FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Američki podaci o zaposlenosti poduprli dolar

Autor: vmom
LONDON/NEW YORK, 8. studenog 2013. (Hina/Reuters) - Dolar je danas ojačao prema euru i jenu na međunarodnim tržištima nakon dobrih vijesti s američkog tržišta rada koje su poduprle očekivanja o mogućem početku smanjivanja monetarnih poticaja u SAD-u u preostalom dijelu godine.

Euro je u takvim okolnostima oslabio 0,4 posto prema dolaru, na 1,3368 dolara. U današnjem trgovanju spustio se nakratko i do 1,3355 dolara, no uspio se zadržati iznad najniže razine u posljednjih sedam tjedana od 1,3295 dolara, na koju se spustio u četvrtak.

Dolar je prema jenu ojačao 0,65 posto, na 98,72 jena.

Poslodavci u SAD-u u listopadu su otvorili 204 tisuće novih radnih mjesta, pokazali su danas objavljeni podaci američkog ministarstva rada. Takvi podaci sugeriraju da je posljedice blokade rada američke državne uprave nisu bile teške kao što se u početku strahovalo.

Dolar je slabio posljednjih tjedana zbog špekulacija da američka središnja banka Fed možda neće početi smanjivati mjesečne programe kupovina obveznica, "teške" 85 milijardi dolara, prije iduće godine.

Smanjenje monetarnih poticaja u SAD-u, u vrijeme dok su Europska središnja banka i monetarne vlasti u Japanu skloniji popustljivoj monetarnoj politici, povećat će privlačnost američke valute.

"Snažni podaci o zapošljavanju impresivni su, obzirom na blokadu rada državne uprave i temeljnu slabost američkog gospodarstva. To u potpunosti mijenja izglede za SAD", kazao je Richard Franulovich, viši valutni strateg u tvrtki Westpac.

"Dosad sam isključivao mogućnost početka smanjenja Fedovih poticaja u prosincu, a sada se to čini mogućim", dodao je.

Lošije raspoloženje prema euru ojačalo je nakon jučerašnje odluke Europske središnje banke (ECB) o smanjenju kamatnih stopa. Dodatno ga je pritisnula i vijest da je agencija Standard & Poor's snizila kreditni rejting Francuske s 'AA+' na 'AA'.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙