FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dolar ojačao prema euru nakon izjava Fedova dužnosnika

Autor: vmom
LONDON/NEW YORK, 13. studenog 2013. (Hina/Reuters) - Na međunarodnim deviznim tržištima dolar je danas ojačao prema euru nakon izjava dužnosnika američke središnje banka Fed koje signaliziraju smanjenje monetarnih poticaja u SAD-u možda već idućeg mjeseca.

Euro je u takvim okolnostima prema dolaru oslabio 0,3 posto, na 1,3397 dolara. Drži se tako i dalje iznad najniže razine u protekla dva mjeseca od 1,3295 dolara, na koju se spustio prošlog četvrtka nakon neočekivanog sniženja kamatnih stopa.

Dolar je ostao uglavnom nepromijenjen prema jenu, na 99,52 jena, što je nedaleko najviše razine u dva mjeseca od 99,79 jena, na koju se popeo u trgovanju prethodnog dana.

U fokusu ulagača bile su izjave čelnika Fedove podružnice u Atlanti Dennisa Lockharta da opcija smanjenja programa otkupa obveznica ostaje otvorena za idući sastanak središnje banke, koji se održava od 17. do 18. prosinca.

Na europsku trgovinu devizama većeg utjecaja danas je imalo i kretanje tečaja britanske funte, nakon što je tamošnja središnja banka BoE kazala da bi se nezaposlenost u Britaniji mogla spustiti na sedam posto u četvrtom tromjesečju 2014. godine. To znači da bi BoE mogla povećati kamatne stope prije nego što se dosad očekivalo i naglašava razlike u monetarnim politikama Britanije naspram onih Europske središnje banke (ECB) i Bank of Japan.

Uteg euru bili su i novi podaci koji očituju slabljenje inflacijskih pritisaka u eurozoni, potičući zabrinutosti u vezi slabljenja inflacije zbog kojeg je ECB nedavno snizio kamatne stope. Podaci iz Španjolske iz listopada svjedoče tako o padu tamošnjih cijena, prvi puta u četiri godine.

"Podaci o inflaciji u Španjolskoj nešto su slabiji od prvotne procjene, što govori da će ECB morati poduzeti nove mjere ublažavanja monetarne politike", kazao je Alvin Tan, valutni strateg u banci Societe Generale.

Funta je danas nakratko dosegnula 1,6001 dolar i time odskočila s najniže razine u dva mjeseca od 1,5852 dolara, na koju se spustila dan ranije. Vjetar u leđa dobila je od boljeg od očekivanog izvješća o zaposlenosti i od poboljšanih prognoza središnje banke za britansko gospodarstvo.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙