FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bernankeove izjave pritisnule dolar prema jenu

Autor: vmom
LONDON/NEW YORK, 20. studenog 2013. (Hina/Reuters) - Dolar je danas na međunarodnim deviznim tržištima oslabio prema jenu nakon što je čelnik američke središnje banke Ben Bernanke kazao da će središnja banka zadržati vrlo popustljivu monetarnu politiku dokle god bude potrebno.

Dolar je tako prema jenu oslabio za 0,22 posto, na 99,90 jena. Euro je pak prema dolaru ostao nepromijenjen i njime se trgovalo po 1,3540 dolara.

U fokusu ulagača bio je istup čelnika Feda Bena Bernankea koji je zrcalio izjave Janet Yellen, nominirane kandidatkinje za njegovu nasljednicu na čelnom mjestu, kazavši da je gospodarstvo, premda je zabilježen značajan napredak, i dalje prilično daleko od onog što su u vladi priželjkivali.

Bernanke napominje da će dužnosnici početi smanjivati poticaje tek kada se uvjere u održiv rast zaposlenosti, dodajući kako će kamatne stope vjerojatno ostati blizu nule još značajno vrijeme nakon završetka programa kupovine obveznica.

Stoga će ulagači posebnu pozornost usmjeriti objavi zabilješki sa sastanka Feda u listopadu koje će im pomoći dati neke smjernice u vezi vremenskog okvira u kojem bi zakonodavci mogli početi smanjivati monetarne poticaje. Sljedeći sastanak zakazan je za 17. i 18. prosinca.

Ulagači će pratiti najnovije podatke o prometu od trgovine na malo kako bi odgonetnuli koliko je uistinu snažan oporavak američkog gospodarstva.

Ulrich Leuchtmann, čelnik valutne analize u Commerzbanku, napominje pak da se euro oporavlja nakon neopravdanih valova prodaja poslije nedavnog neočekivanog smanjenja kamatnih stopa, no da se taj oporavak sada iscrpio.

"Iz perspektive temeljnih tržišnih pokazatelja oporavak eura ima smisla. No, opravdana korekcija tečaja izgubila je na zamahu", tumači Leuchtmann.

Četvrtina članova Vijeća za monetarnu politiku u ECB-u, predvođenih guvernerom Bundesbanka Jensom Weidmannom, izjasnila se protiv smanjenja kamatnih stopa na nedavnom sastanku. Te su razlike došle do izražaja u srijedu kada je Weidmann kazao da ECB sada više ne bi trebala signalizirati daljnje ublažavanje monetarne politike.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙