sniženja tamošnjih ključnih kamatnih stopa. Švedska kruna oslabila je danas prema euru za 1,3 posto, nakratko zabilježivši najnižu razinu u posljednjih 17 mjeseci. Razlog njezinom oštrom padu su glasine o mogućem sniženju kamatnih stopa. Potaknuli su ih novi podaci o indeksu potrošačkih cijena, očitujući slabu inflaciju.

"Podaci o inflaciji u Švedskoj bili su okidač za glasine o mogućem sniženju kamatnih stopa. Obzirom da tržišta nisu u potpunosti uračunala određeno smanjenje kamatnih stopa, švedska kruna ima još nešto prostora za slabljenje", kazao je Carl Hammer, glavni valutni strateg u švedskoj banci SEB.

Norveška je kruna nakratko prema euru zabilježila najnižu razinu u posljednje gotovo četiri godine zbog očekivanja da će norveška središnja banka ići stopama Europske središnje banke i sniziti iduće godine svoje ključne kamatne stope.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙